Τα δυο deals που έκλεισαν -και τυπικά- στην εκπνοή του έτους και με αυτά αποχαιρέτησε το «γεμάτο» γι’ αυτήν 2020 η αγορά της πληροφορικής, αποτελούν ουσιαστικά τον «προάγγελο» για τις μεγάλες εξελίξεις του 2021.
Οι επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα νέα deals και οι big business ισχυρότατων «παικτών» του εγχώριου και του διεθνούς στερεώματος αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον «χάρτη» ενός κλάδου ο οποίος χαρακτηρίζεται, χωρίς υπερβολή, από τους περισσότερους ως ο βασικότερος πυλώνας για την επόμενη μέρα της χώρας.
Σε μια εποχή που σχεδόν τα… πάντα ψηφιοποιούνται και η Ελλάδα μετασχηματίζεται ψηφιακά. Από την ανάπτυξη του εγχώριου e banking, τις επαφές του πολίτη με τους κρατικούς φορείς, τις καθημερινές ηλεκτρονικές συναλλαγές στις λιανικές πωλήσεις, τα συστήματα διαχείρισης των πελατολογίων, την (τηλ)εργασία, το e commerce (τα e shops και εσχάτως τα digital open malls) μέχρι το project «διάδρομοι 5G – με την εγκαινίαση των δικτύων νέας γενιάς που προσφέρουν υπερταχύτητες, την δημιουργία των «έξυπνων» κτηρίων, την οργάνωση του κλάδου των logistics κ.α., κ.α.
Η πανδημία του COVID-19 επιτάχυνε – κι επιταχύνει- τους ρυθμούς της ψηφιοποίησης, σε ένα πεδίο που παρουσιάζει πολλά περιθώρια ανάπτυξης και κεντρίζει σε μέγιστο βαθμό το ενδιαφέρον υποψηφίων ή εν δυνάμει επενδυτών. Με φόντο τόσο τον ψηφιακό μετασχηματισμού του κράτους και τους διαγωνισμούς για projects ύψους 6 δισ. ευρώ που θα διεκδικήσουν οι «παίκτες» της πληροφορικής, όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις που προγραμματίζονται.
Μεγαλύτερες εταιρίες εστιάζουν σε άλλες –υπό εξαγορά- εταιρείες, μικρότερου βεληνεκούς (συμπεριλαμβανομένων αρκετών αξιόλογων καινοτόμων start ups), αλλά ικανές να τους προσφέρουν πλεονεκτήματα σε επίπεδο ανταγωνισμού (π.χ. σε επίπεδο τεχνογνωσίας, διεύρυνση πελατολογίου) και προοπτικές ανάπτυξης σε συγκεκριμένα «κομμάτια» του «ψηφιακού κόσμου», ενώ, παράλληλα ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα τοποθετείται στις κορυφαίες επιλογές εγχώριων και ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων και κεφαλαίων και στο ΧΑ.
Ήδη, σημαντικά ποσοστά του μ.κ. σημαντικών εισηγμένων εταιρειών της πληροφορικής έχουν περάσει σε «ξένα χέρια» που επιζητούν υπεραξίες, αλλά ίσως όχι μόνο, σε μια αγορά που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερα μεγέθη. Μια άλλη παράμετρος που δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο των «ψηφιακών» εξελίξεων και η απόφαση (ειλημμένη ή «προ των πυλών») τεχνολογικών «κολοσσών» να ιδρύσουν κέντρα έρευνας εδώ…
Οι περιπτώσεις Singular και Optimum
Τα δυο πιο πρόσφατα deals, που αφορούν τις εξαγορές της Singular Logic από την Space Hellas και την Epsilon Net και αυτήν της Optimum από την Entersoft δίνουν ένα στίγμα για την «επόμενη μέρα» του κλάδου και «αναγγέλλουν» ταυτόχρονα …τα επόμενα.
Στην περίπτωση της Singular Logic (σ.σ. ολοκληρώθηκε το due diligence και άνοιξε ο δρόμος για τη μεταβίβαση των μετοχών της στις 11 Ιανουαρίου) η ιστορική εταιρία, που διαχρονικά πρωταγωνιστεί στις εκλογικές αναμετρήσεις της χώρας και «φεύγει» πια από την «αγκαλιά» της MIG, αναμένεται να αναδειχθεί σε σημαντικό «πυλώνα» για τους δυο συνιδιοκτήτες της, την Space Hellas και την Epsilon Net και τους Σπύρο Μανωλόπουλο και Γιάννη Μίχο, στον τομέα του επιχειρησιακού λογισμικού και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.
