Τον Ιανουάριο, η στατιστική αρχή της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι ο εισερχόμενος στην χώρα τουρισμός διπλασιάστηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το 2022, περίπου 7,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Αλβανία, αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Απομονωμένη για δεκαετίες από τον υπόλοιπο κόσμο, η Αλβανία υλοποιεί μία στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού που περιλαμβάνει διαφημίσεις σε διεθνή μέσα, διοργάνωση φεστιβάλ και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Η στρατηγική αποδίδει καρπούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού κατέταξε την Αλβανία στις χώρες με την ισχυρότερη τουριστική ανάκαμψη μετά την πανδημία.
«Η Αλβανία έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις σε όλα σχεδόν τα μεγέθη: αριθμός τουριστών, αριθμός επιβατών, αεροπορικές συνδέσεις, έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» σημειώνει στο newmoney ο σύμβουλος επενδύσεων και γενικός διευθυντής της εταιρείας Horwath HTL Αλβανίας, Majlind Lazimi . «Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για αυτό. Καταρχάς, η Αλβανία αποκαλείται το «κρυμμένο στολίδι» της Μεσογείου και παραμένει ανεξερεύνητη σε μεγάλο μέρος της. Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση από ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα. Δεύτερον, έχουμε μια μεγάλη διασπορά που επιστρέφει κάθε καλοκαίρι. Τρίτον, οι μεγάλες πολυεθνικές του τουρισμού δείχνουν ενδιαφέρον και ξεκινάνε παρουσία στην Αλβανία. Το ξενοδοχείο Meliá Hotels International άνοιξε πριν από λίγες ημέρες κοντά στα Τίρανα. Έχουμε επίσης ξενοδοχεία των αλυσίδων Hyatt, Radisson, Hilton, Accor. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι, που σημαίνει ότι η Αλβανία γίνεται μέρος του χάρτη του διεθνούς τουρισμού.»
Η ανάπτυξη του τουρισμού δημιουργεί ευκαιρίες επενδύσεων όχι μόνο στον ίδιο τον κλάδο, αλλά και στην αγορά ακινήτων που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σταθερά ανοδική τάση.
«Όλες αυτές οι τάσεις έχουν συμβάλει θετικά στην αγορά ακινήτων και στον εμπορικό κλάδο» λέει ο Μ. Lazimi. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τα επόμενα χρόνια, ειδικά για τις τουριστικές τοποθεσίες, όχι μόνο κοντά στα Τίρανα, αλλά και στην αλβανική Ριβιέρα, από το βόρειο έως το νότιο τμήμα.»
Δυνατότητες και για «μικρά βαλάντια»
Σύμφωνα με τον Μ. Lazimi, οι κατοικίες και τα εμπορικά καταστήματα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας έχουν ήδη καταγράψει σημαντικές ανατιμήσεις, με τα ακίνητα στις καλύτερες περιοχές των Τιράνων να πωλούνται σε τιμές 3.500-4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ωστόσο, υπάρχουν επιλογές ακόμα και για μικρά βαλάντια. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες περιοχές πωλούνται ακίνητα σε τιμές περίπου 1.000- 1.500 ευρώ, τιμές που ανεβαίνουν στα 2.500-2.700 ευρώ για τους πιο δημοφιλής προορισμούς, στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Μπορείτε να βρείτε ακίνητα στο νότιο τμήμα της Αλβανίας σε προνομιακές τοποθεσίες, κοντά στην παραλία, νέες κατασκευές, με μέση τιμή κοντά στα 2500 ευρώ/τμ» εξηγεί ο Μ. Lazimi . «Πιστεύουμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι τιμές θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια καλή ευκαιρία, ακόμη και για μικρούς επενδυτές από την Ελλάδα να το σκεφτούν. Τα περισσότερα από τα νέα κατασκευαστικά έργα είναι χώροι “μικτής χρήσης“, δηλαδή συνδυασμός κατοικιών, εμπορικών ακινήτων, βίλες, διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν το ακίνητο και στη συνέχεια να το εκμισθώσουν σε τρίτους ή σε μία εταιρεία εκμετάλλευσης. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μία επένδυση με την οποία μπορεί κάποιος να έχει μια απόδοση 6%-8% σε ετήσια βάση, η οποία είναι σχετικά καλή σε σύγκριση με την περιφερειακή αγορά.»
Ο Μ. Lazimi, που μετείχε στην 6η Prodexpo North στη Θεσσαλονίκη, παρατηρεί ότι η παρουσία Ελλήνων επενδυτών στην Αλβανία παραμένει πολύ περιορισμένη, μετά την μαζική «έξοδο» που πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης.
*Στην κεντρική φωτογραφία τα Νησιά του Εξαμιλίου (Ksamil Islands) είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αλβανίας. Στη βρετανική αγορά παρουσιάζονται ως μία από τις ελάχιστες οικονομικές επιλογές για διακοπές στην Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη
Μάσιμο Βιντόνι: Ποιος είναι ο Ιταλός «βασιλιάς της τρούφας» που μάγεψε το Ντουμπάι
Rippling: Η startup που άντλησε κεφάλαια $500 εκατ. αμέσως μετά την κατάρρευση της SVB (pics)
Mytilineos: Αυξάνει στα 36 ευρώ την τιμή στόχο η EDISON (πίνακες)