search icon

business stories

Οικογένεια Ακκά: Βγαίνει στο σφυρί η κεντρική μονάδα της Ελληνικής Υφαντουργίας στα Γιαννιτσά (pics)

Στις 25 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ο διπλός πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της ΕΛ.ΥΦ. στη Ν. Πέλλα, με επισπεύδουσα την ΕΛΙΝΟΙΛ και με συνολική τιμή εκκίνησης 5.123.000 ευρώ - Η άνοδος και η πτώση ενός «πρωταγωνιστή»

Αποτέλεσε κάποτε ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη εργοστάσια παραγωγής denim, -του υφάσματος με το οποίο τα δημοφιλή ξένα brands κατασκευάζουν τα τζιν-, καταγράφοντας επί σειρά ετών υψηλούς τζίρους και αξιοθαύμαστο ποσοστό εξαγωγών.
Με αυτό το «όχημα» και τις θυγατρικές του η οικογένεια Ακκά (με επικεφαλής του Ομίλου τον Γιάννη Ακκά) έγινε κυρίαρχη στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας μέχρι τα τέλη του 2013.

Στα…βαθιά της κρίσης όμως θυσιάστηκαν βασικοί βραχίονες του ομίλου, με πρώτη την εμβληματική «Ελληνική Υφαντουργία», που λύγισε υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 92 εκατ. ευρώ, με τα ακίνητα και τον εξοπλισμό της να καταλήγουν στο σφυρί…
Ακολούθησαν πολυετείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τις υπόλοιπες εταιρείες και συμφωνήθηκαν σχέδια εξυγίανσης.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα σχέδια έδειξαν να προχωρούν έστω και με δυσκολίες, αλλά σε κάποιες άλλες οι όροι δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στους πλειστηριασμούς.

Κάπως έτσι, τον περασμένο Μάρτιο άλλαξαν χέρια οι εγκαταστάσεις της «Κλωστήρια Κιλκίς» στη Νέα Σάντα, περνώντας στον έλεγχο της εταιρείας παραγωγής επίπλων Almeco ενώ τον Ιούνιο ακολούθησαν και τα πάγια της εταιρείας. Αντίθετα, το εργοστάσιο της Κλωστήρια Θράκης, -θυγατρικής της Εκκοκκιστήρια Θράκης-, στην Κομοτηνή βγήκε τρεις φορές σε πλειστηριασμό χωρίς αποτέλεσμα.

Η περιπέτεια της ΕΛ.ΥΦ.

Για τη μητρική εταιρεία του ομίλου, την «Ελληνική Υφαντουργία Α.Ε.» η περιπέτεια ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 με έδρα αρχικά τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια το βιομηχανικό συγκρότημα στη Ν. Πέλλα Γιαννιτσών, ενώ το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τον Δεκέμβριο του 2017 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες η Ελληνική Υφαντουργεία Α.Ε. ενημέρωσε το Χρηματιστήριο ότι έπαυσε την λειτουργία της.

Οι τίτλοι τέλους ωστόσο είχαν πέσει πολύ πριν, την περίοδο 2013-14 όταν έπαψε ουσιαστικά τη λειτουργία της η μονάδα των Γιαννιτσών, αλλά και με τον πλειστηριασμό ακινήτων στη Σίνδο και τη Ν. Αγχίαλο. Στις αρχές Ιουνίου του 2018 βγήκαν στο σφυρί ακίνητα και μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου στη Νέα Πέλλα Γιαννιτσών με συνολική τιμή εκκίνησης περί τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Τώρα φτάνει η ώρα για το δεύτερο σφυρί, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου 2023…

Τι βγαίνει στο σφυρί

Πρόκειται για το μεγάλο συγκρότημα που βρίσκεται στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης Παραλίμνης, της κτηματικής περιοχής Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο εντοπίζεται ανατολικά της πόλης των Γιαννιτσών και σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Νέας Πέλλας, σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από αδόμητα αγροτεμάχια με μονοετείς καλλιέργειες και ελάχιστες διάσπαρτες αποθήκες για αγροτικά προϊόντα.

Στον επικείμενο πλειστηριασμό θα βγουν:

-Η υπό στοιχείο 3 αυτοτελής, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 26.764,84 τ.μ. που αποτελεί το κτίριο του κυρίως εργοστασίου (κλωστοϋφαντουργείο), και η οποία έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 86,316% εξ αδιαιρέτου στο αγροτεμάχιο και στα λοιπά κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη, χώρους και εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, κειμένων επί ενιαίου αγροτεμαχίου συνολικής εκτάσεως 174.765,80 τ.μ.


