Εργα που υλοποιούνται ή βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσης αξίας 380 εκατ. ευρώ κι επιπλέον projects υπό σχεδιασμό που αντιστοιχούν σε μία αξία της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ έχει στο χαρτοφυλάκιό της αυτή την στιγμή η Grivalia Hospitality, η οποία παράλληλα αφήνει για αργότερα ανοικτό και το ενδεχόμενο εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.
Με αφορμή τη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του νέου project της εταιρείας για το Avant Mar στην Πάρο που θα λειτουργήσει από το φετινό καλοκαίρι και συνδυάζει 5άστερη φιλοξενία με υψηλή γαστρονομία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality, κ. Γιώργος Χρυσικός αναφέρθηκε στα τρέχοντα αλλά και μελλοντικά έργα, προσθέτοντας παράλληλα ότι η εταιρεία έχει πλέον στο επίκεντρο την Ελλάδα, έχοντας μεταφέρει και την έδρα της εντός των τειχών.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει η πρόθεση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ο ίδιος ανέφερε ότι είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται μελλοντικά- όχι απαραίτητα μόνο το ελληνικό Χρηματιστήριο- χωρίς ωστόσο να αποτελεί προϋπόθεση και αναγκαιότητα δεδομένου ότι υπάρχει ένας μέτοχος (σ.σ. Fairfax) που στηρίζει σε όλα τα επίπεδα.
Τα τρέχοντα έργα
Ως προς τα τρέχοντα έργα της εταιρείας, η νέα ξενοδοχειακή μονάδα Avant Mar στη Νάουσα της Πάρου και συγκεκριμένα στην παραλία Πιπέρι, έρχεται, όπως αναφέρθηκε, να αναβαθμίσει τον τουριστικό και γαστρονομικό χάρτη του νησιού με μία επένδυση συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Το νέο project της Grivalia Hospitality θα ξεκινήσει δοκιμαστικά τη λειτουργία του τον Ιούνιο και από τον Ιούλιο θα δέχεται κρατήσεις, έχοντας πάντως αντιμετωπίσει καθυστερήσεις κοντά 1,5 έτους λόγω δικαστικών εμπλοκών από τον ανταγωνισμό, συνήθη συνθήκη την οποία αντιμετωπίζουν ουκ ολίγες τουριστικές επενδύσεις ανά την Ελλάδα. «Το Avant Mar έγινε σε προϋπάρχον ξενοδοχείο με 55 δωμάτια κι ένα αδόμητο οικόπεδο στη μέση.
Με στόχο να επασχεδιάσουμε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν, δημιουργήσαμε ένα ξενοδοχείο με 38 δωμάτια», ανέφερε ο κ. Χρυσικός. Η νέα
μονάδα θα δεχτεί για πρώτη φορά τους επισκέπτες της το καλοκαίρι του 2023 συμπεριλαμβάνοντας και τη γαστρονομική κουλτούρα του διάσημου σεφ Nobu Matsuhisa με το διεθνές brand «Matsuhisa» να αναλαμβάνει το fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου.
Η φετινή σεζόν σηματοδοτεί και την έλευση στη Γλυφάδα του ολοκαίνουριου One & Only Aesthesis στη θέση των πρώην Αστεριών Γλυφάδας, μία επένδυση συνολικού κόστους 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των δαπανών εξαρχής, ακόμη και του κόστους δανεισμού. «Το κόστος κατασκευής ανα κλειδί φτάνει στο συγκεκριμένο θέρετρο τα 1,2 εκατ. ευρώ αποτελώντας το ακριβότερο στηνΕλλάδα», σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό.
Η δοκιμαστική λειτουργία ξεκινά την 1η Αυγούστου με τις κρατήσεις να εκκινούν από τις αρχές Οκτωβρίου για το 5άστερο project του οποίου ο προϋπολογισμός ανέβηκε κατακόρυφα δεδομένου ότι «θέλαμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο αστικό resort στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και -γιατί όχι- διεθνώς. Και όταν λαμβάνει κανείς μία τέτοια απόφαση ο λογαριασμός γίνεται …βαρύς». Σημειωτέον ότι στο νέο θέρετρο της Γλυφάδας θα
εργάζονται πάνω από 400 απασχολούμενοι.
Επίσης στα νότια της Αττικής, στη Βούλα έχει δρομολογηθεί το πολυτελές camping (glamping) σε έκταση που έχει μισθωθεί με μακροχρόνια παραχώρηση από το δήμο. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για ολοκλήρωση τον Φεβρουάριο του 2024, με δυνατότητα φιλοξενίας 70 έως 80 επισκέπτες και στόχο να φιλοξενήσει και λέσχη στα πρότυπα των club των βορείων προαστίων όπως το Tatoi Club ή το Ecali Club.
Τα νέα υπό σχεδιασμό έργα
Την ίδια στιγμή, στα μελλοντικά πλάνα περιλαμβάνεται η επένδυση άνω των 280 εκατ. ευρώ στους Πεταλιούς για την οποία η Grivalia Hospitality έχει υπογράψει σύμβαση διαχείρισης με την πολυτελή αλυσίδα Six Senses, σηματοδοτώντας και την είσοδο του brand στην ελληνική αγορά. Το «Six Senses Megalonisos» που προγραμματίζεται να αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου, μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών πολύ κοντά στην Αττική, θα υλοποιηθεί σε μία έκταση 550.000 τ.μ. για τη δημιουργία ενός οικολογικού θερέτρου.
