search icon

business stories

Η ιστορία της ΔΕΘ: Μια ιδέα του 1926 μέσα από πολέμους και γεγονότα (vid)

Ξεκίνησε από μία ιδέα του Νικόλαου Γερμανού, επιστήμονα και πολιτικού, που οραματίστηκε μια νέα προοπτική και έδωσε όλο τον εαυτό του για την υλοποίηση της ιδέας του

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, κομβικό γεγονός για τη συμπρωτεύουσα, διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο από το 1926. Η ΔΕΘ είναι αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο των αναμνήσεων της Θεσσαλονίκης αλλά και της ιστορίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της. Από τότε που ιδρύθηκε η ΔΕΘ, έζησε πολεμικές συρράξεις, πολιτικές αναταραχές αλλά και γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο.

Η ΔΕΘ ξεκίνησε από μία ιδέα του Νικόλαου Γερμανού, επιστήμονα και πολιτικού, που οραματίστηκε μια νέα προοπτική και έδωσε όλο τον εαυτό του για την υλοποίηση της ιδέας του.

Η πρώτη ΔΕΘ

Το πρώτο εκθεσιακό κέντρο της χώρας έγινε πραγματικότητα το 1926 και η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε 100.000 επισκέπτες στο Πεδίον του Άρεως, το σημερινό 3ο Σώμα Στρατού.

Η τελευταία προπολεμική έκθεση της ΔΕΘ το 1940 πραγματοποιήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις – χρησιμοποιήθηκαν μόνο για ένα έτος γιατί υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Λίγες μέρες μετά το τέλος της ΔΕΘ κηρύχθηκε ο πόλεμος, ενώ πολλοί από τους εκθέτες δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε τα εκθέματά τους.

Η 24η ΔΕΘ το 1959 σηματοδοτείται από την κατασκευή της πύλης του τόξου της ΔΕΘ που βρίσκεται στην πύλη της ΧΑΝΘ και του νέου κτιρίου διοίκησης.

Ορόσημο το 1966

Το 1966, είναι η χρονιά ορόσημο για τη ΔΕΘ, η οποία φτάνει στο απόγειο της επιτυχίας της. Οι Έλληνες εκθέτες ανέρχονται σε 400 και οι ξένοι σε 1.500 κατά μέσο όρο, ανά διοργάνωση! Την ίδια χρονιά κατασκευάστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις της το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, πέραν του επιχειρηματικού της ενδιαφέροντος, αναπτύσσει δραστηριότητές που επεκτείνονται και στον τομέα του πολιτισμού, με την καθιέρωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το 1960 και του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού 1962 .

Τα πυροτεχνήματα, η κοσμοσυρροή, το λούνα παρκ, τα show, γενικά η λάμψη αυτού του πολύ μεγάλου γεγονότος, μέλλει να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη των αναρίθμητων θαυμαστών του για πάντα.

Στην 39η ΔΕΘ το 1974, μιάμιση ώρα πριν τα εγκαίνια, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε από το Μακεδονία Παλάς σε 300.000 κόσμο που τον αποθέωσε. Το περίπτερο της Κύπρου μετά τα θλιβερά γεγονότα αποτέλεσε χώρο προσκυνήματος για τους Θεσσαλονικείς.

Η 41η ΔΕΘ το 1976 αποτέλεσε το πρώτο βήμα σε μια νέα δεκαετία και σε μια νέα περίοδο στην ιστορία της, καθώς συνέπεσε με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Το 1977 αποτελεί χρονιά ορόσημο καθώς η ΔΕΘ μετατράπηκε από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Helexpo-ΔΕΘ ΑΕ».

 

Το 2000 στην 65η ΔΕΘ καθώς συμπληρώθηκαν 75 χρόνια ζωής διοργανώθηκε έκθεση ντοκουμέντων «75 χρόνια Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ του κόσμου, της Ελλάδος, της Θεσσαλονίκης».

Στην 66η ΔΕΘ την 11η Σεπτεμβρίου τα νέα της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ πάγωσαν το επιχειρηματικό κλίμα. Το αμερικανικό περίπτερο έκλεισε και ξανάνοιξε τρεις ημέρες αργότερα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Η 66η ΔΕΘ ήταν η τελευταία στην οποία λειτούργησαν οι συναλλαγές με δραχμή.

Η 82η ΔΕΘ το 2017 ήταν από τις μεγαλύτερες με τιμώμενη χώρα την Κίνα και ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων. Η 83η ΔΕΘ αποτέλεσε την πρώτη μετά την οικονομική κρίση που φάνηκε ένας νέος χαρακτήρας για την Ελλάδα, πιο δυναμικός και ανεξάρτητος με έμφαση στην ψηφιοποίηση και τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.
Η 83 αλλά και η 84 ΔΕΘ το 2018 και 19 καινοτόμησαν με την απαγόρευση του καπνίσματος και σε ανοικτούς χώρους και τη διαμόρφωση ειδικών εξωτερικών χώρων για τους καπνίζοντες.

Η δεκαετία του 2020

Η δεκαετία του 2020 ξεκίνησε χωρίς τη ΔΕΘ, αλλά με το «Thessaloniki Helexpo Forum» το οποίο αποτελούνταν από ομιλίες πολιτικών αρχηγών και επιστημόνων για όλα τα κύρια πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, και μεταδόθηκε live. Το Forum διοργανώθηκε με αυστηρότητα για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων –όπως η φυσική παρουσία–, με ανώτατο αριθμό 50 ατόμων που παρακολουθούσαν κάθε πάνελ, εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, του Covid-19.

Η 85η ΔΕΘ το 2021 μετά από έναν χρόνο απουσίας λειτούργησε ξανά με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα μέσα σε ένα νέο πλαίσιο με αυστηρά μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Η 86η ΔΕΘ είχε ως τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πλήθος κόσμου σε σχέση με τη διοργάνωση της προηγούμενης χρονιάς , ενώ έγινε επετειακό αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η 87η ΔΕΘ είχε τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη διοργάνωσή της το 1926 και από τότε έχει αδιάλειπτη παρουσία σε πολλές γενικές και κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

Διαβάστε ακόμη

SSM: Θα συνεχίσουμε την αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες

Χαμηλότερες προμήθειες από τις τράπεζες

ΑΚΤΩΡ: Ραντεβού με το μετρό της Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου – Οι επόμενες επεκτάσεις της πόλης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version