Μέχρι πριν από λίγες μέρες, ο Ινδός μεγιστάνας Γκαουτάμ Αντάνι, ήταν ο πλουσιότερος Ασιάτης. Για ένα διάστημα, μάλιστα, με περιουσία 113,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε περάσει στη δεύτερη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, πίσω από τον Ίλον Μασκ. Ποιος θα φανταζόταν ότι ένας πρώην οδηγός ασθενοφόρου θα οδηγούσε την επιχειρηματική αυτοκρατορία του στο χείλος της καταστροφής;
Λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, πράσινη ενέργεια, παραγωγή τροφίμων και κυρίως ελαίων, τσιμέντα, real estate. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνεται το Adani Group και, φαινόταν ότι η πορεία την οποία είχε ο Όμιλος θα ήταν μόνο ανοδική. Για παράδειγμα, το 2020 απέκτησε το 74% του Διεθνούς Αεροδρομίου του Μουμπάι -του δεύτερου μεγαλύτερου της Ινδίας- και την επόμενη χρονιά, το λιμάνι Μούντρα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της χώρας. Και, πέρυσι, απέκτησε την ινδική θυγατρική της ελβετικής Holcim -έναντι 10,5 δισεκατ. δολαρίων- και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου της Ινδίας.
Και ενώ ο κόσμος ασχολείτο με τον Αντάνι και τις επιχειρηματικές και μη δραστηριότητές του (για παράδειγμα, δηλώνει “εθισμένος” στο ChatGPT και αναμενόταν να επενδύσει κάποια δισεκατομμύρια σε αυτό), ξέσπασε καταιγίδα: Ένα μικρό fund με έδρα τις ΗΠΑ, ονόματι Hindenburg, με μια έκθεση 106 σελίδων, κάνει λόγο για “τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των επιχειρήσεων”, κατηγορώντας την Adani Group για χειραγώγηση μετοχών και λογιστικές απάτες επί σειρά δεκαετιών και έθεσε 88 ερωτήματα στον Αντάνι.
Από εκεί και μετά, ξέσπασε πόλεμος: Οι μετοχές των εταιρειών της Adani Group καταρρέουν (κατά 20% μέσα σε μια μέρα), ο Όμιλος έχει χάσει περισσότερα απο 50 δισεκατ. δολάρια τις τελευταίες μέρες και ο ίδιος ο Αντάνι κατρακυλά στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπωντου κόσμου. Μέσα σε μια ημέρα μόνο, χθες, έχει χάσει 22,5 δισεκατ. δολάρια από την περιουσία του -από 104,1 στα 96,8 δισεκατομμύρια- κατρακυλώντας στη λίστα του Forbes κάτω από τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.
Ο Αντάνι απάντησε ότι οι κατηγορίες είναι “κακεντρεχείς” και ότι εξετάζει το πώς θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της Hindenburg. Η οποία απάντησε ότι “απάντηση στα 88 ερωτήματά μας δεν πήραμε” και ότι υποστηρίζει με μεγάλη χαρά προσφυγή της Adani Group στα δικαστήρια εναντίον της, είτε στην Ινδία, είτε στις ΗΠΑ, είτε αλλού. Και από εκεί, ξέσπασε… γενικευμένη σύρραξη. Ο Μπιλ Άκμαν ανέφερε ότι “η απάντηση της Adani στη Hindenburg είναι ίδια με την απάντηση της Herbalife στη δική μας έκθεση 350 σελίδων. Η Herbalife παραμένει μια απάτη τύπου πυραμίδας. Βρίσκω την έρευνα της Hindenburg πολύ καλά ψαγμένη και αξιόπιστη”.
Γραφήματα με την “έκρηξη” (ως και 56.180%) της τιμής της Adani και σχόλια του τύπου “έτσι μοιάζει η χειραγώγηση της μετοχής”, συγκρούονταν με άλλα σχόλια -στο Twitter- ότι “ο Αντάνι δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει, απλά να αφήσει τους Αμερικανούς να χωνέψουν πώς ένας Ινδός εκθρονίζει από την κορυφή τις θέσεις τους”, καθώς και ερωτήματα όπως “ποιοι είστε εσείς που θα κατηγορήσετε τον Αντάνι;”.
Κι εδώ λοιπόν έρχεται το κρίσιμο ερώτημα: Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τη Hindenburg που σπρώχνει τον επιχειρηματικό κολοσσό του Αντάνι στο γκρεμό; Θα περίμενε κανείς ότι πρόκειται για έναν κολοσσό με έναν “μπαρουτοκαπνισμένο” fund manager. Κι όμως. Πρόκειται για ένα μικρό (10 εργαζόμενοι) fund που ίδρυσε το 2017 ο 38χρονος πρώην οδηγός ασθενοφόρου, Νέιθαν Άντερσον. Ναι, καλά διαβάσατε. Αφού έλαβε το πτυχίο του στις διεθνείς επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ο Άντερσον άρχισε την καριέρα του εργαζόμενος στη διαχείριση επενδύσεων στην εταιρεία FactSet Research Systems Inc.
Σπούδασε στο Ισραήλ, όπου εργάστηκε ως τραυματιοφορέας και άρχισε να ασχολείται παράλληλα με τον κλάδο των επιχειρήσεων, πριν αφοσιωθεί στην εξερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών για πλούσιες οικογένειες. Μια από τις αγαπημένες του ασχολίες, λέει, ο ίδιος, είναι “να εντοπίζει απάτες”. Αφορμή για να το κάνει αυτό, ήταν ο… ήρωάς του: Ο Ελληνοαμερικανός λογιστής και αναλυτής Χάρρυ Μαρκόπολος, ο οποίος, από το 1999 ως το 2008, ήταν ο άνθρωπος που αποκάλυψε ότι η επενδυτική εταιρεία του Μπέρνι Μέιντοφ ήταν μια απάτη τύπου πυραμίδα. Κάτι τέτοιο προσπαθεί να κάνει τώρα και ο Άντερσον, καθώς το πιο δημοφιλές ερώτημα των ημερών είναι το “πόσο ασφαλή είναι τα χρήματα που επένδυσα στην Adani”…
Διαβάστε ακόμη
ΕΝΦΙΑ 2023: Έρχεται τον ερχόμενο Μάιο και θα πληρωθεί σε 10 δόσεις