«Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα», λέει μια παροιμία. Και στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, μοιάζει σαν να… γράφτηκε γι’ αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Μετά την εξαϋλωση των stablecoins, με τα cryptos να βυθίζονται, όσο εύκολα και, κυρίως, όσο γρήγορα εμφανίστηκαν οι λεγόμενοι κρυπτο-δισεκατομμυριούχοι, τόσο εύκολα και γρήγορα εξαφανίζονται.
Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν τεράστιες περιουσίες, επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα και τώρα τις έχασαν. Οι επτά ισχυρότεροι επενδυτές των cryptos του κόσμου, έχασαν, για την ακρίβεια, 144 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ξεχωρίζει όμως αυτή του «αφεντικού» του μεγαλύτερου ανταλλακτήριο cryptos του κόσμου, Changpeng Zhao.
Ο 44χρονος Κινεζοκαναδός επιχειρηματίας, γνωστός διεθνώς ως CZ, είναι πλέον και επισήμως ο άνθρωπος που έχασε τα περισσότερα λεφτά στην ανθρώπινη ιστορία. Έχει χάσει ως τώρα -κρατηθείτε- περίπου 87 δισεκατομμύρια δολάρια- περίπου το 10% της περιουσίας του.
Οι καιροί αλλάζουν γρήγορα. Ο Zhao, ιδιοκτήτης του 90% του Binance, έβλεπε την περιουσία του να μεγαλώνει με εκρηκτικούς ρυθμούς, μέσα στην τρέλα της bull market (ή μήπως φούσκας;) των κρυπτονομισμάτων. Το ανταλλακτήριό του, πέρυσι διαχειρίστηκε 34,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε crypto trading την προηγούμενη χρονιά, ενώ φέτος διαχειριζόταν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια τη μέρα, μέχρι την κατάρρευση.
Τότε, το 2021, όταν η περιουσία του Zhao υπολογιζόταν στα κατά τι λιγότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια (μάλιστα έχει φτάσει μέχρι και στο Top 20 των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου με τα 95,8 δισ. δολάρια του net worth του πριν από έναν χρόνο), είχε προκαλέσει οργή όταν δήλωνε ότι «οι φτωχοί λένε κακά πράγματα για τη Binance». Αλλά τώρα, που η περιουσία του συρρικνώθηκε σε λιγότερα από 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλώνει ότι «είμαι και πάλι φτωχός».
Ο γεννημένος στην Κίνα και μεγαλωμένος στον Καναδά -αλλά μόνιμος κάτοικος Σιγκαπούρης- επιχειρηματίας, έχει δηλώσει πως το 100% των ρευστών assets του είναι τοποθετημένο σε κρυπτονομίσματα. Αυτό ήταν που δεν του πήγε καλά. Από την επένδυσή του στο Luna, περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν έμεινε τίποτα, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες τις έχει από το bitcoin. Μέσα σε 134 μέρες, ο Zhao έχασε περίπου το 10% της περιουσίας του- αν και κατά κάποιους αυτή δεν είναι πλέον 10,2 δισεκατομμύρια, αλλά έχει συρρικνωθεί στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο ίδιος, στο Twitter, εξηγεί πως πρόκειται «για έναν ακόμα κύκλο» και πως τα έχει ξαναπεράσει αυτά, άλλες δύο φορές, βλέποντας την περιουσία του να συρρικνώνεται στη διάρκεια της bear market των κρυπτονομισμάτων και να μεγαλώνει ξανά, στη συνέχεια. Όμως, ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στο μέλλον, γράφτηκε στην ιστορία ως ο άνθρωπος ου έχασε τα περισσότερα λεφτά. Ξεπέρασε το αρνητικό ρεκόρ του Ιάπωνα ιδρυτή της Softbank, Masayoshi Son, ο οποίος στη διάρκεια της φούσκας του dotcom, είχε χάσει 77 δισεκατομμύρια δολάρια σχεδόν εν μία νυκτί. Όταν η κεφαλαιοποίηση της Softbank έπεσε από τα 200 δισεκατομμύρια στα 2,5 δισ. δολάρια (έχασε 98%), η περιουσία του συρρικνώθηκε από τα 78 δισεκατομμύρια, σε “μόλις” 1,1.
