Οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη περικοπή των θέσεων μετοχών από τον Γουόρεν Μπάφετ, σύμφωνα με τον fund manager, Μπιλ Σμιντ.
Ο Σμιντ κάνει παραλληλισμούς με τις προειδοποιήσεις του Μπάφετ το 1999 πριν από τη φούσκα dot-com, αναφέρει το BI.
Ο fund manager προβλέπει κακή απόδοση του S&P 500 στο μέλλον λόγω των υψηλών αποτιμήσεων και του δυνητικού πληθωρισμού.
Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του ως διαχειριστής κεφαλαίων, ο Μπιλ Σμιντ παρακολουθούσε στενά τα επενδυτικά είδωλα Γουόρεν Μπάφετ και Charlie Munger, εφαρμόζοντας τη μακροπρόθεσμη στρατηγική αγοράς και διακράτησης του διδύμου με υποτιμημένες μετοχές.
«Είναι πολύ καλύτερο να γνωρίζουμε ποιος είναι έξυπνος από το να είμαστε έξυπνοι στην επιχείρησή μας», λέει ο Σμιντ. “Ή, όπως έλεγε ο Munger, “Στον κόσμο των επενδύσεων, η λογοκλοπή είναι απολύτως αποδεκτή”.
Ένας πιστός του Μπάφετ
Ο Σμιντ έχει εκτελέσει έξοχα την επενδυτική φιλοσοφία διαχείρισης του Smead Value Fund (SMVLX), ξεπερνώντας το 99% παρόμοιων κεφαλαίων τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar. Έχει επίσης ξεπεράσει τον S&P 500 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιστρέφοντας 14% ετησίως κατά μέσο όρο έναντι 13,8% των ετήσιων κερδών του δείκτη.
Αλλά ενώ ο Σμιντ έχει χρησιμοποιήσει τη στρατηγική του Μπάφετ και του Munger για την επιτυχία προς τα πάνω, λαμβάνει επίσης υπόψη όταν ο Buffett προετοιμάζεται για καθοδικό κίνδυνο. Και πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς ο Buffett συνεχίζει να μειώνει σημαντικά τις θέσεις του σε μετοχές όπως η Apple και η Bank of America.
2024 όπως 1999
Για τον Smead, υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί μεταξύ των σημερινών ενεργειών του Μπάφετ και των απόψεών του το 1999. Στο αποκορύφωμα της φούσκας dot-com, επέλεξε να μην αγοράσει τη διαφημιστική εκστρατεία του τεχνολογικού τομέα και προειδοποίησε ότι η αγορά ήταν απίθανο να συνεχίσει τον έντονο ρυθμό της.
Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 1999, ο Μπάφετ μοιράστηκε τις προοπτικές του για την αγορά σε μια σειρά συνομιλιών που συνοψίστηκαν από την Carol Loomis του Fortune τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Στις συνομιλίες, υποστήριξε ότι οι μετοχές είχαν πάει καλά τα χρόνια πριν από το 1999 λόγω δύο παραγόντων: της πτώσης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και της αύξησης των εταιρικών κερδών.
Ωστόσο, οι μετοχές είναι απίθανο να παραμείνουν σε αυτό το μονοπάτι, καθώς θα ήταν δύσκολο για τα εταιρικά κέρδη να αυξηθούν τόσο πολύ όσο είχαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ακόμη και αν τα επιτόκια μειωθούν, δήλωσε ο Μπάφετ. Επιπλέον, οι αποτιμήσεις – οι οποίες συνδέονται στενά με τα επίπεδα των επιτοκίων – είχαν σκαρφαλώσει στα άκρα, πλήττοντας τις προοπτικές για μελλοντικές αποδόσεις.
Το τέλος της ευμάρειας;
Ο S&P 500 φυσικά έπεσε κατά 50% τα επόμενα χρόνια και ακριβώς μια δεκαετία αργότερα ξεπέρασε το 20% των τιμών του Σεπτεμβρίου του 1999.
Από τότε, ωστόσο, οι επενδυτές έχουν απολαύσει 15 χρόνια εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και αυξανόμενων εταιρικών κερδών – γεγονός που ανησυχεί τον Smead. Σερί νικών όπως αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα.
«Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι μια κατάρα για τη μακροπρόθεσμη απόδοση του S&P 500″, δήλωσε ο Σμιντ για τη 15ετή πορεία. «Θα έλεγα ότι υπάρχει πιθανώς 1% πιθανότητα τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια οι άνθρωποι να καλύψουν την οικονομική τους ανάγκη για χρηματοδότηση του μέλλοντος τους επενδύοντας στον S&P 500».
Πληθωρισμός και επιτόκια
Στις προοπτικές του Σμιντ περιλαμβάνεται η αντίθετη άποψη ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί ξανά καθώς η Fed μειώνει τα επιτόκια. Ενώ τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων μειώνονται, πιστεύει ότι μια άλλη έξαρση του πληθωρισμού θα τα οδηγήσει προς το 6%. Με τις αποτιμήσεις γύρω από τα υψηλά όλων των εποχών από πολλές απόψεις, αυτό θα σήμαινε πρόβλημα για την αγορά, είπε.
Είναι ο πληθωρισμός σοβαρή απειλή; Η Fed και πολλοί άλλοι δεν το πιστεύουν, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια χαλάρωσης. Αλλά ο Smead πιστεύει ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρότερη για την οποία πολλοί της δίνουν πίστωση. Ένα ποσοστό ανεργίας 4,2%, αν και αυξάνεται, εξακολουθεί να είναι ιστορικά χαμηλό και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους.
Όλα αυτά – ότι μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού που θα ωθούσε τα επιτόκια προς τα πάνω, με τις αποτιμήσεις να είναι υψηλές και με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών να μην μπορούν να διαρκέσουν για πάντα – κάνουν τον Σμιντ να στοιχηματίζει στην κακή απόδοση του δείκτη στο μέλλον. Και κατά την εκτίμησή του, το ίδιο ισχύει και για τον Μπάφετ.
«Κοιτάξτε τη συμπεριφορά του», είπε ο Σμιντ «Προετοιμάζεται για τον ασταθή κύκλο».
Διαβάστε ακόμη
Βασίλης Ψάλτης: Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης
DBRS: Αναβαθμίζει σε BB την Τράπεζα Πειραιώς – Θετικό το outlook (πίνακας)
Πάουελ: Σήμα για νέες μειώσεις επιτοκίων, αλλά με… μικρό καλάθι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα