search icon

business stories

Γουόρεν Μπάφετ: «Όλοι οι γονείς πρέπει να κάνουν αυτό το ένα πράγμα μαζί με τα παιδιά τους όσο ζουν»

Ο Γουόρεν Μπάφετ πιστεύει ότι οι «δύσκολες συζητήσεις» δυναμώνουν τις σχέσεις και συμβουλεύει ανάλογα τους γονείς για την περιουσία τους

Σε μια επιστολή του ο Γουόρεν Μπάφετ, μεγαλοεπιχειρηματίας και CEO της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας επενδύσεων Berkshire Hathaway, έδωσε μια συμβουλή προς όλους τους γονείς, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης: «Αφήστε τα παιδιά σας να διαβάσουν τη διαθήκη σας πριν την υπογράψετε».

«Βεβαιωθείτε ότι κάθε παιδί καταλαβαίνει τόσο τη λογική των αποφάσεών σας, όσο και τις ευθύνες που θα αντιμετωπίσει μετά το θάνατό σας», έγραψε ο Μπάφετ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει προσωπική περιουσία 150 δισ. δολαρίων και έχει τρία παιδιά, σύμφωνα με το CNBC.

«Αν κάποιο από αυτά έχει ερωτήσεις ή προτάσεις, ακούστε τα προσεκτικά και εφαρμόστε τις ιδέες που θεωρείτε λογικές», ανέφερε ο Μπάφετ στην επιστολή. «Δεν θέλετε τα παιδιά σας να ρωτούν «Γιατί;» όσον αφορά τη διαθήκη, όταν δεν είστε πλέον σε θέση να απαντήσετε».

«Δύσκολες συζητήσεις» που δυναμώνουν τις σχέσεις

Ο Ντούγκλας Μπόουνπαρθ, πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής, συμφώνησε με τη συμβουλή του Μπάφετ να μοιραστούν οι γονείς το σχέδιο περιουσίας τους με τα παιδιά τους.

«Αυτές είναι δύσκολες συζητήσεις, αλλά πρέπει να γίνουν. Έχουν νόημα και όταν γίνονται σωστά, μπορούν να δυναμώσουν τις σχέσεις», δήλωσε ο Μπόουνπαρθ, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής και πρόεδρος της Bone Fide Wealth στη Νέα Υόρκη και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του CNBC.

«Θέλετε τα παιδιά σας να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με την κληρονομιά τους», δήλωσε ο Μπόουνπαρθ.

«Όταν θα έρθει η ώρα, θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαροι και λεπτομερείς σχετικά με το ποιος θα λάβει τι και γιατί», είπε.

«Πολλοί γονείς μπορεί να ανησυχούν μήπως πληγώσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους, ή μήπως τους πει κάποιο από τα παιδιά τους ότι νιώθει αδικημένο. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να το συζητήσετε και όχι να το αναβάλλετε για πολύ αργότερα», δήλωσε ο Μπόουνπαρθ.

Στην επιστολή του, ο Μπάφετ σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει δει «πολλές οικογένειες να διαλύονται, λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε ανάμεσα στους δικαιούχους από την διαθήκη ενός οικογενειακού μέλους που είχε πεθάνει».

«Εάν η κληρονομιά δεν μοιράζεται σε ίσα μέρη μεταξύ των αδερφιών, θα πρέπει να εξηγήσετε το γιατί», δήλωσε ο Μπόουνπαρθ.

«Εάν ένα παιδί βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από ένα άλλο, θα μπορούσατε να του κάνετε μια συζήτηση σχετικά με το αν θα συμφωνούσε ή όχι να του αφήσετε λιγότερα», δήλωσε η Κάρολιν ΜακΚλάναχαν, ιδρύτρια της Life Planning Partners στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

«Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αντιμετωπίσουν κάτι απρόσμενο όταν έρθει η ώρα», είπε.

«Το να μοιράζεσαι αυτές τις πληροφορίες μπορεί να είναι επιζήμιο»

«Η άποψη του Μπάφετ ότι τα ενήλικα παιδιά θα πρέπει να καλούνται να συζητήσουν και να κατανοήσουν τη διαθήκη πριν από το θάνατο του γονιού είναι συνήθως καλή», δήλωσε η ΜακΚλάναχαν, η οποία είναι επίσης μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του CNBC.

«Όταν δημιουργείτε τη διαθήκη σας, ρωτήστε εκ των προτέρων τα παιδιά σας τι είναι σημαντικό γι’ αυτά», δήλωσε η ΜακΚλάναχαν.

«Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο για τους γονείς να αποκρύπτουν ορισμένες πληροφορίες στη διαθήκη τους», δήλωσε η ΜακΚλάναχαν.

«Θα συνιστούσα σε έναν γονέα να είναι πιο προσεκτικός εάν ένα παιδί τον έχει εκμεταλλευτεί οικονομικά. Εν τω μεταξύ, εάν ένα παιδί είναι ανεύθυνο με τις δουλειές ή τα χρήματα, το να μάθει ότι πρόκειται να κληρονομήσει πολλά μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, μπορεί να μειώσει την εργασιακή του ηθική και τη φιλοδοξία του. Αν κάποιος πιστεύει ότι θα λάβει μεγάλη κληρονομιά χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει σκληρά ή να προσπαθήσει, μπορεί να χάσει το κίνητρο να κάνει κάτι από μόνος του», δήλωσε η ΜακΚλάναχαν.

«Εάν έχετε παιδιά που δεν είναι ώριμα, η κοινοποίηση αυτής της πληροφορίας μπορεί να είναι επιζήμια», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που συστήνει σε τέτοιες περιπτώσεις στους γονείς, είναι να γράψουν μια επιστολή στα παιδιά τους, την οποία δεν θα δουν μέχρι να πεθάνουν, στην οποία θα εξηγούν τις αποφάσεις τους για την περιουσία.

«Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική», δήλωσε η ΜακΚλάναχαν. «Γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος σταθερός κανόνας για το πώς να γίνονται αυτές οι συζητήσεις».

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Yψηλότερες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Νέες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή

Ο χρυσός αυξάνεται με ώθηση από την Κίνα και τη Συρία

Eξωδικαστικός: Αύξηση 73% στις ρυθμίσεις οφειλών τον Νοέμβριο (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version