Το εργοστάσιο έχει ανεγερθεί με βάση διάφορες οικοδομικές άδειες την περίοδο από το 1974 έως το 2002 στο κεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου.

Η συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία, ήτοι το κτίριο του κυρίως εργοστασίου, αποτελείται από βιομηχανοστάσιο και επεκτάσεις του, επεκτάσεις βαφείου, αποθήκη, υποσταθμό ΔΕΗ, αποθήκη, αποθήκη βαφείου, πύργο κλιματισμού, αποθήκη τούνελ, στέγαστρο βαφείου, στέγαστρο ράμπας οχημάτων και αποθήκη βαφείου. Παράλληλα, περιλαμβάνει ως παρακολουθήματα και παραρτήματα όλα τα βοηθητικά κτίσματα που βρίσκονται στο υπόλοιπο τμήμα του αγροτεμαχίου.

Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

α) Αποθήκη ετοίμων εμβαδού 1.948,00 τ.μ., κατασκευασμένη από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος, πλαγιοκάλυψη πάνελ και επικάλυψη λαμαρινών τύπου “σάντουιτς”.
β) Τρεις αποθήκες πρώτων υλών με εμβαδό 2.455,00 τ.μ., 398,10 τ.μ. και 1.133,19 τ.μ. αντίστοιχα,
γ) Βιολογικός καθαρισμός, συνολικού εμβαδού 2.889,60 τ.μ., που αποτελείται από πολλές δεξαμενές από οπλισμένο σκυρόδεμα.
δ) Υπό ανέγερση κτίριο νέου βαφείου, (δυνάμει της υπ’ αρ. 19/2003 αδείας κατασκευής της Νομαρχίας Πέλλας), εμβαδού του κυρίως κτιρίου 2.617,25 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 617,50 τ.μ.
ε) Υπό ανέγερση πρώτος όροφος της νέας αποθήκης ετοίμων προϊόντων, (δυνάμει της υπ ̓ αρ. 19/2003 αδείας κατασκευής της Νομαρχίας Πέλλας), εμβαδού 297,12 τ.μ.

Επίσης διάφοροι διάσπαρτοι μικρότεροι χώροι, λεβητοστάσια, δεξαμενές νερού, υπόστεγα, αποθήκες, γραφειακοί χώροι κ.ά.
-Η υπό στοιχείο 2 αυτοτελής, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία εμβαδού 2.291,98 τ.μ. που βρίσκεται στο ανατολικό κεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου, και αποτελεί την προς ανατολάς επέκταση παλιού βαφείου.

Όσον αφορά τις τιμές εκκίνησης, για την πρώτη οριζόντια ιδιοκτησία έχει οριστεί στα 4.550.000 ευρώ και για τη δεύτερη στις 573.000 ευρώ. Έτσι η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 5.123.000 ευρώ.

Γιάννης Ακκάς

Σημειώνεται ότι οι δύο ιδιοκτησίες κουβαλούν εμπράγματα βάρη (προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις), υπέρ τραπεζών, Δημοσίου και ιδιωτών για ποσά άνω των 75 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η αναγκαστική κατάσχεση που οδηγεί στον εν λόγω διπλό πλειστηριασμό έγινε τον Μάρτιο του 2023 υπέρ της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΛΙΝΟΙΛ για ποσό 50.000 ευρώ.

