Της Στεφανίας Σούκη
«Οι μέτοχοι της Grivalia δε θα χάσουν το momentum από το ανοδικό γύρισμα του εγχώριου real estate, ενώ επιπλέον, θα επωφεληθούν και από τις προοπτικές υψηλότερης κερδοφορίας του νέου σχήματος, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων που λαμβάνει η τράπεζα εν όψει και της συγχώνευσης. Επιπλέον, το εξειδικευμένο προσωπικό της Grivalia, το οποίο έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια την τεχνογνωσία του, θα αναλάβει να «τρέξει» και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του νέου σχήματος, συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ».
Τάδε έφη χθες η διοίκηση της Grivalia Properties AEΕΑΠ, εξηγώντας στους μετόχους, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, το σκεπτικό της συμφωνίας με την Eurobank, την οποία μάλιστα ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης επενδυτικής ακινήτων χαρακτήρισε ως «καταλύτη για τη δημιουργία ενός πολύ δυναμικού οργανισμού, με προοπτικές για υψηλότερη κερδοφορία. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας νέος οργανισμός που έχει έναν απαισιόδοξο μέλλον μπροστά του». Σημειωτέον ότι η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ δηλώνει “παρούσα” αυτή την στιγμή σε τυχόν ευκαιρίες για αγορές ακινήτων που μπορεί να υφίστανται στην αγορά, ενώ και το νέο σχήμα θα μπορεί να πράττει μελλοντικά το ίδιο, υπό την καθοδήγηση της εξειδικευμένης εταιρείας management.
Τόσο ο κ. Νικόλαος Μπέρτσος, πρόεδρος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, όσο και ο κ. Χρυσικός απαντώντας σε μικρομετόχους χθες ανέφεραν ότι η πορεία της μετοχής, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις 26 Νοεμβρίου, είναι ένα δείγμα για το πώς υποδέχθηκε η αγορά και οι θεσμικοί το deal, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους μετόχους, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν ωφελούνται από τη συμφωνία, να αποχωρήσουν με κέρδος.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties αναφέρθηκε σε βασικά σημεία της συμφωνίας συγχώνευσης με την Eurobank προς όφελος των υφιστάμενων μετόχων της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ: Αφενός το γεγονός ότι θα έχουν συμμετοχή σε ένα νέο σχήμα με προοπτικές υψηλής κερδοφορίας, επιπλέον θα λάβουν μέσω της επιστροφής κεφαλαίου 0,42 ευρώ ανά μετοχή με τη διανομή 40,5 εκατ. ευρώ, μέσω μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου (σ.σ. ήταν ένα από τα θέματα που εγκρίθηκαν χθές από την έκτακτη γενική συνέλευση), ενώ για τους μετόχους που έχουν επενδύσεις εμμέσως στον τομέα των ακινήτων, μέσω μιας από τις ισχυρότερες, εγχώριες ΑΕΕΑΠ, δε θα χαθει η ευνοϊκή συγκυρία της ανοδικής κίνησης της εγχώριας αγοράς real estate με δεδομένο το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του νέου σχήματος.
Oπως υποστήριξε η διοίκηση, η σχέση ανταλλαγής είναι αποτέλεσμα εκτεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και το διοικητικό συμβούλιο της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ θεωρεί ότι είναι ελκυστική για τους μετόχους: «Αν όλοι συμφωνήσουμε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες στο ελληνικό real estate, η παρουσία της εταιρείας στα ακίνητα παραμένει, δεδομένου ότι οι μέτοχοι της Grivalia θα καταλήξουν να έχουν το 41% του μετοχικού κεφαλαίου στο νέο σχήμα, το οποίο με τη σειρά του θα έχει στην «ομπρέλα» του περιουσιακά στοιχεία ακινήτων ύψους 2,2 δισ. ευρώ».
