BUSINESS STORIES

Οικογένεια Χατζηιωάννου (Sprider): Νέο σφυρί για…παλιά χρέη τον Σεπτέμβριο (pics)

Για τις 25 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός σε βάρος μελών της οικογένειας Χατζηιωάννου για οικόπεδο στην Ανθούσα Αττικής-Η άνοδος και η πτώση των Sprider Stores

Τα «απόνερα» από την κατάρρευση της ισχυρής κάποτε αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores, συμφερόντων των αδελφών Χατζηιωάννου, φτάνουν μέχρι και τώρα, αν και έχουν πλέον μεσολαβήσει αρκετά χρόνια.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει το newmoney, μετά από άλλους πλειστηριασμούς που έχουν προηγηθεί, έρχεται ένας ακόμη στις 25 Σεπτεμβρίου και ο οποίος αφορά ένα οικόπεδο στην Ανθούσα Αττικής.

Επισπεύδουσα είναι η doValue και η κατάσχεση έγινε για 100.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης. Η τιμής πρώτης προσφοράς για το οικόπεδο, το οποίο κουβαλάει πολλά «βάρη» από το παρελθόν, έχει οριστεί σε 428.000 ευρώ.

Η εκτέλεση στρέφεται κατά Αθανάσιου Χατζηιωάννου του Δωροθέου, Δωροθέου Χατζηιωάννου του Αθανασίου, Ευάγγελου Χατζηιωάννου του Αθανασίου και Κωνσταντίνου Χατζηιωάννου του Αθανασίου, ενώ ο εκτελεστός τίτλος παραπέμπει σε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, από το 2015.

Το οικόπεδο στην Ανθούσα

Πρόκειται για ένα οικόπεδο στη θέση Άνω Μελίσσι, της Κτηματικής Περιφέρειας του Δήμου Παλλήνης, της Δημοτικής Ενότητας Ανθούσης, εκτός σχεδίου Πόλεως και εντός Γ.Π.Σ. επί της οδού Σπάρτης.

Έχει έκταση 7.593,21 τ.μ., είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ κατά την επιτόπια αυτοψία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει περίφραξη και είναι γεμάτο θάμνους και ελάχιστα δέντρα.

Όπως σημειώνεται, το συγκεκριμένο οικόπεδο αποτελεί τμήμα ενός μείζονος αγροτεμαχίου, συνολικής έκτασης 17.824,88 τ.μ., το οποίο περιγράφεται σε πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομίας του 2004.

Η παραπάνω ιδιοκτησία περιήλθε στον Αθανάσιο Χατζηιωάννου του Δωροθέου κατά το δικαίωμα της επικαρπίας, στους δε Δωρόθεο Χατζηιωάννου του Αθανασίου, Ευάγγελο Χατζηιωάννου του Αθανασίου και Κωνσταντίνο Χατζηιωάννου του Αθανασίου κατά το δικαίωμα της ψιλής κυριότητας σε ποσοστό 1/3 εξ αδιαιρέτου για έκαστο εξ αυτών, βάσει αγοραπωλητηρίου συμβολαίου, σε συνδυασμό με, από το 2008, πράξη δέσμευσης χώρου για δημιουργία θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην έκθεση εκτίμησης, ολόκληρο το αγροτεμάχιο, εντάχθηκε στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης Ανθούσας Αττικής, με τις διατάξεις του Ν. 1337/1983 ενώ η πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλεως κυρώθηκε με την με αριθμό 437/41/13-1-2004 απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, και οφείλει εισφορά σε γη και χρήμα. Με βάση αυτά, τμήμα εμβαδού 1.307,97 τ.μ. ρυμοτομείται, τμήμα εμβαδού 1.484,13 τ.μ. ρυμοτομείται, τμήμα εμβαδού 7.826,73 τ.μ. είναι εκτός σχεδίου πόλεως και είναι το κατασχεθέν αγροτεμάχιο, τμήμα εμβαδού 4.368,75 τ.μ. είναι εκτός σχεδίου πόλεως και τμήμα εμβαδού 2.837,30 τ.μ. είναι εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως.

Περαιτέρω, όμως, σημειώνεται ότι με βάση το υπ’ αριθμόν 59/24.05.2016 Προεδρικού Διατάγματος, η κτηματική περιοχή της Κοινότητας Ανθούσας Αττικής, θεωρείται οικιστική και πολεοδομείται σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Ακόμη, ότι αποφάσεις, με τις οποίες έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες εδαφικές εκτάσεις της παραπάνω περιοχής, ανακαλούνται και αίρονται οι εκ των πράξεων αυτών συνεπαγόμενες συνέπειες.

