Ο Έλον Μασκ προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να υπερασπιστεί την κάκιστη απόδοση της μετοχής της Tesla το 2022. Ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων είδε τη μετοχή του να καταρρέει κατά 61% φέτος, καθιστώντας την την 11η χειρότερη απόδοση μετοχής στον S&P 500 το 2022.
«Καθώς τα επιτόκια των τραπεζικών λογαριασμών ταμιευτηρίου, τα οποία είναι εγγυημένα, αρχίζουν να πλησιάζουν τις αποδόσεις του χρηματιστηρίου, οι οποίες *δεν* είναι εγγυημένες, οι άνθρωποι θα μεταφέρουν όλο και περισσότερο τα χρήματά τους από τις μετοχές σε μετρητά, προκαλώντας έτσι την πτώση των μετοχών», έγραψε ο Musk στο Twitter.
Θα περίμενε κανείς ότι η πτώση της μετοχής της Tesla έχει εξαφανίσει περισσότερα χρήματα επενδυτών από οποιαδήποτε άλλη μετοχή στον κόσμο φέτος. Αλλά θα έκανε λάθος.
Εξετάζοντας τις μειώσεις στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς – την αξία των κοινών μετοχών των εταιρειών που βρίσκονται σε κυκλοφορία – η Tesla καταγράφει την τέταρτη χειρότερη σε απόδοση μετοχής στον δείκτη S&P 500 φέτος.
Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, η Amazon. Η Amazon έχει διαγράψει περισσότερη αξία μετόχων από οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη εταιρεία το 2022. Συνολικά, οι επενδυτές στην Amazon έχουν χάσει σχεδόν 805 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 48% μέσα στο 2022.
Ακολουθούν Apple και Microsoft, που έχουν επίσης υποστεί μεγαλύτερη πτώση στην κεφαλαιοποίησή τους από ότι η Tesla, λόγω του μεγέθους τους.
Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της Apple είδαν 753 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος να γίνονται «καπνός», ενώ στη Microsoft εξαϋλώθηκαν περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η μετοχή της Tesla, που φέτος έχει χάσει πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Amazon: Ζημιές δισεκατομμυρίων
Η Amazon εμφάνισε καθαρή ζημία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, καθώς η εταιρεία πλησίαζε στο τέλος της πολυετούς προσπάθειας για την ανάπτυξη υποδομών αποθηκευτικών χώρων και παραδόσεων εμπορευμάτων. Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος Andy Jassy δήλωσε ότι η εταιρεία εργάζεται μεθοδικά προς «μια ισχυρότερη δομή κόστους».
Η απίστευτη ανάπτυξη της επιχείρησης cloud της Amazon έχει σταματήσει και απογοήτευσε τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η εταιρεία στη Γουόλ Στριτ. Η επιχείρηση Amazon Web Services αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η Microsoft και οι πελάτες της αποσύρονται. Εν τω μεταξύ, οι φετινές λιανικές πωλήσεις ενόψει των Χριστουγέννων και των διακοπών έχουν αποδυναμωθεί.
Η μετοχή της Amazon έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τότε που έκλεισε στα 110,96 δολάρια στις 27 Οκτωβρίου, λίγο πριν απογοητεύσει τους επενδυτές όχι μόνο με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, αλλά και με τις προοπτικές της. Ουσιαστικά έχει χάσει όλα τα κέρδη που της χάρισε η πανδημία και επέστρεψε στα επίπεδα στα οποία κινούνταν πριν ξεκινήσει το αμερικανικό lockdown.
Apple: «Καπνός» το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησης
Παρότι γενικά θεωρούταν «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές και η εταιρεία υπερηφανεύεται έναν ισχυρό ισολογισμό με αρκετά μετρητά και σταθερή ροή εσόδων από υπηρεσίες, η μετοχή της Apple έχασε φέτος σχεδόν 25% της αξίας της. Όπως συνέβη και με άλλες μεγάλες εταιρείες, το ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον έχει πλήξει την Apple, προκαλώντας επιβράδυνση των πωλήσεων iPhone και αξεσουάρ, καθώς και καθυστερήσεις στην παραγωγή από την πληγείσα από τον κορωνοϊό Κίνα. Επίσης, τελευταίες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι για να συμμορφωθεί με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές στην Ευρώπη, η Apple θα αναγκαστεί να επιτρέψει πρόσβαση σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στα iPhone και iPad της.
Microsoft: Μετά τις «παχιές αγελάδες» της πανδημίας
«Οι βραχυπρόθεσμες ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τη Microsoft συνήθως εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες», ανέφερε ο αναλυτής Κέιθ Γέις της Morgan Stanley, σε σχετικό σημείωμα πριν από ένα περίπου μήνα. «Τα περιθώρια κέρδους και την αύξηση των εσόδων. Από τη δική μας οπτική γωνία, οι δύο αυτές ανησυχίες πάνε χέρι-χέρι».
Η Microsoft αντιμετωπίζει επίσης πτώση των πωλήσεων ψηφιακών διαφημίσεων, καθώς και την απότομη πτώση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα υψηλά επίπεδα που σημείωσαν λόγω της πανδημίας. Η Microsoft έχει επισημάνει μια σειρά από μακροοικονομικούς αντίξοους παράγοντες που έπληξαν την τελική γραμμή της κατά τη διάρκεια του έτους, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα λουκέτα λόγω κορονοϊού στην Κίνα.
Διαβάστε επίσης
Στεγαστικά δάνεια: Με κυμαινόμενο επιτόκιο πέντε στα 10 δάνεια που χορηγήθηκαν το 2022
Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσα θα πληρώσουμε τον Ιανουάριο – Αναλυτικά παραδείγματα (pics)
Μέσα μαζικής μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια