«Grand Chalet». Ενα όνομα θρυλικό για όσους κατοικούσαν ή σύχναζαν στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Και τούτο καθώς αποτέλεσε επί δεκαετίες από τα πιο γνωστά meeting points της περιοχής, αλλά και ένα μικρό σε μέγεθος, αλλά εξαιρετικής αισθητικής, ξενοδοχείο.
Tο «Grand Chalet» της Kηφισιάς έζησε μέρες, κυρίως όμως νύχτες δόξας, με τα μεγάλα σαλόνια του να γεμίζουν από κόσμο για κοινωνικές, αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις που άφησαν εποχή. Και τα καλοκαίρια το ενδιαφέρον μεταφερόταν στους κήπους και την ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα του.
Εγινε μάλιστα μέχρι και σκηνικό για ελληνικές ταινίες, όπως το «Μικροί και μεγάλοι εν δράσει» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τη Μαίρη Αρώνη και πολλούς ακόμη διάσημους πρωταγωνιστές της χρυσής περιόδου του ελληνικού κινηματογράφου.
Σήμερα, όμως, στέκει σκοτεινό και ερειπωμένο, έχοντας παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και χωρίς τίποτα να θυμίζει το λαμπερό παρελθόν του. Οι λεηλασίες και τα μισογκρεμισμένα κομμάτια του κτιρίου, που κάποτε έσφυζε από ζωή, τα σπασμένα τζάμια και η άδεια και κατεστραμμένη πισίνα παραπέμπουν περισσότερο σε σκηνικό ταινίας τρόμου…
Η αφετηρία και η πορεία προς την παρακμή
Το «Grand Chalet» της οικογένειας Αποστόλου άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 1962 και τις έκλεισε για πάντα λίγο πριν συμπληρώσει μισό αιώνα διαδρομής, μετά από 49 χρόνια και, σαν από παιχνίδι της μοίρας, τον Ιούνιο -και πάλι- του 2011.
«Η διεύθυνσις του “Grand Chalet”, του νέου και πρωτότυπου ξενοδοχείου που μόλις αποπερατώθηκε στη μαγευτική θέση Κοκκιναράς της Κηφισιάς, αναγγέλλει με υπερηφάνεια την έναρξη της λειτουργίας του», αναφερόταν σε διακριτικές καταχωρήσεις στον Τύπο όταν η επιχείρηση ξεκινούσε την πορεία της.
Και αποτελούσε, όντως, μια πρωτότυπη πρόταση τόσο για εκείνα τα χρόνια όσο και για τα βόρεια προάστια. Με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολυχώρος», καθώς το ξενοδοχειακό σκέλος ήταν σχεδόν ισοβαρές με τις άλλες δραστηριότητες, δηλαδή το εστιατόριο, στο οποίο θήτευσαν σημαντικοί και αναγνωρισμένοι σεφ, το μπαρ, όπου κι εκεί την ευθύνη είχαν εξαιρετικά έμπειροι επαγγελματίες, και βέβαια τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, σε μια εποχή όπου το κέτερινγκ ήταν μια μάλλον άγνωστη λέξη.
Εκατοντάδες δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων, πολιτικές συγκεντρώσεις, αλλά και επιστημονικά συνέδρια έλαβαν χώρα στα ευρύχωρα, πολυτελή σαλόνια του και στον φροντισμένο κήπο του. Δεν ήταν, άλλωστε, και πολλές οι επιλογές στα βόρεια προάστια εκείνες τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του. Eτσι, το «Grand Chalet» μαγνήτιζε τον «καλό κόσμο», καθώς προσφερόταν για όλες τις εποχές του χρόνου, έχοντας ως αντίπαλο δέος το «Πεντελικόν».
Από τα 47 δωμάτια που διέθετε πέρασαν πολλοί επιφανείς, από επιχειρηματίες και πολιτικούς μέχρι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στα δυνατά του σημεία ήταν αναμφίβολα, για τους καλοκαιρινούς μήνες, η ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα που δέσποζε στους εξωτερικούς χώρους της πίσω πλευράς του ξενοδοχείου. Εκτεινόταν σε 400 τ.μ., έφτανε σε βάθος 5,5 μέτρων και η τροφοδοσία της γινόταν μέσω ειδικού μηχανισμού από το ρέμα του Κοκκιναρά.
Παρότι το ξενοδοχείο βρισκόταν μακριά από το κέντρο της Αθήνας, ήταν πολλοί οι πολιτικοί, υπουργοί, βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές που το επέλεγαν για τη διοργάνωση των προσωπικών τους συγκεντρώσεων με αφορμή ονομαστικές εορτές ή τις προεκλογικές περιόδους.
Στη διάρκεια μιας τέτοιας εκδήλωσης, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι θαμώνες θυμούνται ακόμη τον τότε πανίσχυρο υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο να χορεύει ένα από πιο δημοφιλή ζεϊμπέκικά του.