Από τα στοιχεία προέκυψε ότι έχει κατατεθεί η υπ’ αριθμόν 9770/22.10.2008 αγωγή αλλά δεν έχει σημειωθεί καμία απόφαση στο περιθώριο του βιβλίου διεκδικήσεων. Η αγωγή αφορά τμήμα 4.315,31 τ.μ. της συνολικής έκτασης, επί του οποίου δηλώνεται ότι οι ενάγοντες έχουν στην κατοχή τους με έκτακτη χρησικτησία και αιτούνται να αναγνωριστεί η κυριότητα τους.

Η αφετηρία και η γιγάντωση της Sprider Stores

Η πορεία της Sprider Stores ξεκίνησε το 1971 από τους αδελφούς Αθανάσιο και Σπύρο Αργυρό, με κύριο αντικείμενο την παραγωγή και διανομή μαγιό και ειδών θαλάσσης. Το 1978 αποχώρησε ο Αθανάσιος Αργυρός και από το 1982 που η εταιρεία μεταφέρθηκε από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό, εξοπλίστηκε με τις πιο σύγχρονες μηχανές κοπής και ραφής υφασμάτων, έστησε δίκτυο χονδρικών πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα και ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα σε Ευρώπη, Ασία, μέχρι και τις ΗΠΑ.

Το 1990 άρχισε τη λειτουργία του το πρώτο πρατήριο λιανικής, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία της αλυσίδας Sprider Stores. Έκτοτε και μέχρι το 1999 ιδρύθηκαν 11 καταστήματα στην Αττική και την περιφέρεια.

Τότε εισήλθαν στο σκηνικό οι αδελφοί Σάκης και Σάββας Χατζηιωάννου εξαγοράζοντας το 80% της επιχείρησης.
Η δική τους αφετηρία ήταν από μια φτωχή οικογένεια που έζησε την ανέχεια και την ξενιτιά με τον βιοπαλαιστή πατέρα να φτιάχνει κάλτσες που πωλούνταν στις λαϊκές αγορές.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 η μικρή βιοτεχνία μετεγκαταστάθηκε στην Ξάνθη και αρκετά χρόνια αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, τα ηνία πέρασαν στην επόμενη γενιά.

Τα δύο αδέλφια έβαλαν φιλόδοξους στόχους. Έτσι, παράλληλα με το χτίσιμο, μέσω διαδοχικών εξαγορών, του «Ομίλου Χατζηιωάννου» πόνταραν και σε άλλες δραστηριότητες, όπως έδειξε αρχικά η εμπλοκή τους με την άδεια για το καζίνο της Ξάνθης στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και αργότερα με το ποδόσφαιρο, αλλά και με το Χρηματιστήριο.

Σε αυτό το κρεσέντο επενδύσεων περιλαμβανόταν και η Sprider Stores που την έβαλαν στο ΧΑ το 2004 για να ακολουθήσει η…εκτόξευσή της.

Στο απόγειό της η Sprider Stores έφτασε να διαθέτει δίκτυο 114 καταστημάτων εκ των οποίων 88 στην Ελλάδα και άλλα 26 στα Βαλκάνια και να εμφανίζει τζίρους της τάξης των 160 εκατ. ευρώ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση το 2008, εκείνοι επέμεναν στην υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου που προέβλεπε το άνοιγμα 35 νέων καταστημάτων…

Η κατάρρευση και οι φωτιές

Όταν άρχισε η αντίστροφή μέτρηση ξεκίνησαν οι προσπάθειες «συμμαζέματος» με κλείσιμο καταστημάτων εντός και εκτός Ελλάδας, πωλήσεις θυγατρικών, συμπίεση του περιθωρίου κέρδους, αλλά και αρκετές «περίεργες» πυρκαγιές. Όπως εκείνη τον Φεβρουάριο του 2012 που κατέστρεψε τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες της επιχείρησης στην Ανθούσα καθώς και άλλες τρεις σε καταστήματα το 2004 και το 2008.

Ακολούθησε η αίτηση προσφυγής στο άρθρο 99 για τη Sprider και τη μητρική «Χατζηιωάννου» τον Ιανουάριο του 2013, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Μέσα σε λίγους μήνες το οικοδόμημα κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος. Έτσι, την 1η Οκτωβρίου 2013 ανακοινώθηκε το λουκέτο που οδήγησε στην ανεργία 890 υπαλλήλους με την εταιρεία να καταγράφει υποχρεώσεις ύψους 96,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν τραπεζικά δάνεια.

Διαβάστε ακόμη

Στέγαση: Οι 6 κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας και τη συρρίκνωση των ενοικίων

Λύση για 60.000 ακίνητα που είναι μπλοκαρισμένα λόγω λαθών στα συμβόλαια

Vardas: Ένα κομψό business story – 85 χρόνια στην πρώτη γραμμή της ποιοτικής ένδυσης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""