H Boeing θα παραδεχτεί την ενοχή της για συνωμοσία για εγκληματική απάτη για να επιλύσει μια έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) που συνδέεται με δύο θανατηφόρα δυστυχήματα των αεροσκαφών 737 MAX, όπως ανέφερε πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας.
Η καταρχήν συμφωνία μεταξύ του DOJ και της Boeing επιτρέπει στην εταιρεία να αποφύγει μια πολύχρονη δικαστική μάχη με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, αλλά θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειές της να ξεπεράσει μια συνεχιζόμενη κρίση που ξεκίνησε μετά την αποκόλληση πάνελ της ατράκτου κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines στις 5 Ιανουαρίου.
Η συμφωνία ακολουθεί τα ευρύματα του DOJ ότι η Boeing παραβίασε συμφωνία του 2021 που την είχε προστατεύσει από τη δίωξη για τα δυστυχήματα στην Ινδονησία και την Αιθιοπία το 2018 και το 2019, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 346 άνθρωποι.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2021 συμφώνησε να μην ασκήσει δίωξη κατά της Boeing και ζήτησε από δικαστή να αποσύρει την κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), εφόσον η εταιρεία τηρούσε τους όρους της συμφωνίας για μια τριετία.
Η Boeing συμφώνησε να αναθεωρήσει τις πρακτικές συμμόρφωσης για την αποφυγή παραβίασης των αμερικανικών νόμων περί απάτης και να υποβάλλει τακτικές εκθέσεις. Πάραυτα, η αποκόλληση πάνελ τον Ιανουάριο συνέβη δύο ημέρες πριν από τη λήξη της συμφωνίας.
Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών είχε δηλώσει στους εισαγγελείς ότι διαφωνεί με το πόρισμά τους και δήλωσε ότι «τίμησε τους όρους» της συμφωνίας.
Μια καταδίκη για κακούργημα θα μπορούσε να διαταράξει την ικανότητα της Boeing να εξασφαλίσει κυβερνητικές συμβάσεις, όπως αυτές με τον αμερικανικό στρατό. Τα κυβερνητικά συμβόλαια της Boeing το 2023 αντιστοιχούσαν στο 37% των ετήσιων εσόδων της, συμπεριλαμβανομένων των ξένων στρατιωτικών πωλήσεων μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Boeing είχε 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας το 2022, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.
Σύμφωνα με το Reuters, η Boeing θα μπορούσε να ζητήσει εξαιρέσεις από κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς για να συνεχίσει να συνάπτει συμβόλαια μαζί τους. Ορισμένοι προηγούμενοι διακανονισμοί του DOJ παρείχαν λεπτομέρειες για το πώς οι υπάλληλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε κάθε υπουργείο ή υπηρεσία θα πρέπει να αποφασίσουν αν η Boeing δικαιούται απαλλαγή, δήλωσε ο καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Βικραμαντίτια Κάνα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματική ποινή ύψους 487,2 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία η Boeing θα χρειαστεί να καταβάλει περίπου τα μισά, καθώς η κυβέρνηση θα της πιστώσει προηγούμενες ποινές.
Η Boeing πιθανότατα θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημίωση, ποσό που θα αποφασιστεί από δικαστή. Η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ποινές και αποζημιώσεις το 2021 σε σχέση με την αρχική κατηγορία συνωμοσίας, η οποία περιελάμβανε ποινική ποινή και αποζημιώσεις για πελάτες και συγγενείς θυμάτων των συντριβών.
Ομοσπονδιακός δικαστής μπορεί ακόμη να αποφασίσει το εάν η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει πρόσθετη αποζημίωση για τις οικογένειες των θυμάτων. Η Boeing συμφώνησε επίσης να δαπανήσει τουλάχιστον 455 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια για να ενισχύσει και να ενσωματώσει τα προγράμματα συμμόρφωσης και ασφάλειας, σύμφωνα με την κατάθεση.
Η παραδοχή ενοχής περιλαμβάνει τον νέο διορισμό ανεξάρτητου παρατηρητή που θα ελέγχει τις πρακτικές ασφάλειας και συμμόρφωσης της Boeing για τρία χρόνια.
Σημειωτέον πως το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ανανεώσει τις συμβάσεις ανεξάρτητης εποπτείας της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη
Φορολογικές δηλώσεις: Αποκλείει παράταση το ΥΠΕΘΟ
Airbnb: Αφήνουν «φέσια» 3.500 ευρώ για… τηλεφωνικές κλήσεις στο εξωτερικό
Μetlen: Με το ένα πόδι στο LSE και με τα δύο σε εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