Είναι οι δύο -με διαφορά- πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου. Έχουν χτίσει ο καθένας την αυτοκρατορία του στη γη και επεκτείνονται στο Διάστημα.
Έχουν όραμα και αλλάζουν τον κόσμο που ζούμε, ο καθένας με τον τρόπο του.
Μεταξύ τους, ωστόσο, δεν κρατούν ούτε τους τύπους, ούτε το βασικό σαβουάρ βιβρ που θα περίμενε κανείς από αυτούς. Τι μπορεί να έχουν να χωρίσουν ο Έλον Μασκ με τον Τζεφ Μπέζος;
“Δισεκατομμύρια”, θα πει κανείς και θα έχει δίκιο, αλλά μόνο εν μέρει. Γιατί οι δύο mega rich έχουν μια κόντρα, ή, καλύτερα, ένα -όχι τόσο καλά συγκαλυμμένο- μίσος ο ένας για τον άλλο.
Μια αμοιβαία αντιπάθεια η οποία ήταν αδύνατο να κρυφτεί από την πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δυο τους, περίπου 17 χρόνια πριν. Ήταν τότε που, όπως έχει εξηγήσει ο Μασκ, πρόσωπο της χρονιάς από το Time, ο Μπέζος τον αντιμετώπισε με υπεροψία, επιχείρησε να του επιβληθεί αλλά, “είχε επιλέξει το λάθος δέντρο να γαβγίσει”.
Απαραίτητο rewind στο 1983, στα παιδικά χρόνια του Μασκ, στη Νότια Αφρική. Με το Απαρτχάιντ να καταρρέει, σε αυτή την ταραγμένη περίοδο, σε αυτή την ταραγμένη χώρα, κανείς δεν δίνει σημασία στο μοναχικό παιδί που πέφτει θύμα άγριου bullying από τους συμμαθητές του στο σχολείο.
Ο μικρός, τότε, Έλον, κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του, δένεται με την οικογένεια του -τους γονείς του, τον αδερφό του, Κίμπαλ και την αδερφή του, Τόσκα- και προτιμά να περνά τις ώρες του μπροστά στο δώρο που του είχε πάρει ο πατέρας του, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Διδάσκοντας τον εαυτό του (!) κωδικοποίηση στα 10 του χρόνια, στα 12 φτιάχνει και πουλά το πρώτο του παιχνίδι και στα 16 ένα Arcade.
Στο μεταξύ, το bullying στο σχολείο γίνεται όλο και πιο άγριο. Ο Έλον δεν θέλει πια να πηγαίνει. Μέχρι τη μέρα που μια παρέα (καλύτερα αγέλη) παιδιών, τον πετά από τις σκάλες, αφήνοντάς τον αναίσθητο για ώρες. Ο Μασκ τραυματίζεται σοβαρά και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται για μέρες. Εκείνη η μέρα, του αφήνει ένα μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή, το οποίο το αντιμετωπίζει ως σήμερα. Το σχολείο όμως δεν μπορεί να το σταματήσει. Έτσι, αναγκάζεται να το υπομείνει και να βρει τρόπο διαφυγής- όπως κάνουν συχνά τα παιδιά που υπόκεινται bullying. Για τον Έλον, είναι οι υπολογιστές, η τεχνολογία, ο οραματισμός του μέλλοντος. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, το bullying διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του.
Επιστροφή στο 2004. Ο Μασκ είχε πουλήσει τη startup Zip2 που είχε φτιάξει με τον αδερφό του στην Compaq για 300 εκατ. δολάρια. Αργότερα, πούλαγε την Paypal που είχε ιδρύσει με φίλο του στην eBay για 1,5 δις και με το μερίδιό του, είχε ιδρύσει (το 2002) τη SpaceX, εταιρεία για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Την ίδια εποχή περίπου, ο Μπέζος, παιδί έφηβης μητέρας που μεγάλωσε από τους παππούδες του, έχει αρχίσει και βγάζει πολλά λεφτά από την εταιρεία που ξεκίνησε, την Amazon και έχει ιδρύσει τη Blue Origin, εταιρεία που θα κάνει πραγματικότητα το εφηβικό του όραμα για αποικίες ανθρώπων στο διάστημα.
