Σε μια μακρά πορεία με αρκετές διακυμάνσεις, η οποία μετρά σχεδόν 50 χρόνια, η Ideal, συμφερόντων Χάρη Δαυίδ, απέδειξε την ικανότητα της να μετασχηματίζεται και να «πατά πόδι» σε διαφορετικά πεδία της αγοράς, ακόμα και σε εποχές που άλλες εταιρίες ή δεν το …σκέφτονταν ή δεν θα το τολμούσαν. Ίσως, διότι είναι τέτοιο το επιχειρηματικό DNA της. Μια διαδρομή που σημαδεύτηκε από σημαντικές εξαγορές, αλλά και ηχηρά πωλητήρια…
Η εισηγμένη βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις ανακοινώσεις για ένα από τα deals της χρονιάς που ξεχωρίζουν. Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση ποσοστού 47,78% επί του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου από την Virtus International Partners του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, στο οποίο συμμετέχει η Olympia Group, η VNK Capital και τραπεζικά κεφάλαια, μέσω ΑΜΚ και ενσωμάτωση στο χαρτοφυλάκιο της Ideal των Astir Vitogiannis και Three Cents, εταιρειών της Virtus South European Fund (VSEF), επενδυτικού οχήματος της Virtus.
Στον απόηχο των εξελίξεων, η άνοδος για την μετοχή της Ideal άγγιξε το 19,78% στο ξεκίνημα της εβδομάδας (3,21 ευρώ την Δευτέρα, από 2,68 ευρώ την Παρασκευή και 3,20 ευρώ την Τρίτη με πτώση -0,31%). Ο όμιλος αποτιμάται στα 26,56 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνεται στις 16 εισηγμένες οι οποίες κατάφεραν να «γυρίσουν» από ζημίες σε κέρδη το 2020 και κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αποκτώντας πλέον μια νέα δυναμική, υπό την μορφή ενός πολυμετοχικού σχήματος…
Το portfolio, οι συνεργασίες, ο νέος μέτοχος
Η είσοδος νέου βασικού μετόχου σηματοδοτεί αυτομάτως την μετάβαση σε μια νέα εποχή για την Ideal, στο Δ.Σ. της οποίας συμμετέχει ο επιχειρηματίας Χάρης Δαυίδ της γνωστής οικογενείας.
Από το 1972, όταν ιδρύθηκε ως Ιντεάλ Στάνταρ Πυρίμαχα Α.Β.Τ.Ε.Ε. με αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία βιομηχανικών πυρίμαχων υλικών, ακολούθησαν πολλοί «σταθμοί» για την εταιρεία.
Σήμερα, η Ideal Technology, από τις μεγαλύτερες και πιο έμπειρες εταιρείες διανομής τεχνολογίας στην Ελλάδα, αποτελεί την βασική επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου Ideal για πάνω από 3 δεκαετίες και συνεργάζεται με ονόματα όπως οι Fortinet, Alcatel–Lucent Enterprise, Forcepoint, Tufin, Kaspersky, Barracuda, Storagecraft, Quantum, Panda, Eset, Allot, Atlinks…
Γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, η πρώτη κίνηση καταγράφηκε το 1987, με την εξαγορά της Στεφανόπουλος Α.Ε. (αντιπρόσωπο της Toshiba, νυν Dynabook) και το 1990 οι μετοχές της εισήχθησαν στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., ενώ, το 1991 μετονομάσθηκε σε όμιλο Ιντεάλ ΑΒΕΕΔΕΣ και υπήρξε η αλλαγή του αντικειμένου της δραστηριότητα της, από εμπορική σε εταιρία συμμετοχών (holding company). Μια 30ετία αργότερα, οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι η Ideal μετεξελίσσεται σε κάτι νέο, με την είσοδο της Virtus International Partners στην μετοχική της σύνθεση.
Η δε υποχρεωτική δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει μετά από την ολοκλήρωση του deal με το fund του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου δεν θα οδηγήσει σε έξοδο από το Χ.Α. Γίνεται λόγος, αντίθετα, για μια σειρά έμμεσων εισαγωγών με «όχημα» την Ideal, με την παρουσία ισχυρών μετόχων και με χρηματιστηριακή αξία που θα φθάσει πλησίον των 90 εκατ. ευρώ με την απορρόφηση των Astir Vitogiannis και Three Cents.
Ο Managing Partner της Virtus International Partners δεν μίλησε τυχαία «…για ένα δυναμικό deal με ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση που θέτει νέους όρους για γοργή ανάπτυξη και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης του Ομίλου Ideal».
Το νέο στίγμα
Στο πρόσφατο παρελθόν ο νέος βασικός μέτοχος της Ideal, ο πρώην χρηματιστής και τραπεζίτης Λ. Παπακωνσταντίνου εξαγόρασε- μεταξύ άλλων- με το Virtus International Partners το πλειοψηφικό πακέτο της Αστήρ Αφοί Βυτογιάννη, είναι μέτοχος στην εταιρεία αναψυκτικών/tonic Three Cents και επένδυσε από κοινού με ομάδα μεγάλων επιχειρηματιών στα πολυκαταστήματα Attica…
Το νέο στίγμα έδωσε και ο CEO, Παναγιώτης Βασιλειάδης, μιλώντας για αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών, διεύρυνση χαρτοφυλακίου και μεγαλύτερη ανάπτυξη τόσο στον χώρο της Πληροφορικής όπου η Ideal δραστηριοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, όσο και σε νέες αγορές.
