search icon

business stories

Οι «χίλιες ζωές» του Mπερνάρ Ταπί: Ο γιος του εργάτη που έγινε δισεκατομμυριούχος – Τα σκάνδαλα, η φυλακή και το τέλος

Σε περισσότερα από πενήντα χρόνια δημόσιου βίου ο Μπερνάρ Ταπί τα έζησε και τα έκανε όλα - Συνέδεσε το όνομά του με κάποια από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της γαλλικής πολιτικής ζωής με Σαρκοζί και Λαγκάρντ αλλά και τα «στημένα παιχνίδια» της Μαρσέιγ - Πέθανε σε ηλικία 78 ετών από καρκίνο

«O άνθρωπος με τις χίλιες ζωές. Ιδιοκτήτης εταιρείας, αναπληρωτής, υπουργός, πρόεδρος ποδοσφαιρικού συλλόγου, φυλακισμένος, τραγουδιστής, ηθοποιός … Σε περισσότερα από πενήντα χρόνια δημόσιου βίου ο Μπερνάρ Ταπί τα έζησε και τα έκανε όλα.  Πέθανε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου σε ηλικία 78 ετών από καρκίνο». Κάπως έτσι η Le Monde σχολίασε το τέλος του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της γαλλικής πολιτικής ζωής, ένα σκάνδαλο που έστειλε στο εδώλιο την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Μπερνάρ Ταπί συνέδεσε το όνομά του με το σκάνδαλο Adidas που ενέπλεξε και την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας στο ποδόσφαιρο όταν ήταν πρόεδρος της Μαρσέιγ.

 γαλλικές αρχές είχαν απαγγείλει την κατηγορία της απάτης στον Γάλλο επιχειρηματία για ένα τεράστιο ποσό που έλαβε από το κράτος το 2008, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ο Ταπί κατηγορήθηκε για τα 403 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε για την ρύθμιση μιας μακροχρόνιας δικαστικής διένεξης με το κράτος σχετικά με την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε. Ο Ταπί είχε απορρίψει τις κατηγορίες. Η υπόθεση αυτή προέκυψε μετά την πώληση το 1993 της εταιρείας Adidas του Ταπί σε μια ομάδα επενδυτών.

Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε τη δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, ότι τον εξαπάτησε αγοράζοντας απ’ αυτόν την Adidas έναντι 315,5 εκατομμυρίων ευρώ τον Φεβρουάριο 1993, ενώ πώλησε και πάλι την αθλητική εταιρεία το 1994 έναντι 701 εκατομμυρίων ευρώ. Έπειτα από πολλές δικαστικές υποθέσεις η κυβέρνηση και ο Ταπί συμφώνησαν το 2007 στην ρύθμιση του ζητήματος μέσω διαιτησίας.

Ο Ταπί, είχε διατελέσει υπουργός υπό την κυβέρνηση του εκλιπόντος σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, αλλά άλλαξε στρατόπεδο για να υποστηρίξει τον Σαρκοζί το 2007. Για την υπόθεση καταδικάστηκε και η Λαγκάρντ στα τέλη του 2016 για «αμέλεια», χωρίς όμως να της επιβληθεί ποινή.

Ο Ταπί ενεπλάκη και με το σκάνδαλο για τα στημένα παιχνίδια της Μαρσέιγ. Ο πρώην πρόεδρος της Ολιμπίκ Μαρσέιγ (OM) οδήγησε την ποδοσφαιρική ομάδα στον τίτλο του Τσάμπιονς Λιγκ το 1993  αλλά κατηγορήθηκε για «στημένο» αγώνα με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί ο τίτλος του νικητή του πρωταθλήματος από την ομάδα του και να οδηγηθεί σε υποβιβασμό.

Ο γιος του εργάτη που γοήτευσε τον Μιτεράν

Ο Ταπί γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1943, σε γαλλικό προάστιο των Παρισίων, στο 20ό διαμέρισμα. Ο πατέρας του, ο Ζαν Μπατίστ Ταπί ήταν εργάτης και η μητέρα του, Ρειμόντ Νοντό, νοσοκόμα.