Οι δύο οραματιστές επιχειρηματίες συναντιούνται σε ένα εστιατόριο για να ανταλλάξουν απόψεις. Ο Μασκ περιγράφει μια συνάντηση, στην οποία ο ίδιος δίνει συμβουλές για πράγματα στα οποία έχει αποτύχει η SpaceX. Ο Μπέζος ούτε που τον ακούει. Του λέει για “ανοησίες”, όπως περιγράφει ο Μασκ. Τα χαμόγελα, στη φωτογραφία της συνάντησής τους, είναι παγωμένα. Το κλίμα μεταξύ τους, ακόμα περισσότερο, μιας και ο Μπέζος, με τον πληθωρικό του χαρακτήρα επιχειρεί να επιβληθεί και ο Μασκ αισθάνεται ότι προσπαθεί να του κάνει bullying.
Το 2013, η SpaceX ζήτησε την αποκλειστική χρήση μιας πλατφόρμας εκτόξευσης της NASA. Η Blue Origin έκανε επίσημη διαμαρτυρία στην αμερικανική κυβέρνηση, με τον Μπέζος να προτείνει “να δοθεί η πλατφόρμα σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν να κάνουν εκτόξευση”. Ο Μασκ, εξοργισμένος, μίλησε για “ψευδή τακτική μπλοκαρίσματος” της SpaceX, κατηγορώντας τη Blue Origin ότι δεν κατάφερε, επί 10 χρόνια να φτιάξει αξιόπιστο διαστημόπλοιο και προσφέρθηκε -αν το καταφέρει- να του παραχωρήσει την πλατφόρμα. “Αν και είναι πιθανότερο να βρούμε μονόκερους να χορεύουν στις φλόγες”, πρόσθεσε. Ο Μασκ κέρδισε.
Ο πόλεμος συνέχισε έτσι. Ο Μπέζος προσπαθούσε να “σαμποτάρει” κατά κάποιους, ή να προσπεράσει, κατά άλλους τον Μασκ υπογείως και ο Μασκ να “ξεμπροστιάσει” τον Μπέζος δημοσίως. Βέβαια, το 2014, ο Μασκ πήρε την εκδίκησή του, αμφισβητώντας δικαστικά πατέντα της Blue Origin για drone διαστημόπλοια- και κέρδισε ξανά. Το 2015, απαντώντας σε tweet του Μπέζος για “ένα σπάνιο τέρας, έναν πύραυλο” της Blue Origin, είπε ότι “δεν είναι και τόσο σπάνιο, η SpaceX χρησιμοποιεί τέτοιο εδώ και 3 χρόνια”.
Όταν η SpaceX εκτόξευσε τον Falcon9 επιτυχώς, ο Μπέζος βρήκε την ευκαιρία του για “καρφί” στον εχθρό του. Έγραψε συγχαρητήρια στο Twitter του, με ένα “καλώς ήρθατε στο κλαμπ”. Την ίδια χρονιά, ο Μασκ θα απαντούσε σε ερώτημα του BBC για τον Μπέζος με το αφοπλιστικό “Τζεφ… ποιος;”. Ο ίδιος βέβαια είπε στον βιογράφο του ότι η Blue Origin έκανε “χειρουργικά χτυπήματα” στη SpaceX, προσεγγίζοντας ταλέντα της στα οποία πρόσφερε διπλό μισθό για μεταγραφή. “Γεγονός αχρείαστο και αγενές”, όπως είπε.
