Από τις μεγαλύτερες «πληγές» της ελληνικής οικονομίας θεωρείται η έλλειψη καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Αυτό το τοπίο φαίνεται ότι αλλάζει τα τελευταία χρόνια, με τους Έλληνες επιχειρηματίες να προσπαθούν περισσότερο και να παράξουν καινοτομία και να την προστατεύσουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το 2022 καταγράφηκε ρεκόρ στις αιτήσεις που κατατίθενται στον αρμόδιο Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για την χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
«Το ρεκόρ αυτό, αναδεικνύει μια συνολικότερη και πολύ ελπιδοφόρα αναγέννηση της καινοτομίας στη χώρα μας, με τους απλούς πολίτες, τους επιστήμονες και τις εταιρείες να μετουσιώνουν τις νέες ιδέες σε ευρεσιτεχνίες και να οδηγούν σταθερά τους ίδιους και την Ελλάδα στην πρόοδο και την ανάπτυξη» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΟΒΙ.
Όπως περιγράφει στο newmoney, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν είναι υπόθεση μόνο των «μεγάλων».
«Λαμβάνουμε αιτήσεις από βιομηχανίες, αλλά και από μικρομεσαίες βιοτεχνίες στους κλάδους του αλουμινίου, της ενέργειας, της μεταποίησης, της επεξεργασίας των τροφίμων, της χημικής και παραφαρμακευτικής βιομηχανίας. Όμως υπάρχουν και παραδείγματα «μικρών», όπως μηχανουργεία ή μικροσυνεργεία. Ακόμα και αρτοποιεία κατοχυρώνουν συνταγές για αρτοσκευάσματα» περιγράφει ο Π. Κανελλόπουλος. «Από τις πιο πρόσφατες ιστορίες επιτυχίας που είχαμε στις αιτήσεις στον ΟΒΙ είναι τα διαγνωστικά κιτ για τον κορονοϊό που εξήχθησαν και σε αγορές του εξωτερικού.»
Η αύξηση των αιτήσεων στον ΟΒΙ συνδέεται με τις προσπάθειες ανάκαμψης και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων μετά την μακροχρόνια κρίση χρέους και την πανδημική κρίση. Το 2019 έγιναν 596 αιτήσεις, το 2020– εν μέσω της πανδημίας- σημειώθηκε σημαντική αύξηση με τις αιτήσεις να ανέρχονται σε 768, το 2021 έγιναν 924 αιτήσεις και φέτος ο αριθμός τους ξεπερνά τις 1.000.
«Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στο κομμάτι της ευρεσιτεχνίας» τονίζει ο Π. Κανελλόπουλος. «Επίσης, η διαδικασία στην Ελλάδα είναι απλή και οικονομική προσιτή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Για αυτό ο ΟΒΙ δεν δέχεται αιτήσεις μόνο από Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, από ευρεσιτέχνες που επιδιώκουν να λάβουν προτεραιότητα στην κατοχύρωση της πατέντας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. »
Από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια στην ορθοδοντική ιατρική
Το 2021, στην επέτειο 100 χρόνων από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα, ο ΟΒΙ πραγματοποίησε τελετή βράβευσης για εφευρέτες που επιλέχθηκαν μετά από αξιολόγηση 200 περίπου αιτήσεων.
Οι εφευρέτες που ξεχώρισαν κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών πεδίων, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, η ορθοδοντική ιατρική, η ιατρική, η αγροδιατροφή. Προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία της χώρας, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Πάτρα και το Ρέθυμνο.
Μεταξύ αυτών ήταν μέθοδος κατασκευής ολοκληρωμένου πλασμο-φωτονικού βιοαισθητήρα, δόκιμα στοιχεία για τη σύνθεση νέων μαγνητικών φάσεων για μόνιμους μαγνήτες, αλλά και μία εξωστοματική ορθοπεδική συσκευή.
Προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η κατοχύρωση πατεντών στις ελληνικές επιχειρήσεις- διαδικασία που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξή τους, αλλά και την προστασία και ενίσχυση της θέσης τους στον ανταγωνισμό- ο ΟΒΙ ετοιμάζεται να διαθέσει στους ενδιαφερόμενους την υπηρεσία “patent check”.
«Μέσα στο 2023, θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα η διαδικασία του “patent check”» μας είπε ο Π. Κανελλόπουλος. «Εμπειρογνώμονες του ΟΒΙ θα επισκέπτονται επιχειρήσεις που το επιθυμούν, θα εξετάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους και θα υποδεικνύουν στους ιδιοκτήτες αν υπάρχουν πατέντες που μπορούν να τεθούν “υπό προστασία”, να κατοχυρωθούν. Τώρα, πολλοί επιχειρηματίες αγνοούν ότι η υπάρχει η δυνατότητα αυτή.»
Στα μελανά σημεία των στατιστικών στοιχείων που διαθέτει ο ΟΒΙ για τις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η πολύ μικρή συμμετοχή των πανεπιστημίων στη διαδικασία.
«Είναι χαμηλή η συμμετοχή των πανεπιστημίων στις αιτήσεις για προστασίες πατέντας και αυτό είναι εμφανές, παρότι έχουν και υλικό και εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί εύκολα να διεκπεραιώσει τη σχετική διαδικασία» τονίζει ο Π. Κανελλόπουλος. «Στα πανεπιστήμια η έμφαση δίνεται στη δημοσίευση και όχι στην κατοχύρωση πατέντας. Είναι ένα θέμα που έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Τα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα χρηματοδοτούνται από τους Έλληνες φορολογούμενους και τα ευρωπαϊκά κονδύλια και είναι κρίμα να μην προστατεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.»
Διαβάστε ακόμη
Δημήτρης Κοντομηνάς: Πώς η τεράστια περιουσία του «ροκανίζεται» από τους πλειστηριασμούς (pics)
Eurostat: Πρώτες ενδείξεις για πτώση πληθωρισμού σε Ελλάδα και ΕΕ