Προβλέπεται η κατασκευή 75 υπερ-πολυτελών villas και 20 «branded»- επώνυμων κατοικιών, εστιατορίων, χώρων ευεξίας και εκγύμνασης,
ενός beach club, ενώ το έργο θα είναι πλήρως ενεργειακά αυτόνομο, με στόχο να επιτυγχάνεται μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Ο κ. Χρυσικός μάλιστα χαρακτήρισε «ορόσημο» για τον ελληνικό τουρισμό υψηλών προδιαγραφών την άφιξη της Six Senses στη χώρα μας η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με 22 πολυτελή resorts και spas, ενώ 41 έργα βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, σε τοποθεσίες ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.
Υπό επανα- σχεδιασμό με μικρότερη δυναμικότητα στη Μύκονο είναι το έτερο project της εταιρείας, όπου έβαλε «φρένο» το Συμβούλιο της Επικρατείας και αντιστοιχεί σε έναν προϋπολογισμό, πλέον, κοντά στα 120 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού των 80 εκατ. ευρώ. Ο κ. Χρυσικός, σχολίασε ότι «καλώς το ΣτΕ σήκωσε κίτρινη κάρτα» συστήνοντας το έργο να βασιστεί στις ρυθμίσεις που προωθούνται για το νέο χωροταξικό στον τουρισμό (σ.σ. που έχει πάει ωστόσο πιο πίσω λόγω και των εκλογών).
Ο ίδιος έκανε γενικότερη αναφορά και στην κατάσταση στο νησί των Ανέμων με αφορμή και το θόρυβο των τελευταίων ημέρων με τα θέματα των κατεδαφίσεων, σχολιάζοντας ότι «θα δούμε πώς θα καταλήξουν όλα αυτά που έχουν έρθει στην επιφάνεια, το νησί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και δυστυχώς όποιος πηγαίνει αυθαίρετα, εκτός της νόμιμης οδού, μπορεί να έχει χτίσει ακόμη και μόλις μέσα σε ένα χρόνο αυτό που θέλει, σε αντίθεση με όποιον ακολουθεί τη νόμιμη οδό. Ωστόσο το να χτίζει κανείς στη Μύκονο χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εναρμόνιση με το περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει τελικά ένα τερατούργημα. Εμείς αποκτήσαμε μία έκταση στο Καλό Λιβάδι, επιλέξαμε το έργο να γίνει μέσω της οδού των στρατηγικών επενδύσεων, έγινε ο σχεδιασμός από έμπειρους αρχιτέκτονες και υποβάλαμε μία πρόταση για 400 κλίνες έναντι των 450 κλινών που θα είχαμε τη δυνατότητα να χτίσουμε βάσει του υφιστάμενου κανονισμού.
Μετά και τις συστάσεις του ΣτΕ, αυτή την στιγμή γίνεται επανασχεδιασμός του έργου, ώστε η δυναμικότητα να είναι μικρότερη, ενώ το ΣτΕ έθεσε και θέμα προσβασιμότητας στο σημείο, για την οποία όμως έχει βρεθεί λύση. Μία ακόμη, σημαντική εκκρεμότητα την οποία αναμένουμε από την
Κεντρική Κυβέρνηση είναι το Πολεοδομικό Χωροταξικό των Κυκλάδων, που δεν έχει βγει ακόμη σε δημόσια διαβούλευση. Θέλουμε κι εμείς -κι ελπίζουμε- η επόμενη κυβέρνηση να βάλει ως πρώτη προτεραιότητα το Ειδικό Χωροταξικό του τουρισμού, ώστε να προχωρήσουν οι τουριστικές επενδύσεις».
Η πρόταση της Grivalia Hospitality για την επένδυση της Μυκόνου περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους επιτελείς της, πλήρη εναρμόνιση με το περιβάλλον, μηδενική κατανάλωση και πιστοποίηση κατά τα διεθνή πρότυπα με τον επανασχεδιασμό να περιορίζει τη δυναμικότητα σε 60 pavillions και 20 βίλλες από 160 τ.μ. έως 220 τ.μ..
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ετοιμάζεται να αποεπενδύσει -με κέρδος όπως ανέφερε ο κ. Χρυσικός- από το έργο του Pearl Island στον Παναμά, με δεδομένη και την επικέντρωση του ενδιαφέροντός της στην ελληνική αγορά. Το κόστος της επένδυσης για την Grivalia έχει ανέλθει στα πέριξ 35 εκατ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον για την πρώτη φάση του έργου έχει εκδηλώσει ξενοδοχειακός όμιλος της Αμερικής.
Διαβάστε ακόμη
Ταμείο Ανάκαμψης: Στις «ράγες» νέα έργα ασφαλείας 35 εκατ. ευρώ στον σιδηρόδρομο
Εκλογές 2023
Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.
Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