Ο Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης εξηγεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το πείραμα των πιθανοτήτων
Του Μηνά Τσαμόπουλου
Συνοδοιπόροι με τη νέα γενιά της Ελλάδας στο ταξίδι της για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν το νέο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας “Athena”. Στην εποχή της κρίσης για οι Έλληνες καταδεικνύουν στην πράξη ότι διαθέτουν τη θέληση και την τεχνογνωσία να ξεπεράσουν προβλήματα, να ξεχωρίσουν διεθνώς και να οδηγήσουν τη νεολαία σε νέα «φωτεινά μονοπάτια».
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος βρέθηκαν τεράστιες προσωπικότητες των Επιστημών, παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής, βραβευμένος με το Βραβείο Turing, Ιωσήφ Σηφάκης, ο διάσημος μαθηματικός-φυσικός Conrad Wolfram, ο κορυφαίος, διεθνώς, φυσικός και αστρονόμος, Διονύσης Σιμόπουλος με τον Μανώλη Πλειώνη διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
«Σήμερα η πατρίδα μας αναζητεί το δρόμο για μια έξοδο από το τούνελ της κρίσης, μίαν αναγέννηση. Σ’ αυτή την προσπάθεια είναι κοινή συνείδηση ότι πρέπει να απαντήσουμε θαρραλέα στις προκλήσεις που θέτει η κοινωνία της γνώσης. Τόσο όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης όσον και την ανάπτυξη στηριγμένη στην τεχνολογία και την καινοτομία. Η παρούσα έκθεση και η όλη δράση του Ιδρύματος Ευγενίδη είναι μια μικρή αλλά εξαιρετικά καίρια συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση» επεσήμανε ο Ιωσήφ Σηφάκης, Σύμβουλος Σχεδιασμού του Κέντρου γα να προσθέσει:
«Η έκθεση είναι μέρος ενός γενικότερου εγχειρήματος για την διάδοση της Επιστήμης και Τεχνολογίας στην χώρα μας. Το όνομα παραπέμπει τόσο στην πόλη της Αθήνας όσο και στη θεά Αθηνά, την θεά της σοφίας.
Σοφία που είναι η ικανότητα να διαχειρίζεσαι την γνώση σωστά για την επίτευξη ενός στόχου. Είναι αυτό ακριβώς το αίτημα των καιρών.
Η σχεδίαση της παρούσας έκθεσης επηρεάστηκε από το όραμα των SΤΕΜ-Science, Technology, Engineering, Mathematics, επιδιώκοντας μια ισορροπία και ολοκλήρωση μεταξύ επιστημών και τεχνολογίας – δίνοντας επίσης στα Μαθηματικά και τις εφαρμογές τους εξέχουσα θέση. Με ιδιαίτερη βαρύτητα σε μεθόδους που συνδέουν την θεωρία με την πράξη, αναδεικνύουν την διαθεματικότητα και διευκολύνουν εποπτεία και αυτενέργεια.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης τόνισε από την πλευρά του:
«Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει μακρά ιστορία στην επιστήμη και τις εφαρμογές της, μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα αντίστοιχα μικρών χωρών, οι οποίες με αιχμή του δόρατος την γνώση, την κατανόηση των νέων τεχνολογιών και τη διαμόρφωση του σωστού οικοσυστήματος, μπόρεσαν σε πολύ δύσκολους καιρούς να ευημερούν οικονομικά» και εξήγησε το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο η νέα γενιά θα διεκδικήσει το δικός της μερίδιο στον χώρο εργασίας:
«Η μεγάλη παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση που ξεκίνησε το 2008 είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη δραματική αύξηση της ανεργίας, αλλά και τον αφανισμό πολλών επαγγελμάτων. Παράλληλα αναδύθηκε μία πληθώρα νέων επαγγελμάτων με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στα οποία δυστυχώς οι άνεργοι της κρίσης δεν είχαν τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να απορροφηθούν. Μία πολύ σημαντική πρόκληση που άλλωστε απασχολεί ιδιαίτερα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το θέμα των προαπαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων για μία αυξημένη δυνατότητα απασχολησιμότητας και διακλαδικής κινητικότητας στην αυριανή αγορά εργασίας. Επιπλέον, η ταχύτητα και η ακρίβεια των νέων τεχνολογιών θα πρέπει να πλαισιώνει την ανυπέρβλητη, σωστά εκπαιδευμένη, ανθρώπινη σκέψη. Οι μελλοντικές δεξιότητες ακόμα περισσότερο θα πρέπει να είναι ενισχυμένες από τις νέες τεχνολογίες, την δημιουργικότητα και την συνεργατικότητα. Το ίδρυμα Ευγενίδου φιλοδοξεί να εισάγει τους νέους και τις νέες σε τομείς της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας, συμβάλλοντας στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν στην μελλοντική τους απασχολησιμότητα».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη το Ίδρυμα Ευγενίδου για την, όπως τόνισε, «επί έξι δεκαετίες εμβληματική κοινωφελή εκπαιδευτική του δραστηριότητα, η οποία, κατά το όραμα του ιδρυτή του, εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, συμβάλλει κυρίως στην εκπαίδευση των νέων στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο.
