© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Πληροφορίες-χρυσάφι, ένα δίκτυο που είχε στηθεί μεταξύ Νέας Υόρκης, Λονδίνου, Μονακό και Ζυρίχης, «πακιστανικά» τηλέφωνα και κρυπτογραφημένα applications, χρηματιστηριακά παιχνίδια με κέρδη εκατομμυρίων, ακριβοπληρωμένα τραπεζικά στελέχη και traders, πράκτορες του FBI, στελέχη της πανίσχυρης SEC και Έλληνες κληρονόμοι μεγάλων επιχειρηματικών τζακιών συνθέτουν την εικόνα του σκανδάλου εσωτερικής πληροφόρησης στη Wall Street που ερευνάται από τις αμερικανικές Αρχές.
Μία εικόνα που συμπληρώνεται τις τελευταίες ημέρες με χειροπέδες σε πέντε ανθρώπους που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, και άλλον έναν να αναζητείται από τις αμερικανικές Αρχές. Πρόκειται για τον επιχειρηματία Γιώργο Νίκα, ο οποίος δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» και το συνάδελφο Φρίξο Δρακοντίδη: «Η τοποθέτησή μου απέναντι στις φερόμενες κατηγορίες θα γίνει άμεσα και θα τεκμηριωθεί κατά τρόπο σαφή όταν και όπου χρειάζεται».
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το κλειστό «κλαμπ παραγωγής πλούτου» η είσοδος επιτρεπόταν μόνο σε ήδη πλούσιους ανθρώπους που πλήρωναν για να λάβουν τη «χρυσή πληροφορία», η οποία τις περισσότερες φορές είχε να κάνει με προτάσεις εξαγορών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ονόματα που φέρνουν στο φως οι αμερικανικές Αρχές εντυπωσιάζουν την ελληνική κοινωνία, καθώς πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να είχε ο Γιώργος Νίκας (το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη γνωστή αλλαντοποιία), ενώ εμπλοκή στην υπόθεση φέρεται να έχει και ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του ιδιοκτήτη της φαρμακευτικής Lavipharm.
Και αν τα τελευταία χρόνια (από το 2012 φέρεται να ενεργοποιείται το κύκλωμα) οι ίδιοι, καθώς και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί τους, ένα νεαρό ζευγάρι επενδυτικών τραπεζιτών στο Λονδίνο που αποκαλούσε ο ένας τον άλλο «pops» και «popsi» (πρόκειται για τον 35χρονο Μπέντζαμιν Τέιλορ, εργαζόμενο στη Moelis & Co, και την 32χρονη Νταρίνα Γουίλσον της Centerview Partners LLC), ένας αντιπρόεδρος της Goldman Sachs ονόματι Μπράιαν Κοέν, 33 ετών, στη Νέα Υόρκη, και ένας trader αιγυπτιακής καταγωγής ονόματι Τζόζεφ Ελ Χούρι, 54 ετών, με βάσεις το Λονδίνο και το Μονακό, θεωρούσαν ότι διαπράττουν το τέλειο έγκλημα ζώντας χωρίς άγχος και κάνοντας λουσάτη ζωή από τα παράνομα κέρδη, τα πράγματα πλέον έχουν ανατραπεί. Ολοι τους βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης, πλην του Γιώργου Νίκα που διαφεύγει, ενώ οι αμερικανικές Αρχές τους έχουν απαγγείλει δεκάδες κατηγορίες, ορισμένες εκ των οποίων επισείουν ποινές φυλάκισης ως και 30 χρόνια και τσουχτερά πρόστιμα. Εννοείται ότι με βάση την αμερικανική νομοθεσία οι έξι θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που κέρδισαν από τις παράνομες συναλλαγές, ειδάλλως θα ξεκινήσουν κατασχέσεις και εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων μέχρι να καλυφθούν τα ποσά!
Πώς στήθηκε η δουλειά
Το κύκλωμα με απλά λόγια λειτουργούσε ως εξής: οι επενδυτικοί τραπεζίτες, είτε ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs ονόματι Μπράιαν Κοέν είτε το ζεύγος στο Λονδίνο, λάμβαναν πληροφορίες σχετικά με εκκρεμείς συγχωνεύσεις και εξαγορές. Στη συνέχεια πωλούσαν τις πληροφορίες είτε σε μεσάζοντες είτε απευθείας σε traders.
Οι τραπεζίτες πληρώνονταν με μετρητά, ακριβές διακοπές, πολυτελή ρολόγια ή έχοντας άλλα οφέλη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Οι traders με τη σειρά τους, όπως ο Γιώργος Νίκας, που ήταν και πιστοποιημένος, τοποθετούνταν ανάλογα όχι μόνο σε μετοχές, αλλά και σε παράγωγα επενδυτικά προϊόντα αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη όταν η πληροφόρηση που είχαν εκ των προτέρων δημοσιοποιούνταν. Πολλές φορές μάλιστα οι τραπεζίτες επιχειρούσαν χειραγώγηση της αγοράς διαρρέοντας πληροφορίες σε οικονομικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, ελπίζοντας να επωφεληθούν από ένα άλμα στην τιμή των μετοχών.
Σημειωτέον πως το κύκλωμα είχε πρόσβαση σε δεκάδες εμπιστευτικές πληροφορίες. Έκανε κρυφές συναντήσεις και χρησιμοποιούσε καρτοκινητά τηλέφωνα μιας χρήσης και εφαρμογές με κρυπτογράφηση για να μην εντοπίζεται. Πολλές φορές μάλιστα, σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, τηλεφωνήματα και επαφές με μέλη του κυκλώματος έγιναν μέσα σε εστιατόρια της αλυσίδας GRK Fresh του Γιώργου Νίκα.
Καταλυτικό ρόλο στη διασύνδεση όλου του κυκλώματος -παίζοντας τον ρόλο του μεσάζοντα- αποτελεί trader με βάση την Ελβετία, ο οποίος δεν κατονομάζεται από τις Αρχές παρά το γεγονός ότι τον γνωρίζουν, αφού, μεταξύ άλλων, σε μία από τις δικογραφίες αναφέρεται πως «κοιμήθηκε τουλάχιστον μία φορά στο διαμέρισμα του Νίκα στο Μανχάταν». Κάτι που ενισχύει το σενάριο ότι ο συγκεκριμένος εξελίχθηκε σε συνεργάτη των αμερικανικών αρχών.
Σε πρώτο ρόλο ο Νίκας
Ο Νίκας, από την άλλη, εμφανίζεται σημαντικά εκτεθειμένος με δεδομένο ότι εμφανίζεται ως ο άνθρωπος μεταξύ των έξι κατηγορούμενων που αφήνεται να εννοηθεί ότι κέρδισε τα περισσότερα χρήματα από τις θέσεις που πήρε ως trader των κεφαλαίων του σε υποθέσεις που αφορούν τουλάχιστον 13 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Buffalo Wild Wings και Ariad Pharmaceuticals. Στην υπόθεση της τελευταίας εταιρείας μάλιστα καταγράφονται τέσσερις περιπτώσεις όπου ο Νίκας είχε παράνομα κέρδη το διάστημα 2013-2015 λαμβάνοντας εσωτερική πληροφόρηση από τον Τηλέμαχο Λαβίδα, ο οποίος με τη σειρά του την «απέσπασε» από τον πατέρα του, Θανάση, που ήταν μέλος του Δ.Σ.
Γενικά πάντως, όπως φαίνεται από τα στοιχεία και τις δικογραφίες των υποθέσεων που έχουν κοινοποιήσει οι αμερικανικές Αρχές, ο Γιώργος Νίκας, που αντιμετωπίζει συνολικά 31 κατηγορίες, εμφανίζεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κόλπο. Γι’ αυτό και είναι θέμα χρόνου οι αμερικανικές Αρχές, που πιστεύουν ότι ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα, να ζητήσουν τη συνδρομή των ελληνικών. Ηδη πάντως -ως κίνηση εξασφάλισής τους και παράλληλα άσκησης πίεσης στον Νίκα- προχώρησαν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του στις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Κοινώς, ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, επενδυτικά προϊόντα, ούτε δικαίωμα διαχείρισης της ακίνητης και κινητής περιουσίας του.
Η δικογραφία των αμερικανικών Αρχών με το βαρύ κατηγορητήριο κατά των Νίκα και Λαβίδα
Οι υποθέσεις με «ελληνική εμπλοκή»
Ο Νίκας φέρεται καταρχάς, σύμφωνα με τις δικογραφίες, να εμπλέκεται σε δύο υποθέσεις μαζί με τον αντιπρόεδρο της Goldman Sachs Μπράιαν Κοέν. Σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις μαζί με τον Τηλέμαχο Λαβίδα που αφορούν αποκλειστικά την εταιρεία Ariad Pharmaceuticals, καθώς και σε δέκα ακόμα με το νεαρό ζευγάρι των τραπεζιτών του Λονδίνου. Η δε «καριέρα» του ως trader που χρησιμοποιεί εσωτερική πληροφόρηση, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, ξεκινά το 2010, όταν από κοινού με άλλο trader μοιράζονται πληροφορίες και κάνουν κοινές κινήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις δύο υποθέσεις όπου συνδέεται με τον Κοέν, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα κέρδη του Νίκα έφτασαν τα 2,6 εκατ. δολάρια. Μάλιστα και οι δύο περιπτώσεις κινήθηκαν μέσω μεσάζοντα. Πρόκειται για τον trader από την Ελβετία, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν φίλος του Νίκα και έχει φιλοξενηθεί «πάνω από μία φορά στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν». Ο συγκεκριμένος trader με βάση την Ελβετία, πάντα σύμφωνα με τη δικογραφία, γνώριζε τον Κοέν τουλάχιστον από το 2011, όταν ο τελευταίος εργαζόταν ακόμα στα γραφεία της Goldman Sachs στο Λονδίνο.
Ο Κοέν, λοιπόν, πουλάει έναντι μετρητών μεταξύ 2015 και 2017 πληροφορίες στον trader από την Ελβετία για την επικείμενη εξαγορά των εταιρειών Buffalo Wild Wings Inc. και Syngenta AG, που στο μεταξύ είχαν προσλάβει την Goldman Sachs ως σύμβουλο. Αυτός με τη σειρά του δεν κάνει τη συναλλαγή αλλά δίνει την πληροφορία στον Νίκα, ο οποίος παίρνει τις κατάλληλες θέσεις στη μετοχή ή στα παράγωγα επενδυτικά προϊόντα των εταιρειών ώστε να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος. Αργότερα ο Νίκας θα του δώσει ποσοστό επί των κερδών.
Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, ο Νίκας μαζί με τον trader φίλο του από την Ελβετία εκμεταλλεύονται την εσωτερική πληροφόρηση για επικείμενα deals που πουλάνε από τον Δεκέμβριο του 2012 ως το 2017 ο «pops» και η «popsi», ο 35χρονος Μπέντζαμιν Τέιλορ και η σύντροφός του Νταρίνα Γουίλσον που έχουν ως βάση το Λονδίνο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το «κονέ» το κάνει άλλος μεσάζοντας, κατά πάσα πιθανότητα ο 54χρονος συγκατηγορούμενός τους Αιγύπτιος Τζόζεφ ελ Χούρι, που έχει επίσης ως βάση το Λονδίνο και ο οποίος τελικά συνδέεται με τοποθετήσεις σε μετοχές έξι εταιρειών με βάση τις κλεμμένες πληροφορίες που απεκόμισε από το ζευγάρι.
«Ο Νίκας τότε θα προβεί σε συναλλαγές χρηματιστηριακών τίτλων τόσο στο δικό του όνομα όσο και εκ μέρους ενός hedge fund που ο ίδιος μαζί με τον άλλο trader (σ.σ.: εννοεί τον φίλο του από την Ελβετία) χρησιμοποιούσαν για συναλλαγές με βάση τις κλεμμένες πληροφορίες. Ο Νίκας συνολικά θα βάλει στοιχήματα σε χρηματιστηριακούς τίτλους 12 εταιρειών εισηγμένων σε αμερικανικά χρηματιστήρια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Σημειωτέον ότι στις 12 εταιρείες συμπεριλαμβάνονται οι Buffalo Wild Wings Inc και Syngenta AG.