Σε αυτήν της Optimum, ξεκάθαρη ήταν εξ’ αρχής η στόχευση του Αντώνη Κοτζαμανίδη για την προσθήκη στο δυναμικό της Entersoft ενός υπολογίσιμου «παίκτη» στο χώρο των εφαρμογών εξειδικευμένου λογισμικού για την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics, που εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί θεαματικά μέσα στη χρονιά λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας.
Η Entersoft αποκτά πλέον ηγετική θέση σε μια στρατηγική αγορά στην οποία η Optimum δραστηριοποιείται για περισσότερο από 25 χρόνια και, μεταξύ άλλων, έχει αναπτύξει το λογισμικό Διαχείρισης Αποθήκης Aberon WMS, εργαλεία αυτοματισμού, συστήματα πρόβλεψης πωλήσεων και αναπλήρωσης αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται από μεγάλες επιχειρήσεις και δεκάδες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο.
Στον κατάλογο δε των πελατών της, συμπεριλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Σκλαβενίτης, Κωτσόβολος, OΠΑΠ, Jumbo, Cosmote, Γερμανός, Sarantis, Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Trade Logistics (Intersport, Ikea), Πλαστικά Θράκης, Barilla Misko, ΕΛΠΕΝ, Lilly Φαρμασερβ, Korres, Ιον, DHL, Βογιατζόγλου, ΕΛΤΑ, ΕΡΤ, Creta Farm, Pet City, Tasty Foods, The Mart, Telekom Romania, Telenor Bulgaria κ.α. και διατηρεί, επίσης, δραστηριότητα στην Ευρώπη όπως και τον Καναδά.
Οι άλλες συμφωνίες
Το επενδυτικό «κρεσέντο» στον κλάδο της πληροφορικής εν μέσω της πανδημίας ξεκίνησε, βέβαια, νωρίτερα, με συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Η Space Hellas άρχισε τον «χορό» των εξαγορών με την είσοδο της στον χώρο της ψηφιακής γεωργίας αποκτώντας τον Μάιο υψηλό ποσοστό στην AgroApps, ενώ, η Entersoft, εκτός από το deal για την Optimum, «πήρε» το λογισμικό ERP και το πελατολόγιο της Computer Life ABEE τον Νοέμβριο.
Ακόμα, η Epsilon Net εξαγόρασε τέλη Οκτωβρίου το 80% της Data Communication, εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και σε λογιστικά γραφεία, όπως και τον Ιούλιο το 51% της πολωνικής Hoteliga International που ειδικεύεται στο λογισμικό και τις λύσεις cloud για τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Τα νέα χτυπήματα και στο εξωτερικό
Σε θέσεις «μάχης» μπαίνουν αρκετές ελληνικές εταιρίες. Οι επόμενες κινήσεις τους δεν αφορούν κατά τα φαινόμενα στόχους οι οποίοι εντοπίζονται μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Ένα παράδειγμα αποτελεί η Profile με πρόεδρο τον Χαράλαμπο Στασινόπουλο, που εμφανίζεται να βρίσκεται κοντά σε δυο εξαγορές εταιριών στην Δυτική Ευρώπη από τον τομέα του digital banking, μα φυσικά δεν θεωρείται η μόνη εταιρία η οποία «ανοίγει» σε αυτό το timing τα επενδυτικά «ραντάρ» της.
Το ενδιαφέρον του κλάδου στρέφεται και στα πιθανά νέα «χτυπήματα» από την πλευρά και άλλων εκ των ουκ ολίγων ισχυρών «παικτών» της ελληνικής αγοράς, όπως είναι ο leader του ευρύτερου χώρου ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα, οι Space Hellas, Entersoft, Byte, Epsilon Net, Performance κ.α. Το βέβαιο είναι ότι η νέα χρονιά ξεκινά «δυνατά»…
Διαβάστε ακόμη:
ΔΕΗ: 300 άμεσες προσλήψεις για 28 ειδικότητες – Μέχρι πότε πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις
Νίκος Παπαθανάσης: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις
Ο Μάικ Πενς «τιμωρεί» τον Τραμπ – Θα παραστεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν