Τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική μεταγραφική αγορά, με «υπαίτιους» τους πανίσχυρους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες συγκεκριμένων ομάδων.
Αυτούς, κυρίως, οι οποίοι θέλουν να δουν τα «θηρία» που διοικούν -και χρηματοδοτούν- να κατακτούν την κούπα του Champions League και να βάζουν στα ταμεία τους το «χρυσάφι» των bonus της UEFA. Δόξα και χρήμα πάνε «πακέτο», άλλωστε, στις business των γηπέδων. Μια καλή μεταγραφή, ενός μεγάλου σταρ θεωρείται ουσιαστικά επένδυση. Η απόσβεση ή και τα κέρδη από αυτήν, μπορούν να επιτευχθούν με διαφόρους τρόπους…
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ως τώρα μόνο οι 10 πρώτες πιο… γενναιόδωρες ομάδες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ στις μεταγραφικές τους δαπάνες, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι αμοιβές των ίδιων των παικτών με βάση τα νέα συμβόλαια που υπέγραψαν.
Λίονελ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο είναι οι πρωταγωνιστές των πιο ηχηρών –αλλά όχι και των πιο ακριβών- κινήσεων του φετινού θερινού παζαριού, κι ενώ λίγοι περίμεναν ότι ο Αργεντίνος και ο Πορτογάλος θα αποφάσιζαν ταυτόχρονα, στα 34 του ο ένας στα 36 του προς 37 ο άλλος, να φύγουν από την Μπαρτσελόνα και την Γιουβέντους, αντίστοιχα, για να υπογράψουν σε Παρί Σεντ Ζερμέν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ο μεν ελεύθερος με αποδοχές 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ο δε με αντίτιμο μόλις 15 εκατ. +bonus 8 εκατ. ευρώ (ο Guardian αναφέρθηκε σε ποσό 25 εκατ. ευρώ), όταν οι ρήτρες και των δυο κόστιζαν παλαιότερα 200 εκατ. ευρώ. Το εκπληκτικό είναι ότι η Σίτι φέρεται να πρόσφερε 30 εκατ. ευρώ στην Γιουβέντους, άρα ο Κριστιάνο πήγε στην Γιουνάιτεντ με λιγότερα….
Οι δυο υποθέσεις σαφώς διαφέρουν. Οι οικονομικοί περιορισμοί που ισχύουν στο ισπανικό πρωτάθλημα δεν επέτρεψαν στην Μπαρτσελόνα να «σηκώσει» τον μισθό του Μέσι. Στην Γιουβέντους, απλά δεν «βγήκε» το «στοίχημα» με τον Ρονάλντο.
Ο βαθύπλουτος Άραβας Νασέρ Αλ Κελαϊφί της Παρί από το Κατάρ και οι Αμερικανοί billionaires της οικογένειας Γκλέιζερ εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία για να αποκτήσουν σε «τιμή ευκαιρίας» δυο «αστέρια» που στα …νιάτα τους θα αναγκάζονταν να πληρώσουν πολύ ακριβότερα, έστω αν και στην περίπτωση του CR7 μιλάμε για μια ιστορική επιστροφή στην πόλη του Μάντσεστερ, απ’ όπου έκανε το πρώτο του «μπαμ». Στο «παρά πέντε» ο Ρονάλντο άφησε «στα κρύα του λουτρού» την συμπολίτισσα της Γιουνάιτεντ, την Σίτι του άλλου κροίσου από τον Αραβικό κόσμο που ξοδεύει ασύλληπτα ποσά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, του Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν από το Αμπου Ντάμπι. Κι η αιτία ήταν ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Ο «μέντορας» του Πορτογάλου. Ο Σκοτσέζος πρώην προπονητής των «μπέμπηδων», αυτός ο οποίος ανέδειξε τον Κριστιάνο πριν από πολλά χρόνια, είχε τον τρόπο να επηρεάσει το «πνευματικό τέκνο» του, να του δώσει να καταλάβει ότι στην Γιουνάιτεντ θα τον εμπιστευθούν και να τον πείσει να γυρίσει την πλάτη στα …πετροδόλαρα του σεΐχη, φέρνοντας τα πάνω-κάτω μέσα σε μερικές μόνο ώρες…
Μανσούρ vs Αμπράμοβιτς
Η προσοχή της αγοράς στράφηκε και στην αντίδραση του αφεντικού της Μάντσεστερ Σίτι μετά την «ήττα» του από τους Γκλέιζερ και στο αν θα κατάφερνε να «αρπάξει» τον Βρετανό διεθνή γκολτζή Χάρι Κέιν από την Τότεναμ, με πρόταση +100 εκατ. ευρώ, συν έναν ποδοσφαιριστή για αντάλλαγμα.
Προηγουμένως, ο Μανσούρ είχε πιστωθεί την πιο δαπανηρή μεταγραφή στα χρονικά για την Premier League όταν αρχές Αυγούστου έδινε 120-125 εκατ. ευρώ στην Αστον Βίλα για τον Άγγλο μέσο Τζακ Γκρίλις, μερικά εκατομμύρια πιο πολύ από τα 115 εκατ. ευρώ του Ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς προς την ιταλική Ιντερ για να πετύχει το come back του Βέλγου στράικερ Ρομέλου Λουκάκου στο Λονδίνο και την Τσέλσι!