Παρόλο που δεν είχε αριστοκρατική καταγωγή, κατάφερε να εμπλακεί με τις επιχειρήσεις και να γίνει ένας αυτοδημιούργητος και διάσημος επιχειρηματίας που μεσουρανούσε στη δεκαετία του 1980.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε ως τραγουδιστής. Κυκλοφόρησε κάποιους δίσκους με το όνομα Bernard Tapy αλλά δε γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έτσι παράτησε το τραγούδι. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1967 ως απλός πωλητής τηλεοράσεων και πήγε πολύ καλά, με αποτέλεσμα να ανοίξει σύντομα το δικό του μαγαζί. Στη συνέχεια μπήκε σιγά σιγά στο χώρο των επιχειρήσεων.

Άρχισε να αγοράζει επιχειρήσεις που ήταν έτοιμες να κλείσουν και τις αναδιοργάνωνε κι έτσι δημιούργησε μια μεγάλη περιουσία.

Τέλη δεκαετίας του 1980- αρχές του 1990 κατόρθωσε να αγοράσει την Αdidas, συνδυάζοντας το πάθος του για τις επιχειρήσεις με την αγάπη του για τον αθλητισμό. Μέχρι να την εξαγοράσει ο Ταπί, η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και φαινόταν ξεπερασμένη σε σχέση με τη Reebok και τη Nike. Ο Ταπί εργάστηκε σκληρά για την ανανέωση της μάρκας και ο αγώνας του είχε αποτέλεσμα αφού από το 1993 και έπειτα η εταιρεία κατέστη και πάλι κερδοφόρα.

Το σκάνδαλο με Λαγκάρντ και Σαρκοζί

Ο Ταπί ίχε γοητεύσει τον πρόεδρο Μιτεράν κατά την δεκαετία του 1990, ο οποίος είχε δημιουργήσει γι´ αυτόν ένα ειδικό υπουργείο για την Πόλη και τους Νέους. Είχε γοητεύσει όχι μόνο τους Σοσιαλιστές, αλλά γενικότερα τους Γάλλους που τον θεωρούσαν «προπύργιο» κατά της ακροδεξιάς, αφού ήταν ο μόνος που είχε καταφέρει να κατατροπώσει τον Ζαν Μαρί Λεπέν σε τηλεμονομαχίες.

Ο Νικολά Σαρκοζί ισχυριζόταν ότι δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον μεγιστάνα και πρώην πολιτικό. Οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι η διαιτησία ήταν μια διευθέτηση μιας διαφοράς που θα μπορούσε να κοστίσει στο κράτος δισεκατομμύρια αντί για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Οι δικαστές έχουν καταγράψει όμως 22 επισκέψεις του Ταπί στο προεδρικό μέγαρο το 2007 και το 2008. Εναν χρόνο νωρίτερα, ο άλλοτε αριστερός Ταπί είχε αλλάξει στρατόπεδο και είχε υποστηρίξει τον Σαρκοζί.

Το 2013 το γαλλικό Κράτος κατάσχεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ταπί.

Μία βίλα στο Σεν Τροπέ, αξίας τουλάχιστον 48 εκατ. ευρώ, ένα ιδιόκτητο ακίνητο στο Παρίσι που ξεπερνά τα 69 εκατ., δύο ασφαλιστήρια ζωής (20,7 εκατ. ευρώ) είναι ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του που κατασχέθηκαν.

Η ανακοίνωση της Μαρσέιγ

“Η Ολιμπίκ Μαρσέιγ έμαθε με βαθιά λύπη τον θάνατο του Μπερνάρ Ταπί. Θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στην καρδιά των Μαρσεγέζων και θα μείνει για πάντα στην τίτλο της ομάδας”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η OM.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ απέτισε νωρίτερα φόρο τιμής στον Ταπί, που διετέλεσε υπουργός στη δεκαετία του 1990, χαρακτηρίζοντάς τον “μαχητή”.

 

Διαβάστε ακόμη

Τέλος από το 2023 τα τεκμήρια διαβίωσης – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΥΠΟΙΚ: Πρόσκληση στις τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Πάνω από 200 ΑΦΜ πήραν επιστρεπτέα με «μαϊμού» τζίρους

Exit mobile version