«Στα συγχαρητήρια αυτά», συνέχισε, «προστίθεται, εκ μέρους μου, η δημόσια αναγνώριση της μεγάλης σημασίας του νέου πρότυπου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena», του οποίου έχω την τιμή να κάνω τα εγκαίνια. Κέντρου, το οποίο συνιστά χώρο γνωριμίας, ενασχόλησης και πειραματισμού με την Επιστήμη και την Τεχνολογία για τους νέους και τις νέες της χώρας μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την βεβαιότητά ότι «το Κέντρο θα επιτρέψει στους νέους και τις νέες της χώρας μας να μπουν, «εξ απαλών ονύχων», στην ουσία τού, καθοριστικού για το μέλλον, «παλαίφατου» διλήμματος: Το πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της».
Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από ομάδα κορυφαίων Επιστημόνων, που μελέτησε επιστάμενά τις τρέχουσες ανάγκες στην Ελλάδα, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις σε όλον τον κόσμο.
Στόχοι του είναι:
– Να εξοικειώσει τους νέους με τις βασικές επιστημονικές αρχές και τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο.
– Να εμφυσήσει το πνεύμα της συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης.
– Να φέρει πιο κοντά το κοινό στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας κάνοντας τον πιο προσιτό και πιο κατανοητό.
Εκτείνεται σε 1.200 τ.μ. και αποτελείται από τρεις χώρους:
– Την Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας με 54 διαδραστικά εκθέματα που καλύπτουν 6 τομείς αιχμής: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Πληροφορική και Ρομποτική.
– Ένα Αμφιθέατρο πλήρως εξοπλισμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο για τη διεξαγωγή πειραμάτων, παρουσιάσεων και διαλέξεων σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.
– Ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο για τη διεξαγωγή εργαστηρίων Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Ρομποτικής, βάσει της φιλοσοφίας της εκπαίδευσης STEM-Science, Technology, Engineering, Mathematics.
«Ο όρος STEM χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει την συνδυασμένη χρήση γνώσεων από όλους αυτούς τους τομείς” επεσήμανε ο Ιωσήφ Σηφάκης:
«Την μαθηματική γνώση που δίνει τα μοντέλα και τις βάσεις για να σκεπτόμαστε σωστά. Την επιστημονική γνώση για να καταλάβουμε και να προβλέψουμε τα φαινόμενα.
Την τεχνική γνώση που εφαρμόζει επιστημονική αλλά και καθαρά εμπειρική γνώση για να κατασκευάσουμε τεχνουργήματα.
Τέλος την τεχνολογική γνώση που επιτρέπει να παράγουμε και να δρούμε ανταποκρινόμενοι σε κριτήρια αποτελεσματικότητας και ποιότητας Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη απαιτεί εργατικό δυναμικό που όχι μόνο κατέχει τις απαραίτητες επιστημονικές και μαθηματικές γνώσεις αλλά και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και να τις εφαρμόσει αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία και την κοινωνική ζωή.
Σήμερα τα STEM είναι προτεραιότητα στην εκπαίδευση των προηγμένων χωρών που άλλαξαν ριζικά τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα για να τα προσαρμόσουν στις νέες ανάγκες.»
Το παρών στην εκδήλωση των εγκαινίων έδωσαν ο πρώην Πρωθυπουργός Καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, οι Αναπληρωτές υπουργοί Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Καθηγητής Άγγελος Κότιος, κ.α.
Οι πολλαπλές δράσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου
– τα 43 εκατομμύρια διανεμημένα βιβλία που συνέγραψε και εξέδωσε για την τεχνική-επαγγελματική και ναυτική εκπαίδευση
– η Βιβλιοθήκη του, της οποίας το πολύτιμο περιεχόμενο εξ αρχής υποστήριζε την συγγραφή των βιβλίων για την τεχνική εκπαίδευση
– το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο με πάνω από 10.000.000 νέες και νέους επισκέπτες,
-οι 500 υποτροφίες, οι δωρεές, τα συνέδρια συμπληρώνονταν πάντα με την λειτουργία ενός Τεχνικού Κέντρου.