Τον πιο εντυπωσιακό «επίλογο» στο καλοκαιρινό ποδοσφαιρικό μεταγραφικό παζάρι, πάντως, έχει την δυνατότητα να «γράψει» ο Ισπανός πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, μεγαλοκατασκευαστής Φλορεντίνο Πέρεθ αν επαληθευτούν τα σενάρια που τον θέλουν διατεθειμένο να κάνει «δώρο» πάση θυσία στους πληγωμένους οπαδούς της «βασίλισσας» τον 22χρονο Γάλλο επιθετικό Κιλιάν Εμπαπέ.
Με πρόταση που ακούγεται ότι θα κυμανθεί από …180 ως και 220 εκατ. ευρώ προς την Παρί, καθώς και ο «διακαής πόθος» του δεν φαίνεται να νιώθει και πολύ άνετα στην Πόλη του Φωτός μετά την άφιξη του Λίονελ Μέσι και την ταυτόχρονη παρουσία του Νεϊμάρ. Οι Γάλλοι πιέζουν για να πάρουν όσα περισσότερα…
Δυνατά σε αυτό τον «χορό» των εκατομμυρίων έχουν μπει –πιο αθόρυβα, μα με αρκετές ΓΚΛΕΙΖΕΡκινήσεις- η αγγλική Άρσεναλ, η ιταλική Ρόμα και η γερμανική Λειψία, με μπάτζετ +150 εκατ. ευρώ η πρώτη και κοντά στα 100 εκατ. ευρώ οι άλλες δυο για αγορές ποδοσφαιριστών.
Ιδιοκτήτης των «κανονιέρηδων» είναι ένας άλλος αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο Σταν Κρόνκι, της Ρόμα ο συμπατριώτης του και εξ΄ ίσου πλούσιος Νταν Φρίντκιν και της Λειψίας η αυστριακή εταιρεία … ενεργειακών ποτών Red Bull GmbH.
Η μετοχή της Γιουνάιτεντ και οι Γκλέιζερ
Στο Μάντσεστερ επικρατεί μέγας ενθουσιασμός για την μεταγραφή του Ρονάλντο και οι πιο …μυημένοι στα επιχειρηματικά του ποδοσφαίρου αναμένουν το νέο άνοιγμα του αμερικανικού χρηματιστηρίου για να διαπιστώσουν το μέγεθος και την διάρκεια της επίδρασης της στην τιμή της μετοχής της εισηγμένης στο NYSE Γιουνάιτεντ. Την Παρασκευή τα κέρδη της κυμάνθηκαν –για αρχή- κοντά στο 4% και αργότερα στο 6,50%.
Το γεγονός ότι η επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας «κατέρρευσε» από την υπερφόρτωση λίγα μόλις λεπτά από την ανακοίνωση του «γυρισμού» του CR7 στο Ολντ Τράφορντ ήταν μια πρώτη «γεύση»…
Οι Γκλέιζερ ουκ ολίγες φορές έχουν μπει στο «στόχαστρο» των οπαδών και έχουν χρεωθεί τις αγωνιστικές αποτυχίες της άλλοτε άτρωτης Γιουνάιτεντ στην μετά Φέργκιουσον εποχή. Ο κόσμος τους έδειξε κάποτε την …έξοδο, αυτοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να βάλουν πωλητήριο στο σούπερ brand της Premier League, εντούτοις τώρα δείχνουν έτοιμοι να «αντεπιτεθούν» με …συμπαίκτη τους τον Ρονάλντο.
Γενικά, η «βιομηχανία του ποδοσφαίρου» έχει υποφέρει από την πανδημία. Τα έσοδα των ομάδων συρρικνώθηκαν σε βάθος πολλών μηνών και τώρα προσδοκούν ότι θα καλύψουν τις απώλειες τους από το «ξύπνημα» της αγοράς, την επάνοδο του κόσμου στις κερκίδες και τις εισπράξεις από εισιτήρια, χορηγούς, διαφημίσεις και τηλεόραση, σε μια κομβική σεζόν για το μέλλον των «Big 5» – πόσο μάλλον μετά και την αποτυχημένη «ανταρσία» των «12» της European Super League.
Οι Βρετανικοί σύλλογοι και οι επενδυτές τους φαίνεται να πρωτοστατούν, όπως και η… Παρί, με την Ρεάλ να καραδοκεί…
Διαβάστε ακόμη:
Μέρες ανασχηματισμού, γάμοι και βαφτίσια αλά Μονακό και… ρωσικές παπάτζες Μυκόνου!
Παροχές ασφαλισμένων: Γιατί παραμένουν μεγάλες οι διαφορές από Ταμείο σε Ταμείο
«Στάμου» vs «Δημητρίου»: Η μάχη του ρυζόγαλου