Οι Αμερικανοϊσραηλινοί πρώην πελάτες της ελληνικής εταιρείας αναλαμβάνουν δράση – Εχουν καταβάλει ήδη το τίμημα των 13 εκατ. ευρώ και περιμένουν την απόφαση για το σχέδιο εξυγίανσης

του Δημήτρη Παφίλα

Οι παλιοί πελάτες της Hellenic Steel (αδελφοί Μιλικόφσκι) και ένας Ελληνας συνεργάτης τους από τις ΗΠΑ, ο κ. Σπύρος Κωνσταντινίδης, βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια αναγέννησης της ιστορικής βιομηχανίας προϊόντων χάλυβα.

Η Ηellenic Steel, η οποία παρήγε χάλυβα ψυχρής έλασης, γαλβανισμένο χάλυβα, λευκοσίδηρο κ.ά., μεσουράνησε επί δεκαετίες στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στις εξαγωγές. Την επαναλειτουργία της περιμένουν με αγωνία 300 παλιοί εργαζόμενοι, 30 εκ των οποίων συνεχίζουν να πηγαίνουν στο εργοστάσιο, καθώς αμείβονται από την εκκαθαρίστρια εταιρεία Deloitte Touche.

H Jordan International των Αμερικανοϊσραηλινών Ντάνιελ και Νέιθαν Μιλικόφσκι, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Κωνσταντινίδης στην Ελλάδα, έχει έρθει σε συμφωνία με την Ilva SpA προκειμένου να επαναλειτουργήσει και αναμένει τη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης με ένταξη στα άρθρα 106β+δ.

Η Jordan International έχει ήδη καταβάλει το τίμημα των 13 εκατ. ευρώ, ωστόσο απομένει η συμφωνία εξυγίανσης, η οποία είναι και το καθοριστικό βήμα για να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία.

Η απόφαση που θα έχει ισχύ ΦΕΚ θα κρίνει τις αποζημιώσεις οι οποίες θα καταβληθούν, αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα, λ.χ., στη ΔΕΗ να δώσει γραμμή υψηλής ηλεκτρικής τάσης, αφού καταβληθεί μέρος των οφειλών.

Πώς πτώχευσε

Η Hellenic Steel, πτώχευσε το 2014 εξαιτίας υποχρεώσεών της κυρίως προς την πρώην μητρική ιταλική Ilva, η οποία επίσης βρέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης ύστερα από ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο στον κόλπο του Τάραντα. Η Hellenic Steel ιδρύθηκε το 1963 από τον Ελληνοαμερικανό Τομ Πάππα, μαζί με την Esso Pappas, με τον κύκλο εργασιών της να φτάνει το 2010 στα 210 εκατ. ευρώ. Οταν δόθηκε η εντολή εκκαθάρισης, η ελληνική θυγατρική δεν χρωστούσε στις τράπεζες, αλλά μόνο στη μητρική ένα ποσό περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Οπως προαναφέρθηκε, η παλιά βιομηχανία είναι γνώριμη τόσο στους επενδυτές όσο και στον κ. Κωνσταντινίδη. Πριν από περίπου 40 χρόνια, η Jordan International αγόραζε ποσότητες χάλυβα από τη Hellenic Steel, ιδιαίτερα την εποχή που επεδίωκε να αποκτήσει απεγνωσμένα κεφάλαιο κίνησης. Λόγω αυτών των καλών σχέσεων, λοιπόν, η Jordan άνοιγε τις πιστωτικές γραμμές δίχως να υπάρχει καν συμφωνία. Αυτό κράτησε αρκετό καιρό, αλλά τελικά η ΕΤΒΑ πώλησε την εταιρεία στην ιταλική Ilva SpA.