Ο ίδιος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα στρατηγικής και διαχείρισης projects στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής και του integration, αλλά και υψηλή εξειδίκευση στα έργα ψηφιακής υπογραφής.
Στο portfolio της Ideal περιλαμβάνονται η ανάπτυξη λογισμικού, οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας-εμπιστοσύνης, η διανομή λύσεων και προϊόντων πληροφορικής, όπως και αυτή μιας ευρείας γκάμας οικιακών συσκευών (πλυντήρια, κουζίνες, φούρνοι, ψυγεία κ.α.). Τώρα, επεκτείνεται στους δυναμικούς κλάδους της συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και της παραγωγής premium mixers & tonics…
Από το σερί των εξαγορών, στα πωλητήρια
Μέχρι να έρθει στο «σήμερα», η Ideal πέρασε από πολλά στάδια στο «χθες». Μετά την μετατροπή της σε holding company, το μακρινό 1991, πραγματοποίησε πλήθος κινήσεων, οι οποίες άνοιξαν νέους δρόμους. Από τις πιο κομβικές, στα ‘90s, ήταν η απόσχιση του βιομηχανικού κλάδου, με τη δημιουργία νέας εταιρίας με την επωνυμία Ιντεάλ Πυρίμαχα Α.Β.Ε.
Ακολούθησε ένα σερί εξαγορών: της Servex A.E., μέσω της οποίας αποκτήθηκε το 100% της Κ. Παναγιωτόπουλος Α.Ε., που εμπορευόταν τις ταμειακές μηχανές TEC, της IMTEC, της GE κ.α.
Στην συνέχεια, συγχωνεύθηκαν οι δραστηριότητες των Servex- Κ. Παναγιωτόπουλος και «γεννήθηκε» μια νέα εταιρεία η Ιντεάλ Συστήματα Τραπεζικών Εμπορικών Εφαρμογών Α.Ε.Β.Ε. (Ideal Systems).
Αλλά βήματα που διεύρυναν, τότε, τους ορίζοντες της υπήρξαν:
Η σύσταση της Ideal Telecom Α.Ε (τηλεπικοινωνιακά δίκτυα-υπηρεσίες), Mediterranean Advanced Systems Α.Ε., η συμμετοχή 50% στην Spacephone Τηλεπικοινωνίες – Πληροφορική με συμπαίκτη την Space Hellas, η ίδρυση των Σύμβουλοι Δικτύων Α.Ε. (από 47% με τον Όμιλο Πουλιάδη), Ιντεάλ Ολοκληρωμένες Λύσεις Συστημάτων Πληροφορικής και Πολυμέσων, η εξαγορά 100% της (ISP) Γιουρομπαλκάν Πληροφορικη, του 30% στην Pansystems κ.α.
Την επόμενη δεκαετία κυριάρχησαν σημαντικά deals πώλησης εταιρειών του ομίλου. Κυρίως, αυτά της Ideal Telecom στην Vodafone – Panafon με σταδιακή παραχώρηση ποσοστών ως το 2002, πλειοψηφικού μεριδίου της Ideal Πυρίμαχα σε στρατηγικούς επενδυτές (και μετέπειτα το εναπομείναν στην Μαθιός Πυρίμαχα το 2005) και του 50% της Spacephone το 2006 στην Space Hellas.
Στο ενεργητικό της καταγράφεται και η ίδρυση του πρώτου κέντρου πιστοποίησης ψηφιακών υπογραφών VeriSign στα Βαλκάνια μέσω της Adacom…
Η νέα αρχή εν …μέσω ύφεσης
Η απεμπλοκή από ορισμένες δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών συνδυάστηκε με μια νέα αρχή σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού Customer Communications Management (i-DOCS) και λύσεων κυβερνοασφάλειας.
Στη δεκαετία της ύφεσης (2010-19) εδραιωμένη στον τομέα του Cyber Security, η Ideal ξεκινά προσπάθεια ανάπτυξης της και στο εξωτερικό με επενδύσεις σε Ισραήλ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και μέσω της συνεργασίας της με την Symantec προχωρά σε υλοποίηση μεγάλων έργων ασφάλειας σε Μέση Ανατολή, Β. Αφρική, Ευρώπη, επιτυγχάνοντας επιστροφή 8 εκατ. στους μετόχους.
Οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες στάθηκαν αιτία για την συρρίκνωση της τότε core δραστηριότητας της (διανομή PC – H/Y laptop Toshiba) και το 2019 η Ideal προχωρά στην ίδρυση θυγατρικής στην Κύπρο.
Παράλληλα, είχε εισέλθει στην διανομή λευκών οικιακών συσκευών, συνάπτοντας στρατηγικές συμφωνίες με μεγάλους ξένους οίκους…
Από το 2020 εστίασε σε κερδοφόρες δραστηριότητες στην ελληνική και κυπριακή αγορά και υλοποίησε σχέδιο αποεπένδυσης από ζημιογόνες στο εξωτερικό. Προσαρμοσμένη πλήρως στο πνεύμα της εποχής, εν μέσω πανδημίας έκανε focus σε τομείς που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την κυβερνοασφάλεια, σε συνδυασμό με έμφαση στο ψηφιακό marketing και συνεχίζει δυναμικά το 2021 την διανομή των προϊόντων πληροφορικής Toshiba/Dynabook.
Διαβάστε ακόμη:
ΤτΕ – Τράπεζες: Διάσταση απόψεων για το ύψος των «κόκκινων» δανείων
Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Τρεις αλλαγές για voucher – 300.000 δικαιούχοι
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς γίνεται η έκδοση – Πότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε (vid)