Στα πιο πρόσφατα χρόνια, ο Μασκ έχει αποκαλέσει τον Μπέζος ουκ ολίγες φορές “copycat“, όχι μόνο για τα διαστημικά του σχέδια, αλλά για την… εμμονή του να επενδύει μέσω της Amazon δισεκατομμύρια σε ανταγωνιστικές εταιρείες της Tesla, της οποίας παραμένει CEO. Είτε πρόκειται για την ηλεκτροκίνηση -πχ. με τη Rivian- είτε για την αυτόνομη οδήγηση. Αλλά η τελευταία τους προστριβή -και μάλιστα δικαστική- αφορά και πάλι το διάστημα και ξεκίνησε το 2020, συνεχιζόμενη ως σήμερα.
Η οργή του Μπέζος ήταν μνημειώδης όταν έμαθε ότι η NASA άλλαξε το σχέδιό τους για δύο εμπορικούς εταίρους σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ανθρώπου, των ΗΠΑ εν προκειμένω, στη Σελήνη και κατ’ επέκταση τα σχέδια για κατασκευή βάσης εκεί. Η SpaceX του Μασκ ανταγωνιζόταν τις Blue Origin του Μπέζος και Dynetics για δύο συμβόλαια που αφορούσαν το πρόγραμμα Artemis. Τελικά, η NASA έδωσε στη SpaceX και τα δύο μαζί σε ένα αποκλειστικό συμβόλαιο αξίας 2,9 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία του Μπέζος είχε ενώσει δυνάμεις με τις Lockheed Martin, Norhtrop Grumman και Draper σε μία συμμαχία που ονόμαζαν «Τhe National Team» (Η Εθνική Ομάδα).
Οι εξηγήσεις της NASA δεν στάθηκαν αρκετές και ο Μπέζος -η εταιρεία του, για την ακρίβεια- προσέφυγε στο αρμόδιο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ εναντίον της NASA και της απόφασής της να δώσει τα συμβόλαια στην εταιρία του Μασκ. Όμως ο Μπέζος, θα έχανε ξανά. Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρίτσαρντ Χέρτλινγκ δικαίωσε τους εναγόμενους και με την απόφασή του κλείνει τη διαμάχη που είχε ανοίξει από τον Αύγουστο μεταξύ NASA και Blue Origin.
Η απάντηση της NASA μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, ήταν ότι οι εργασίες της με τη SpaceX θα επανεκκινήσουν “το συντομότερο δυνατό”. Όλα… τα λεφτά ήταν (ξανά) ένα σχόλιο του Έλον Μασκ, με το οποίο απάντηση στο σχετικό ρεπορτάζ του CNBC για το αποτέλεσμα της δίκης. Απαντώντας σε tweet του δικτύου, ανέβασε μια φωτογραφία από την ταινία του 2012 “Dredd”, που είναι remake της ταινίας “Δικαστής Dredd”.
Κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος: Όταν ο Μασκ πέρασε τον Μπέζος σε όρους περιουσίας, έχοντας γίνει πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, το Forbes του είχε ζητήσει να κάνει ένα σχόλιο επ’ αυτού: «Στέλνω ένα γιγαντιαίο άγαλμα με τον αριθμό “2” στον Jeffrey B., μαζί με ένα ασημένιο μετάλλιο», είχε πει. Λίγο αργότερα, σε tweet του Μπέζος, ο Μασκ θα… τρόλαρε ξανά, απαντώντας με ένα εικονομήνυμα που απεικόνιζε ένα αργυρό μετάλλιο. Πρόσφατα, περιγράφοντας ότι δουλεύει 80 με 90 ώρες την εβδομάδα στην Tesla και τη SpaceX, πρότεινε δημοσίως στον Μπέζος “να ξοδεύει περισσότερο χρόνο στην Blue Origin και λιγότερο στο τζακούζι”…
Διαβάστε ακόμη:
Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας
CNN: Ένας Έλληνας ο επιχειρηματίας της χρονιάς
Δύο πάμπλουτες χώρες στην κορυφή της «κόκκινης λίστας» για κορωνοϊό – Μαζί τους και η Ελλάδα