Η αλλαγή ιδιοκτησίας και το τραγικό έγκλημα
Αυτή η επιτυχημένη πορεία άρχισε να «σκοτεινιάζει» λίγο πρoτού χώρα μπει στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης. Το ξενοδοχείο, παρότι προσεγμένο -είχαν γίνει σημαντικές επεκτάσεις περί το 1990-, βάδιζε ήδη στην πέμπτη δεκαετία της ζωής του και ασφαλώς χρειαζόταν ριζική ανακαίνιση και ίσως ένα γενικότερο rebranding.
Ετσι, το 2008 άλλαξε χέρια, ωστόσο συνέχισε στοιχειωδώς τη λειτουργία του μέχρι τον Ιούνιο του 2011, όταν και έπεσαν οι τίτλοι τέλους.
Ενα ακόμη τραγικό παιχνίδι της μοίρας παίχτηκε εκείνη την περίοδο, καθώς το λουκέτο συνέπεσε με ένα μυστηριώδες και ανεξιχνίαστο μέχρι σήμερα έγκλημα που στιγμάτισε για πάντα την οικογένεια των πρώτων ιδιοκτητών.
Τότε, στις αρχές Iουνίου του 2011, η κοινωνία της Kηφισιάς συγκλονιζόταν από την είδηση ότι βρέθηκε νεκρός μέσα στη διώροφη μεζονέτα του ο Xρήστος Aποστόλου, ο πατέρας του οποίου ήταν ο ιδρυτής του «Grand Chalet». O 45χρονος επιχειρηματίας βρέθηκε δολοφονημένος με μια σφαίρα στο στήθος, χωρίς όμως να διαπιστωθούν στοιχεία παραβίασης ή κλοπής. Τον βρήκε νεκρό η οικιακή βοηθός που είχε πάει για να καθαρίσει το σπίτι, επί της οδού Μαυρομιχάλη. Το πτώμα βρισκόταν σε κατάσταση σήψης και, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στον θώρακα. Ο χρόνος θανάτου του προσδιορίστηκε τουλάχιστον τέσσερις ημέρες πριν.
Αυτό, όμως, που προκάλεσε αίσθηση στους αστυνομικούς της Διώξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής ήταν το γεγονός ότι η πολυτελής μονοκατοικία δεν έφερε ίχνη διάρρηξης, ενώ και από το εσωτερικό του σπιτιού δεν φαινόταν να λείπει κάτι. Με βάση αυτά, η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ο επιχειρηματίας άνοιξε ο ίδιος στον δράστη ή τους δράστες, οι οποίοι και τον αιφνιδίασαν.
Το μυστήριο γίνεται ακόμη εντονότερο καθώς ο Χρ. Αποστόλου, σύμφωνα με τους οικείους του, δεν είχε εχθρούς ούτε είχε εμπλακεί σε επιχειρηματικές ή άλλες αντιπαλότητες. Αντίθετα, στους κοσμικούς κύκλους των βορείων προαστίων ήταν από τους γνωστούς μπον βιβάν , αλλά και περιζήτητος εργένης. Είχε πάθος με τα ταξίδια και συχνά έφευγε στο εξωτερικό για αρκετές ημέρες. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η οικογένειά του δεν ανησύχησε όταν εκείνος δεν έδωσε σημεία ζωής.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η τραγωδία «σημάδεψε» την πορεία της οικογένειας Αποστόλου.
Η μυστηριώδης Κεφαλάρι Κτηματική
Τον πρώην ιδιοκτήτη του ακολούθησε σε αυτό το σκοτεινό τέλος και το ίδιο το «Grand Chalet» που τριάμισι χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 2008, είχε περάσει στην ιδιοκτησία της εταιρείας Κεφαλάρι Κτηματική – Οικοδομική – Τουριστική – Ξενοδοχειακή και Εκμετάλλευσης Κέντρων Εστίασης Α.Ε. Μια εταιρεία που είχε συσταθεί μόλις λίγους μήνες πριν, τον Αύγουστο του 2007, με έδρα στον Πειραιά. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν και είναι μέχρι σήμερα η κυρία Παναγιώτα Δασκαλοπούλου, ενώ στην πορεία υπήρξαν αλλαγές όσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη. Από το 2015, πάντως, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Ευάγγελος Φράγκος, ενώ ως μέλη έχουν θητεύσει κατά το παρελθόν ο Π. Παπαλυμπέρης, η Ορθοδοξία Ζησιμάτου και από το 2017 έως τώρα την τριμελή σύνθεση συμπληρώνει η Ελένη Φραγκιά.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ ελήφθη το δάνειο, δεν έγινε καμία προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου του «Grand Chalet», μέσω κυρίως της ανακαίνισής του ώστε να μπει σε τροχιά επαναλειτουργίας. Αντίθετα, η εταιρεία Κεφαλάρι Α.Ε. από τη σύστασή της μέχρι σήμερα έχει μηδενικό κύκλο εργασιών και γράφει ζημίες, οι οποίες, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017, είχαν φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, από τότε το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσµων υποχρεώσεών της υπερέβαινε τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων, µε αποτέλεσµα να µην είναι σε θέση να αποπληρώσει µέρος των συµβατικών της υποχρεώσεων, ενώ τα ίδια κεφάλαια είχαν καταστεί αρνητικά (-1.106.949,30 κατά την 31/12/2017).