Το ιστορικό της πτώσης και η μοιραία πλημμύρα…

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ΕΛ.ΥΦ. για τη χρήση του 2015, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών είχε μειωθεί στα 2,64 εκατ. ευρώ με τις ζημίες να ανέρχονται σε 11,9 εκατ. ευρώ και τις συνολικές υποχρεώσεις να αγγίζουν τα 120 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων περί τα 90 εκατ. ευρώ αφορούσαν τραπεζικά δάνεια).
Όπως αναφερόταν στις σημειώσεις της διοίκησης, αλλά και στην επιστολή της προς το Χρηματιστήριο, στα τέλη του 2012 ο Όµιλος Ακκά εξασφάλισε νέα κεφάλαια κίνησης και άρχισε µία προσπάθεια για επιστροφή σε πλήρη λειτουργία µε στόχο την σταδιακή ανάκτηση της εµπιστοσύνης των πελατών του, εντείνοντας παράλληλα την προσπάθεια για σταδιακή εξοµάλυνση της παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Υφαντουργία είχε συνάψει με τις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης οφειλών, στην οποία προβλεπόταν ότι η οριστική σύμβαση αναδιάρθρωσης θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2013, με ταυτόχρονη επίδειξη ανοχής ‘standstill’ για την μη καταγγελία των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων για το διάστημα αυτό.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2013, όµως, σηµειώθηκε πρωτοφανής πληµµύρα στο νοµό Πέλλας η οποία έπληξε το εργοστάσιο υφάσµατος denim και η οποία είχε σαν αποτέλεσµα την αναστολή της λειτουργίας του. Η πλημμύρα που έπληξε την κύρια παραγωγική μονάδα της ΕΛ.ΥΦ. στα Γιαννιστά είχε συνέπεια να μην μπορέσει έκτοτε η εταιρεία να ανακάμψει, έχοντας υποστεί σημαντικές υλικές ζημίες και απώλεια πελατών.
Την ίδια περίοδο, µετά από συνεννόηση µε τις δανείστριες τράπεζες, υποβλήθηκε αίτηµα από την εταιρεία για «επίδειξη ανοχής» (standstill) αναφορικά µε τους όρους καταγγελίας των μακροπρόθεσµων δανείων της, ώστε να υπάρξει ο απαιτούµενος χρόνος για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης ενώ έλαβε προφορική διαβεβαίωση των οµολογιούχων δανειστών για τη χορήγηση πρόσθετης επίδειξης ανοχής µέχρι την επίτευξη οριστικής συµφωνίας.

Τον Σεπτέµβριο του 2013 η διοίκηση υπέβαλλε στους οµολογιούχους νέα πρόταση αναδιάρθρωσης για την αναχρηµατοδότηση του Οµίλου και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισµού µε στόχο την εξυγίανση και την στήριξη του προκειµένου να επανέλθει σε κανονική λειτουργία και θετικά αποτελέσµατα.

Με το εργοστάσιο στην Πέλλα να έχει πάψει τη λειτουργία του από τις 26 Φεβρουαρίου 2013, η διοίκηση τον Ιανουάριο του 2014, αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία του εργοστασίου της µητρικής αποµακρύνοντας το σύνολο του προσωπικού που απασχολούνταν σε αυτό µέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες µε τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισµού, αλλά και την δηµιουργία κατάλληλων συνθηκών για την επαναλειτουργία του.

Παράλληλα, το Μάιο του 2014 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε για οργανωτικούς-διοικητικούς λόγους αλλά και για εξοικονόµηση κόστους, τη µεταφορά της έδρας της εταιρείας από το ∆ήµο της Θεσσαλονίκης στο ∆ήµο Πέλλας όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής υφασµάτων denim καθώς και τα γραφεία διοίκησης και πωλήσεων. Στη συνέχεια και παρά τις διαπραγματεύσεις τελικά δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας, αναφορικά με την ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων,
Λόγω της μη εξυπηρέτησης των δανείων, μετά από το πρώτο τρίμηνο του 2016 ξεκίνησε η σταδιακή καταγγελία όλων των δανείων της εταιρείας, με τον μεγαλύτερο όγκο να έχει καταγγελθεί εντός του 2017. Παράλληλα προσδιορίστηκαν ημερομηνίες πλειστηριασμών των παγίων περιουσιακών στοιχείων της ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018.

Έκτοτε η οικογένεια Ακκά έριξε το βάρος της στη διάσωση των θυγατρικών βραχιόνων όπως τα Κλωστήρια Κιλκίς, το Εκκοκκιστήριο στη Καρδίτσα και τα Εκκοκκιστήρια Θράκης.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων υπήρξαν επαφές με διάφορους ενδιαφερόμενους επενδυτές και funds σχετικά με την ΕΛ.ΥΦ. με πιο γνωστή την πρόθεση του πακιστανικού ομίλου Yunus που φερόταν, το 2013, να κατέθεσε προσφορά 25 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια…

Διαβάστε ακόμη

Υποχρεωτικά ασφάλιση, MyDATA, POS – Μετρητά μόνο κάτω από 500€

Stefanos ante portas Syriza και ο Τσίπρας κάνει πάρτι(!), τα μυστήρια της ΑNEK και τα… σιγομαγειρέματα, το εργοτάξιο και ο χορτάτος μάνατζερ

Ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις όσων νοικιάζουν πολλά Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

Exit mobile version