Οι άλλοι δισεκατομμυριούχοι
Φυσικά, ο Zhao δεν είναι ο μόνος κρυπτο-δισεκατομμυριούχος που έχασε μια περιουσία με την κατάρρευση των cryptos. Υπάρχουν δεκάδες ακόμα. Χαρακτηριστικό ειναι το παράδειγμα του ιδρυτή και μεγαλομετόχου της Coinbase, Brian Armstrong. Όσο η εταιρεία του απέλυε το 18% του εργατικού της δυναμικού για να αντέξει στον «κρυπτο-χειμώνα», η περιουσία του Armstrong μειώθηκε κατά 84% από 13,7 στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και ιδρυτής της επενδυτικής Galaxy Digital, Mike Novogratz, μπορεί να είναι πολύ χαμένος από την εμπλοκή του στα κρυπτονομίσματα, αλλά λέει ότι η εμπειρία του στην τραπεζική τον έσωσε, μιας και είχε risk management, είχε βάλει «στην άκρη» μέρος των κερδών και είχε διαφοροποιήσει το portfolio της επενδυτικής του. Ο Novogratz ήταν τόσο βαριά τοποθετημένος στα stablecoins που είχε κάνει και ένα τατουάζ στο μπράτσο του- έναν λύκο να ουρλιάζει στο φεγγάρι όπου ήταν γραμμένη η λέξη “Luna”.
Σήμερα, έχοντας δει την περιουσία του να μειώνεται από 8,5 δισ. δολάρια σε λιγότερα από 2,1, λέει ότι «το τατουάζ μου θα μου θυμίζει πάντα ότι οι επενδύσεις απαιτούν ταπεινότητα».
Ο Fred Ehrsam, συνιδιοκτήτης της Binance και ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας στα κρυπτονομίσματα Paradigm, πριν από τον κρυπτο- χειμώνα είχε περιουσία ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά 99%, η πηγή του πλούτου του ήταν τα κρυπτονομίσματα και αυτά ήταν που εξαΰλωσαν το 53% του net worth του. Σήμερα, η περιουσία του υπολογίζεται σε λιγότερα από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Samual Bankman-Fried είδε στο ίδιο διάστημα την περιουσία του να μειώνεται στα 8,9, από 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι δίδυμοι αδερφοί Tyler και Cameron Winklevoss έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό από την ταινία “The Social Network” που αποκάλυψε την αντιδικία τους με τον Mark Zuckerberg για την «πατρότητα» του Facebook. Οι, γνωστοί και ως “Twinklevoss” επένδυσαν το μέλλον τους στα κρυπτονομίσματα, με τοποθετήσεις σε crypto και stable coins αλλά και κυρίως στο trading, με τη λειτουργία ανταλλακτηρίου. Έχασαν έκαστος κάτι λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάριο, βλέποντας τις περιουσίες τους να μειώνονται από τα 3,8 στα 3 δισεκατομμύρια.
Το κακό για τους παραπάνω δισεκατομμυριούχους που έχασαν συνδυαστικά περισσότερα από 144 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ότι ο «κρυπτο-χειμώνας» φαίνεται να έχει συνέχεια και άρα και οι απώλειές τους. Το καλό είναι ότι δεν βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες μικρο-επενδυτές, οι οποίοι στο κυνήγι του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, επένδυσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν και έχασαν τα πάντα…
Διαβάστε ακόμη:
Πλατφόρμες και επιδόματα: 5+2 λύσεις σε «παγίδες» και προβλήματα (pic)
Αυτοί είναι οι δέκα πλουσιότεροι αθλητές του 2022 (pics)
Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή: Αιτήσεις από όλα τα ΑΦΜ – Τι αλλάζει για τα ψυγεία