Αυτά, όπως παραδέχεται, η διοίκηση, «αποτελούν ενδείξεις για ενδεχόµενη αδυναµία συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας».
Στις λογιστικές καταστάσεις αναφέρεται ότι «η επιχείρηση έχει συνάψει από ενάρξεως λειτουργίας µακροπρόθεσµο δάνειο µε την Τράπεζα Πειραιώς το συνολικό υπόλοιπο του οποίου ανερχόταν την 31/12/2017 στο ποσό των 13.218.068,10 ευρώ», ενώ στα ακίνητά της είχε γίνει εγγραφή προσημείωσης.
Τα ακίνητα είναι το «Grand Chalet» το οποίο καταγράφεται με αξία κτήσεως για το οικόπεδο 10.137.131,49 ευρώ και για το κτίριο 2.415.974,75 ευρώ.
Πώς βγήκε στο σφυρί και τι περιλαμβάνει
Η διοίκηση σημείωνε τότε ότι «η εταιρεία βρίσκεται σε συνεννόηση µε την τράπεζα για τη επαναδιαπραγµάτευση των υφιστάµενων δανείων και την τροποποίηση των σχετικών όρων τους», κάτι το οποίο προφανώς δεν είχε θετική κατάληξη καθώς τα δάνεια «κοκκίνισαν».
Ετσι, το «Grand Chalet» πήρε τον δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αρχικά για τις 27 Ιανουαρίου 2021, με τιμή πρώτης προσφοράς 5,28 εκατ. ευρώ, με επισπεύδουσα την Tράπεζα Πειραιώς και με τη συνολική απαίτηση να φτάνει τα 14.715.596,69 ευρώ.
Ο πλειστηριασμός δεν έγινε λόγω πανδημίας και το ξενοδοχείο ξαναβγήκε στο σφυρί την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου με την ίδια τιμή εκκίνησης (5,28 εκατ. ευρώ). Και αυτός ο πλειστηριασμός, όμως, κατέληξε άγονος «ελλείψει πλειοδοτών»…
Αφορούσε το οικόπεδο στη θέση Πάτημα, που είναι εντός σχεδίου και έκτασης 6,3 στρεμμάτων, καθώς και το τριώροφο ξενοδοχείο συνολικού εμβαδού 2.435,63 τ.μ., που περιλαμβάνει ακόμη διώροφο υπόγειο γκαράζ, δώμα και πισίνα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το κυρίως ξενοδοχείο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο καθώς και στέγη. Το υπόγειο έχει συνολική επιφάνεια 369,63 τ.μ. και αποτελείται από βοηθητικούς χώρους και αποθήκες. Το ισόγειο έχει συνολική επιφάνεια 765,98 τ.μ. και αποτελείται από χώρο υποδοχής, αίθουσα εστιατορίου, μαγειρείο, επτά δωμάτια, αίθουσα συνεδριάσεων, ξυλοσκέπαστη είσοδο και ένα ημιυπαίθριο χώρο εμβαδού 207 τ.μ. Ο πρώτος όροφος έχει συνολική επιφάνεια 636,33 τ.μ. και αποτελείται από δωμάτια με τους βοηθητικούς τους χώρους. Το ίδιο και ο δεύτερος όροφος με επιφάνεια 656,51 τ.μ.
Η κατασκευή του κτιρίου είναι με φέροντα οργανισμό και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα, κεραμοσκεπή, ξυλοεπενδύσεις, ξύλινα τοιχώματα, τοιχοποιίες από επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή, δάπεδα μαρμάρινα και επενδύσεις πλακιδίων και πέτρας. Στον πίσω ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου υπάρχει πισίνα εμβαδού 400 τ.μ. και διαμορφώσεις (γκαζόν, δενδροφυτεύσεις, διάδρομοι ηλεκτροφωτισμός,γεώτρηση).
Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και της πισίνας και κάτωθι αυτών υπάρχουν υπόγεια σε δύο επίπεδα, τα οποία περιλαμβάνουν γκαράζ αυτοκινήτων, συνολικής επιφάνειας 4.667,48 τ.μ., που επικοινωνούν με ράμπες.
Στα βάρη φιγουράρουν υποθήκη υπέρ της Marfin Εγνατία Τράπεζα για 14,4 εκατ. ευρώ, προσημείωση υποθήκης για 1,68 εκατ. δολάρια, ενώ ως ο νέος ασφαλισμένος δανειστής αναφέρεται πλέον η αλλοδαπή εταιρεία Dory Acquisitions Dac. Ακόμη, υπάρχει η κατασχετήρια επιταγή της Τράπεζας Πειραιώς από τις 10 Ιουνίου 2020.
Πάντως, το ερώτημα εάν θα υπάρξει επόμενη μέρα για το «Grand Chalet» παραμένει αναπάντητο…
Διαβάστε ακόμη
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: 420 δόσεις στις τράπεζες, 240 στο δημόσιο και κούρεμα 80%
Folli Follie: Τα επόμενα βήματα μετά την πώληση του Μινιόν