search icon

business stories

Ιγνάτιος Λιαπής (Πλακεντία): O πρώτος όμιλος κτηνιατρικών κλινικών στην Ελλάδα

Υπό την ομπρέλα του Ομίλου Four Feet Ventures έχουν τεθεί το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων, η Κλινική Volos Veterinary Specialists, η Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων, το κτηνιατρικό εργαστήριο Vet In Progress, ενώ ετοιμάζεται μία από τις μεγαλύτερες κτηνιατρικές κλινικές στα Βαλκάνια, στον Άλιμο

Τα κατοικίδια ζώα πλέον θεωρούνται μέλη των οικογενειών μας. Και πάνω σε αυτή τη βάση, αποτέλεσμα των τεράστιων κοινωνικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί, διαμορφώνεται και αναπτύσσεται μια ολόκληρη αγορά που απευθύνεται σε αυτά.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια ο κ. Ιγνάτιος Λιαπής δημιούργησε μια κτηνιατρική κλινική στην Αγία Παρασκευή δίνοντάς της το όνομα της πρώτης καταγεγραμμένα «επώνυμης» ζωόφιλης στη χώρα, της Δούκισσας της Πλακεντίας. Αυτή πλέον με την υποστήριξη του fund SMERC υπό τον κ. Νίκο Καραμούζη, που έλαβε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, εξελίσσεται στον πρώτο όμιλο κτηνιατρικών κλινικών στη χώρα. Ενα case study που μάλλον δείχνει το μέλλον σε μια μετεξελισσόμενη αγορά.

«Είμαστε το πρώτο πανελλαδικό δίκτυο κλινικών δεύτερης γνώμης για την εξειδικευμένη φροντίδα και την υποστήριξη των ζώων συντροφιάς», λέει ο κ. Λιαπής σε μια συζήτηση που γίνεται στον απόηχο των εγκαινίων της νέας κλινικής «Πλακεντία» στη Θεσσαλονίκη.

Εξαγορές

Αυτή είναι η πέμπτη κλινική του δικτύου, αφού, πέραν της αρχικής στην Αγία Παρασκευή, το SMERC μέσω της εταιρείας Four Feet Ventures έχει προβεί τα τελευταία δύο χρόνια σε τρεις εξαγορές κλινικών ενός κτηνιατρικού εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, υπό την ομπρέλα του Ομίλου έχουν τεθεί το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων, η Κλινική Volos Veterinary Specialists στον Βόλο, καθώς και η Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων, που λειτουργεί στη Σύρο, στην Ιο και τη Σίφνο. Επίσης, υπό την ομπρέλα του Ομίλου έχει τεθεί και το μεγαλύτερο κτηνιατρικό εργαστήριο της χώρας, το Vet In Progress. Και έπεται συνέχεια, αφού αυτό το διάστημα ετοιμάζεται μία από τις μεγαλύτερες κτηνιατρικές κλινικές στα Βαλκάνια, στον Αλιμο.

«Ο εργολάβος, αν όλα πάνε καλά, θα μας παραδώσει τον χώρο τον επόμενο μήνα, οπότε μετά θα τοποθετήσουμε state-of-the-art εξοπλισμό, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο και με εξειδικευμένο προσωπικό και δυνατότητες νοσηλείας και υπηρεσιών 24/365 θα καλύψουμε τα νότια προάστια των Αθηνών», λέει ο κ. Λιαπής.

Οι επενδύσεις που έχουν γίνει έως τώρα φτάνουν στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 5 εκατ. ευρώ απομένουν για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου που οραματίστηκε ο κ. Λιαπής και βρήκε στήριγμα για την υλοποίησή του τo SMERC. Το δεύτερο κεφάλαιο θα ανοίξει με την πανελλαδική επέκταση του δικτύου μετά την ισχυροποίηση της θέσης του.

«Θα σας έλεγα ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική πραγματικότητα», λέει ο κ. Λιαπής, ο οποίος στα 37 χρόνια άσκησης της Κτηνιατρικής έχει δει όλη αυτή τη μεταστροφή του κόσμου και την ανάδειξη της επιστήμης και του επαγγέλματός του. «Στον χώρο ξεκίνησα το 1987 και, όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση της Κτηνιατρικής ήταν τελείως διαφορετική. Ηταν όμως μια εποχή που άρχισαν να μπαίνουν τα μικρά ζώα στις οικογένειές μας. Να γίνονται μέλη της, οπότε και η περίθαλψή τους να θεωρείται αναγκαιότητα. Με τη μεταστροφή των αντιλήψεων, όμως, έγινε σε αυτή την περίοδο και μια επανάσταση στην επιστήμη.

Η Κτηνιατρική ακολουθώντας τις απαιτήσεις της κοινωνίας άλλαξε. Ακολούθησε μια ανάπτυξη κατά πόδας της Ιατρικής του ανθρώπου με κύρια χαρακτηριστικά τη συνεχή εξειδίκευση και την υψηλή τεχνολογία. Και όλα αυτά καθόρισαν και τη σημερινή πραγματικότητα. Το κτηνιατρικό ιατρείο εξελίχθηκε σε μικρή κλινική, αυτή μετά σε μεγάλη, ώσπου πριν από περίπου δέκα χρόνια έφτιαξα την “Πλακεντία”, η οποία στηρίζεται στην εξειδίκευση, στη χρήση της τεχνολογίας για κτηνιατρικούς σκοπούς, στην 24ωρη λειτουργία… Δουλεύουμε 365 ημέρες, 24 ώρες το 24ωρο! Εξαιρετικά δύσκολο πράγμα.

