Ιδέες όπως αυτή του ίλαρχου Μάμμα, ο οποίος μέσω ενός φορητού πάνελ καταφέρνει να φορτίσει τους συσσωρευτές κάθε οπλικού συστήματος που διαθέτει, αναζητά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διοργανώνοντας, από κοινού με την Crowdpolicy, τον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας Defence Innovation Challenge. «Στόχος μας είναι οι έξυπνες και καινοτόμες ιδέες και λύσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στον τομέα της άμυνας να υποστηριχθούν, ώστε στη συνέχεια να υλοποιηθούν παρέχοντας σημαντικά οφέλη», σχολίασε στο πλαίσιο του open day ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, για να προσθέσει: «Τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπολογίζονται σε περίπου 43.000. Από αυτούς ποσοστό άνω του 28% έχει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σε πληθώρα αντικειμένων. Στις 21 Ιουλίου έρχεται το πρώτο ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale στη χώρα μας. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει, όμως και πάλι σημασία έχει ο άνθρωπος που θα το χειριστεί. Είμαστε στη διαδικασία για να πάρουμε φρεγάτες, τα πληρώματά μας είναι αυτά που θα τις διαχειριστούν. Σε αυτό, λοιπόν, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό θέλουμε να δώσουμε νέες ιδέες που να μην είναι out of the box (σ.σ.: έξω από το κουτί), αλλά like there is no box (σ.σ.: σαν να μην υπάρχει κουτί)».
Δικαίωμα συμμετοχής και θεματικές ενότητες
Πιο αναλυτικά, στον επίμαχο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν:
Α. Κάθε φυσικό πρόσωπο ελληνικής υπηκοότητας άνω των 18 ετών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων (15 Αυγούστου) που είναι νόμιμος και μόνιμος κάτοικος Ελλάδας και αποτελεί:
1) Εν ενεργεία μόνιμο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
2) Επιστημονικό προσωπικό/φοιτητές των ανωτάτων ακαδημαϊκών (ΑΕΙ, ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ) ιδρυμάτων και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας.
3) Προσωπικό μικρών, μεσαίων και νεοφυών (startups) επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητα στον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Β. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Γ. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας με δραστηριότητα στην τεχνολογία και την καινοτομία.
Όσον αφορά τις ενότητες στις οποίες οι συμμετέχοντες μπορούν να καταθέσουν τις ιδέες τους, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Νικόλαο Μέγκο και τον πλωτάρχη Ιάσονα Δήμου, οτιδήποτε βοηθάει έναν διοικητή να κατανοήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τόσο ο ίδιος αναφορικά με τα στρατεύματά του και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρα -φυσικό ή ψηφιακό- όσο και ο εχθρός και άρα να λάβει τη σωστή απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής μιας επιχείρησης ειρήνης ή πολέμου εντάσσεται στον εν λόγω διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, οι ενότητες έχουν ως εξής:
α) Τακτικό επίπεδο. Στο επίπεδο αυτό ουσιαστικά σχεδιάζονται και εκτελούνται τακτικές στρατιωτικές ενέργειες προς επίτευξη στρατιωτικών αντικειμενικών σκοπών από τακτικούς σχηματισμούς, συγκροτήματα και μονάδες. Δηλαδή λαμβάνουν χώρα ο αγώνας και οι εμπλοκές μεταξύ των αντιτιθέμενων δυνάμεων που απαρτίζουν μια ευρεία επιχείρηση. Ακόμη, εντάσσονται προτάσεις καινοτομίας οι οποίες στοχεύουν σε επίπεδο μονάδας ή συστήματος, όπως σύστημα βελτιστοποίησης βολής ενός βλήματος, μέθοδος παρακολούθησης βλαβών σε ένα πλοίο, αντίμετρα ιπτάμενων μέσων, μέθοδοι παρακολούθησης/ασφάλειας μονάδας, μέθοδος παρακολούθησης της υγείας του προσωπικού κατά τη μάχη κ.λπ.
β) Επιχειρησιακό επίπεδο. Πρόκειται για το επίπεδο πολέμου στο οποίο σχεδιάζονται οι ευρείες επιχειρήσεις (συνδυάζοντας ένα σύνολο στρατιωτικών ενεργειών). Στο επίπεδο αυτό εντάσσονται προτάσεις καινοτομίας που αφορούν τη σχεδίαση, οργάνωση, ενοποίηση και διεξαγωγή επιχειρήσεων, π.χ. σύστημα ανίχνευσης Υ/Β, λογισμικό κρυπτογράφησης επικοινωνιών, λογισμικό για διεξαγωγή κυβερνοπολέμου, μέθοδος διαχείρισης απωλειών υγείας, σύστημα επιτήρησης θαλάσσιας περιοχής, λογισμικό εφαρμογής θεωρίας παιγνίων κ.λπ.
γ) Στρατηγικό επίπεδο. Στο επίπεδο αυτό διαμορφώνεται η στρατιωτική στρατηγική που είναι συστατικό της υψηλής στρατηγικής. Διαμορφώνεται δηλαδή ο τρόπος της ανάπτυξης και της εμπλοκής των Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί αντικειμενικοί σκοποί. Στο επίπεδο αυτό εντάσσονται προτάσεις καινοτομίας που αφορούν την προετοιμασία και τον σχεδιασμό επιχειρήσεων, π.χ. σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, σύστημα παρακολούθησης μεταναστευτικών ροών, λογισμικό λήψης αποφάσεων κ.λπ.
Στόχοι
Σύμφωνα με τον co-founder και CTO/CIO της Crowdpolicy, Γιώργο Καραμανώλη, οι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι οι εξής:
■ Δημιουργία οικοσυστήματος και ανάπτυξη κουλτούρας καινοτομίας στον τομέα της Εθνικής Αμυνας.
■ Ανάδειξη έξυπνων και καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.
■ Αξιοποίηση των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών.
■ Παραγωγή καινοτομίας για τη δημιουργία αμυντικών δυνατοτήτων που θα στηρίξουν μελλοντικά τη χώρα.
■ Διασύνδεση με την κοινότητα τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας μας.
■ Στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ευκαιρίες στους νέους.
■ Χρονοδιάγραμμα και χρηματικά έπαθλα
Η αρχική αξιολόγηση και επιλογή των προτάσεων που θα συμμετάσχουν στο bootcamp υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί τον φθινόπωρο, ενώ η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει τον προσεχή Νοέμβρη. Οπως είθισται, σε κάθε τέτοιου τύπου διαγωνισμούς υπάρχουν και χρηματικά έπαθλα. Εν προκειμένω, θα διανεμηθεί το ποσό των 18.000 ευρώ, και συγκεκριμένα:
1) Η πρόταση που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία θα λάβει 7.000 ευρώ.
2) Η πρόταση με τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία θα λάβει 5.000 ευρώ.
3) Η πρόταση με την τρίτη υψηλότερη βαθμολογία θα λάβει 3.500 ευρώ.
4) Η πρόταση που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία και θα κατατεθεί από ομάδα η οποία θα στελεχώνεται αποκλειστικά από ανθρώπινο δυναμικό στο ηλικιακό όριο 18 έως 23 ετών θα βραβευτεί με το βραβείο νεανικής καινοτομίας και θα λάβει ως έπαθλο 2.500 ευρώ.
Διαβάστε ακόμα:
Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Πώς δημιουργεί νέους φορολογικούς παραδείσους
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών σίτισης
Τέλος στο πολύκροτο διαζύγιο: Πόσο θα πληρώσει ο Ρώσος ολιγάρχης