Όταν πριν από 30 χρόνια περίπου ξεκινούσε το πρώτο μαζικό κύμα επενδύσεων σε εμφιαλωτήρια νερού σε πηγές ανά τη χώρα κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τις διαστάσεις που η νέα αγορά θα λάμβανε και το σημαντικό αποτύπωμα που θα έφθανε να έχει στην οικονομία. Μία αγορά που πλέον τζιράρει 1,3 δισ ευρώ (!) φθάνοντας να πουλήσει πέρυσι 2,25 δισ λίτρα νερού, όπως κατέδειξε η πρώτη ενδελεχής έρευνα που επιχειρήθηκε απ’ τον ΙΟΒΕ για τον Σύνδεσμο Εταιρειών Ελληνικών Φυσικών Μεταλλικών Νερών (ΣΕΦΥΜΕΝ).
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος προκειμένου να αναδείξει το μέγεθος και τη σημαντικότητα του κλάδου και ως εκ τούτου το διακύβευμα απ’ την έναρξη εφαρμογής του συστήματος εγγυοδοσίας απ’ τον προσεχή Ιούλιο με την επιβολή τέλους στον καταναλωτή το οποίο θα λαμβάνει πίσω με την επιστροφή των μπουκαλιών.
Η έρευνα
Πρώτα όμως τα της έρευνας. Το 2021 το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ελληνικών εταιρειών έφτασε τα 2,16 δισεκατομμύρια λίτρα, ενώ το 2022 η αντίστοιχη εκτίμηση αναφέρει αύξηση στα 2,25 δισεκατομμύρια λίτρα.
Την ίδια στιγμή βέβαια ο συνολικός τζίρος του ελληνικού εμφιαλωμένου νερού σε τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκε το 2021 στα 1,2 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι αυξήθηκε πέρυσι στα 1,32 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να αφορά σε πωλήσεις σε χώρους εστίασης (70%).
Η αύξηση στην αξία των πωλήσεων δεν είναι μόνο απόρροια των ανατιμήσεων αλλά και στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων
Η πλειονότητα των πωλήσεων αφορά στο φυσικό μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό, το οποίο έχει ένα μερίδιο 72,4% επί του συνόλου. Ακολουθεί με 25,6% το επιτραπέζιο νερό και με 2% το ανθρακούχο.
Ο κύκλος εργασιών των παραγωγών εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα εκτιμάται σε 307 εκατ. ευρώ το 2021 και στα 337 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Ο κλάδος εμφιάλωσης νερού, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την Ελληνική Οικονομία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η συνολική επίδραση του στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2021 εκτιμάται σε €1,13 δισ. (0,62% του ΑΕΠ)
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που δημιουργείται άμεσα στον κλάδο εμφιάλωσης νερού, δημιουργούνται στην οικονομία επιπλέον 1,8 ευρώ (πολλαπλασιαστής: 2,8). Επίσης για κάθε μία θέση εργασίας που δημιουργείται άμεσα στον κλάδο εμφιάλωσης νερού, δημιουργούνται στην οικονομία επιπλέον 3,2 θέσεις εργασίας (πολλαπλασιαστής: 4,2).
Το σύστημα εγγυοδοσίας
Υπ’ αυτό το πρίσμα το νέο προεδρείο του ΣΕΦΥΜΕΝ ζήτησε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία για το σύστημα εγγυοδοσίας που αναμένεται να διαταράξει τη λειτουργία όλου του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε: μετάθεση σε μεταγενέστερη ημερομηνία της έναρξης εφαρμογής του συστήματος εγγυοδοσίας, και σίγουρα εκτός τουριστικής σαιζόν, επαρκή στην πράξη γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη και επαρκή χρόνο, μεγαλύτερο από τέσσερις μήνες για την προετοιμασία των παραγωγών.
Επίσης ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο χρηματοοικονομικό πρόβλημα σε όλη την αλυσίδα από τον παραγωγό έως το τελικό σημείο πώλησης απ’ το αντίτιμο εγγυοδοσίας των 10 και 15 λεπτών που έχει καθοριστεί απ’ το Κράτος (σε μικρό και μεγάλο μπουκάλι αντίστοιχα), ιδίως σε μία περίοδο πληθωριστικών πιέσεων. Αντί αυτών προτείνει το αντίτιμο να οριστεί στα 5 και 10 λεπτά αντίστοιχα, κατά το παράδειγμα της Κύπρου.
Διαβάστε ακόμη
Tι σημαίνει το προεκλογικό «άνοιγμα» της Ελλάδας στις αγορές
Το πικρό story της Sprider – 1,5 χρόνο στα αζήτητα η μονάδα της Ξάνθης (pics)