Ο κόσμος όμως το αγκάλιασε. Επίσης είμαστε κλινική δευτεροβάθμιας περίθαλψης μόνο. Από τη στιγμή που φτιάξαμε την κλινική βάλαμε ένα όριο και είπαμε ότι δεν θα ασχολούμαστε με τα υγιή ζώα, αλλά με τα ασθενή, που σημαίνει νοσοκομείο. Αρα όλα τα ζώα που μας επισκέπτονται εδώ έχουν πρόβλημα. Δεν ασχολούμαστε με εμβόλια κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο οι πελάτες μας δεν είναι μόνο οι κηδεμόνες των ζώων, αλλά και οι κτηνίατροι. Και στοχεύουμε πολύ σε αυτό το πράγμα. Να έχουμε περιστατικά τα οποία παραπέμπουν οι κτηνίατροι που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα διαχειριστούν στο περιβάλλον ενός ιατρείου».

Επιστήμη και επιχειρείν

Αν και το μοντέλο ανάπτυξης του δικτύου πατάει σε αυτό που έκαναν τα μεγάλα -πλέον- ιδιωτικά θεραπευτήρια κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, σημαντική διαφορά είναι ότι το μοντέλο απασχόλησης δεν είναι μέσω συνεργασιών, αλλά με μόνιμο κτηνιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Στην αρχή είπαμε να προσπαθήσουμε με το μοντέλο των θεραπευτηρίων, αλλά στον κλάδο μας δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα. Είναι τόσο απασχολημένοι στο ιατρείο τους με την καθημερινότητα. Οπότε παραπέμπουν».

Οπως λέει ο κ. Λιαπής, πλέον υπάρχουν τα εκπαιδευτικά κανάλια εξειδίκευσης των κτηνιάτρων και στην Ελλάδα. «Ο κτηνίατρος που θα τελειώσει σήμερα δεν μπορεί να να ανοίξει ένα ιατρείο όπως πριν από 35 χρόνια. Δεν το τολμά πια. Γιατί ανεβάζοντας το επίπεδο και τον ανταγωνισμό οι απαιτήσεις του κόσμου είναι τέτοιες που δεν μπορεί να πάει να δηλώσει κάτι που δεν μπορεί να είναι», σημειώνει.

Μόνο στην κλινική της Αγίας Παρασκευής, όπου γίνεται η κουβέντα μας, απασχολούνται σήμερα 40 γιατροί και περίπου 15 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. «Εχουμε καρδιολόγο, δερματολόγο, πλήρες παθολογικό τμήμα, αναισθησιολογικό τμήμα, χειρουργικό, ορθοπεδικό, οφθαλμολογικό, ακτινοδιαγνωστικό, εργαστηριακό τμήμα, νοσηλευτική υπηρεσία. Και όλα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο με εφημερίες 365 ημέρες τον χρόνο», λέει ο κ. Λιαπής.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι προτιμά την επιστήμη του από την πολυπλοκότητα του επιχειρείν. Μάλιστα αυτός ήταν και ένας λόγος που, όπως εξηγεί, ζήτησε τη συμπαράσταση από το SMERC, το οποίο σήμερα ελέγχει το 88% του μετοχικού κεφαλαίου της Πλακεντία Κτηνιατρική, ενώ έχει τοποθετήσει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον κ. Γιάννη Τζάνο, άνθρωπο με πολυετή καριέρα στους μεγάλους ομίλους των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, και στη θέση του αντιπροέδρου τον κ. Κώστα Καραφωτάκη, γνωστό στέλεχος της αγοράς.

Ανάπτυξη

Οπως εκτιμούν οι δυο τους, ο όμιλος θα καταφέρει φέτος να περάσει τα 8 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών, ενώ οι προσδοκίες είναι πολλές για την επόμενη χρονιά, όταν θα λειτουργήσει και η κλινική στα νότια προάστια. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ήδη ο όμιλος καταφέρνει να συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της πίτας της αγοράς των κτηνιατρικών κλινικών, με δεδομένο ότι οι έως τώρα μετρήσεις για την αγορά της δευτεροβάθμιας περίθαλψης κατοικιδίων είναι λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ, αν και το νούμερο μάλλον είναι… ρευστό λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου.

Στο πλάνο ανάπτυξης του ομίλου, συμπεριλαμβάνονται και υπηρεσίες πέραν των κλασικών ιατρικών, αφού ήδη εξετάζονται η προοπτική δημιουργίας εκπαιδευτικού κέντρου για βοηθητικό προσωπικό στο πρότυπο των ΙΕΚ, καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας με ασφαλιστικές εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη

Τα σχέδια των τραπεζών για τον αναβαλλόμενο φόρο (πίνακας)

Νομοσχέδιο: Αλλάζουν όλα για τα Airbnb με νέες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις στη βιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version