To τηλεφώνημα

Τον Νοέμβριο του 2017, ο κ. Κωνσταντινίδης δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον αρχιμηχανικό της εταιρείας Νίκο Ρήττα, ο οποίος τον ενημέρωνε για τη διαδικασία του διαγωνισμού της Hellenic Steel που είχε τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Aπό τότε ξεκίνησε ένας καθημερινός αγώνας που κρατά δυο χρόνια με σκοπό να προχωρήσει η εξυγίανση. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας είναι ο μοναδικός που αγωνίζεται για την επαναλειτουργία της εταιρείας.

Ποιοι είναι οι αδελφοί Μιλικόφκσι

Τα αδέλφια Μιλικόφκσι έκαναν από τη δεκαετία του 1980 εμπόριο χάλυβα και αγόραζαν προϊόντα από τη Hellenic Steel, ενώ στη συνέχεια απέκτησαν και χαλυβουργείο στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Ο Νέιθαν Μιλικόφκσι έχει διατελέσει στέλεχος βιομηχανικών αμερικανικών εταιρειών και έχει πρωταγωνιστήσει στην αναδιάρθρωση εταιρειών όπως οι Seadrift Coke και GrafTech International. Ο ίδιος είναι συγγενής του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

sel17b.jpg

Ο Αμερικανοϊσραηλινός επιχειρηματίας, Νέιθαν Μιλικόφσκι, ανέλαβε δράση για την επαναλειτουργία της Hellenic Steel

Το πλάνο εξυγίανσης

Χαμηλών τόνων, ο κ. Κωνσταντινίδης δεν θέλει να αναφέρεται πολύ στα σχέδια της Jordan International, μέχρις ότου ληφθεί η δικαστική απόφαση, την οποία βέβαια δεν θέλει να επηρεάσει με κανέναν τρόπο. Χρόνια συνεργάτης της οικογένειας Μιλικόφκσι, εξηγεί στους επενδυτές τις καθυστερήσεις, ωστόσο ο χρόνος δεν είναι άπειρος.

Πρόσφατα, σε δικαστήριο βρέθηκαν παλιοί εργαζόμενοι οι οποίοι παρόλο που είχαν αποζημιωθεί έγειραν νέες απαιτήσεις. Ο κ. Κωνσταντινίδης δέχθηκε τότε να καλύψει τις απαιτήσεις τους ώστε η συζήτηση για την αίτηση εξυγίανσης να είναι ξεκάθαρη. Τελικώς το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματά τους αναγκάζοντας μάλιστα την πρόεδρο να παραδεχθεί: «Επρεπε να έρθουν οι Αμερικάνοι να σας μάθουν πώς γίνεται». Παράλληλα η εταιρεία δεν στράφηκε εναντίον τους για ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις.

Οπως αναφέρεται, για την αναβάθμιση της βιομηχανίας και την επαναλειτουργία της χρειάζονται άμεσα 45 εκατ. ευρώ, ώστε να εγκατασταθεί η μονάδα TinLine η οποία θα παράγει την πρώτη ύλη για τις κονσέρβες. Σύμφωνα με το πλάνο εξυγίανσης των επενδυτών, οι συνολικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζεται και η εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο με παράλληλη διαπραγμάτευση σε αγορά του εξωτερικού. Την πρώτη φάση της επένδυσης η Hellenic Steel θα παράγει 350.000 τόνους χάλυβα λειτουργώντας στο 50% της δυναμικότητάς της.

Εκτός από τα πολλά ακίνητα που διαθέτει η εταιρεία, έχει και πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον για τη λειτουργία της έχουν και οι κονσερβοποιίες της βόρειας Ελλάδας, καθώς, εκτός των άλλων προϊόντων χάλυβα, η Hellenic Steel κατέχει τη μοναδική άδεια παραγωγής της πρώτης ύλης για τις κονσέρβες στη ΝΑ Ευρώπη. Ο κ. Κωνσταντινίδης επισημαίνει πως η εταιρεία του έχει στόχο να συνδυάσει την εμπειρία των παλιών εργαζομένων με τον ενθουσιασμό των νεότερων που θα προσληφθούν, σε μια διαδικασία απαραίτητη για τις βιομηχανίες.