Η συμμετοχή του Λαβίδα στην υπόθεση και οι σκιές για τον Director-1
Η πιο περίπλοκη ίσως υπόθεση, λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειάς της, ήταν αυτή της Ariad Pharmaceuticals, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος δηλώνει αθώος.
Η Ariad ήταν μία εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Βοστόνη στο Δ.Σ. της οποίας ήταν ο πατέρας του Τηλέμαχου και πρόεδρος της Lavipharm, Θανάσης. Από το 2013 έως το 2015, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τηλέμαχος απέσπασε τουλάχιστον τέσσερις φορές κρίσιμες πληροφορίες για θέματα που έχουν να κάνουν με την εταιρεία και τις έδωσε στον Γιώργο Νίκα, ο οποίος και το εκμεταλλεύτηκε χρηματιστηριακά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης: «Ο Νίκας και ο Λαβίδας ήταν φίλοι, ενώ ο Νίκας είχε επίσης προσωπική σχέση με το ένα μέλος του Δ.Σ. των διευθυντών (Director-1) της Ariad, που ήταν και πατέρας του Λαβίδα. Ο Λαβίδας χρησιμοποίησε τη σχέση του με τον Director-1 για να αποκτήσει εσωτερική πληροφόρηση γύρω από την Ariad. Κατόπιν παρείχε την πληροφόρηση στον Νίκα, ο οποίος κέρδιζε εκατομμύρια δολάρια από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο Νίκας επίσης μοιραζόταν την πληροφόρηση και με άλλον trader, που επίσης είχε μεγάλα κέρδη.
Ειδικότερα, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις από το 2013 ως το 2015 ο Director-1 (σ.σ.: ο πατήρ Λαβίδας) έλαβε γνώση κρίσιμης εσωτερικής πληροφόρησης σε σχέση με την Ariad, την οποία μεταβίβασε στον υιό Λαβίδα, που με τη σειρά του κοινοποίησε στον Νίκα ώστε να την εκμεταλλευτεί χρηματιστηριακά. Αυτές οι τέσσερις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν μία ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούνταν ότι η Κομισιόν περίμενε την έγκριση του σκευάσματος Iclusig στις αρχές Ιουλίου 2013, την ανησυχία που εξέφραζε η FDA αναφορικά με τις κλινικές δοκιμές του Iclusig τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2013, την επανάληψη αργότερα της καμπάνιας και της διανομής του Iclusig στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς και την εμπιστευτική πρόταση εξαγοράς που δέχθηκε η Ariad το καλοκαίρι του 2015.
Σε κάθε περίπτωση, αφού ο Νίκας λάμβανε την πληροφόρηση από τον Λαβίδα, εκτελούσε τις χρηματιστηριακές συναλλαγές που βασίζονταν στην εσωτερική πληροφόρηση και αργότερα αποκόμιζε κέρδος με τις ανακοινώσεις των γεγονότων».
Το ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι επίσης το γεγονός ότι οι Αρχές, όπως φαίνεται από την παραπάνω τοποθέτηση της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, ρίχνουν αρκετές σκιές και στον ρόλο του Θανάση Λαβίδα, ο οποίος παρείχε και την κρίσιμη πληροφόρηση στον γιο του, Τηλέμαχο. Μάλιστα στην πολυσέλιδη δικογραφία που αφορά την Ariad, και συγκεκριμένα πρώτη φορά στη σελίδα 9, αναφέρεται ακόμα ότι «ο Director-1 (σ.σ.: ο πατήρ Λαβίδας) ήταν υποχρεωμένος να τηρεί απόρρητες τις πληροφορίες αυτές. Παρ’ όλα αυτά, ο Director-1 αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές στον Τηλέμαχο Λαβίδα, τον κατηγορούμενο, ο οποίος με τη σειρά του αποκάλυψε τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα».
Αν και από τον ίδιο δεν υπάρχει προσωπική αντίδραση επ’ αυτού, η Lavipharm έσπευσε να κοινοποιήσει την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «η Lavipharm A.E. ενημερώνει ότι η υπόθεση δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την Εταιρεία. Τον χειρισμό της υπόθεσης, για την οποία ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας έχει δηλώσει μη παραδοχή των κατηγοριών, έχουν αναλάβει οι δικηγόροι του στην Αμερική».