Απαντώντας σε κριτική μικρομετόχου ότι η συμφωνία «σώζει την τράπεζα», ο κ. Χρυσικός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είχαμε επαφές όλο αυτό το διάστημα με μετόχους των δύο πλευρών και θεσμικούς επενδυτές για να τους εξηγήσουμε τη συμφωνία. Θεωρούμε ότι δημιουργείται σημαντική αξία για τους μετόχους. Στο επιχείρημα ότι «σώζουμε την Eurobank», η απάντηση είναι ότι η τράπεζα έχει καταθέσει ένα επιθετικό πλάνο μείωσης των NPE’s με μείωση στο 15% στο τέλος του 2021 χωρίς να χρειάζεται καμία αύξηση κεφαλαίου, από την οργανική κερδοφορία του ομίλου. Πρόκειται για το πιο επιθετικό πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Οπότε η Eurobank θα μπορούσε να συνεχίσει μόνη της.
Αντίστοιχα και η Grivalia θα μπορούσε να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της, ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι, μετά από τη δραστική φορολογική …επιδρομή στις ΑΕΕΑΠ των τελευταίων ετών, οι αποδόσεις για τους μετόχους έχουν πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό.
Αν πάμε ειδικά στους αριθμούς, η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής (σ.σ. 15,8 νέες κοινές μετοχές της Eurobank για κάθε 1 κοινή μετοχή της Grivalia), είναι, κατά τη γνώμη μου, μια ανταμοιβή για την πορεία και τη δύναμη των μετόχων μας. Επιπλέον, οι μέτοχοι της Grivalia, εκτός από το 41% στο νέο σχήμα, λαμβάνουν και την επιστροφή κεφαλαίου. Επίσης, ο νέος οργανισμός που θα προκύψει, θα έχει, λόγω της συγχώνευσης, πολύ μειωμένο κόστος κεφαλαίου με λιγότερες προβλέψεις -στο ήμισυ- από τα 900 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υψηλότερη κερδοφορία του νέου σχήματος. Είναι προφανές ότι όσο πηγαίνει σε μεγαλύτερη κανονικότητα η τράπεζα θα δημιουργούνται περισσότερες, θετικές προοπτικές και κερδοφορία για τους μετόχους». Οπως εξήγησε η διοίκηση, οι μέτοχοι της Grivalia, μέσα σε ένα δυσμενές φορολογικό περιβάλλον για τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ, προσέβλεπαν σε μία οργανική κερδοφορία 40- 45 εκατ.ευρώ, ενώ μετά τη συμφωνία συγχώνευσης, έχοντας το 41% του νέου σχήματος προσβλέπουν σε τετραπλάσια οργανική κερδοφορία από το 2020.
Για το κομμάτι των ακινήτων, μέρος της συμφωνίας είναι και το ότι ο νέος όμιλος θα συνάψει δεκαετή σύμβαση παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας του με τη νέα εταιρεία (Grivalia Management Company) η οποία θα συσταθεί πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης από βασικά μέλη της διοικητικής ομάδας της Grivalia και θα απασχολήσει το προσωπικό της Grivalia. Ο κ. Χρυσικός θα είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος και ένας από τους βασικούς ιδρυτικούς εταίρους της Grivalia Management Company με ποσοστό συμμετοχής 70%.
Χθες, αναβλήθηκε το τέταρτο θέμα της γενικής συνέλευσης που αφορούσε την παροχή ειδικής άδειας για την σύναψη σύμβασης διαχείρισης ακινήτων με την υπό σύσταση εταιρεία Grivalia Management, δεδομένου ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικοί όροι και το θέμα θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη γ.σ..
Κατά τη χθεσινή συνέλευση, το δ.σ. έλαβε επιστολή από την Lilium Sarl, μέτοχο κάτω του 5% της εταιρείας, η οποία ζητούσε πρόσθετες πληροφορίες για τη σχέση ανταλλαγής, αν είναι εύλογη και δίκαιη κατά το διοικητικό συμβούλιο και για τη νέα εταιρεία που πρόκειται να συσταθεί. Το δ.σ. απέστειλε τις απαντήσεις και η Lilium Sarl ψήφισε υπέρ των θεμάτων.