© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ανοιχτά μέτωπα και εκκρεμότητες που προκαλούν αναταραχή και έριδες φαίνεται ότι άφησε ο Γιώργος Τράγκας, που πριν από έναν μήνα, στις 14 Δεκεμβρίου, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, αν και ως αγέρωχος αντεμβολιαστής δήλωνε μέχρι την τελευταία στιγμή πριν νοσήσει βαριά ότι δεν φοβάται την πανδημία. «Χορεύω ταγκό με τον COVID-19 που γελάει σαρδόνια με τα πρόστιμα του Μητσοτάκη», έγραφε ανυποψίαστος λίγο πριν από τη μοιραία μόλυνση από τον ιό.
Το αιφνίδιο συναπάντημα με τον θάνατο δεν του επέτρεψε αφενός να ρυθμίσει βασικά θέματα για τη λειτουργία του κόμματος Ελεύθεροι Ανθρωποι που ίδρυσε προ μηνών, με αποτέλεσμα να διαπληκτίζονται οι πολιτικοί του επίγονοι. Αφετέρου δεν πρόλαβε να αφήσει διαθήκη για την τεράστια, ως φαίνεται, περιουσία του, γεγονός που έχει οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαμάχες ανάμεσα στην τελευταία σύζυγό του Μαρία Καρρά και τα παιδιά του από προηγούμενους γάμους του.
Οι διαπληκτισμοί για το κόμμα είναι λίγο ως πολύ γνωστοί, με τον συνεργάτη του Πάρι Κουρτζίδη να έχει αναλάβει, κατά τα φαινόμενα, μεταβατικός πρόεδρος, αφού αντάλλαξε πυρά με άλλα στελέχη, που είχαν αναφορές στην οικογένεια του ιδρυτή. Οι διαφορές όμως για την κληρονομιά δεν ήρθαν με την ίδια ένταση στην επιφάνεια ως τώρα. Αλλωστε πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, τις πτυχές του οποίου ίσως να μη γνωρίζουν εντελώς ούτε καν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.
Και αυτό διότι η περιουσία που άφησε πίσω του ο Γιώργος Τράγκας δεν είναι απλά πολύ μεγάλη, αλλά και διάσπαρτη σε πολλές χώρες και σημεία του κόσμου μέσω πολυσύνθετων εταιρικών σχημάτων. Επιπλέον, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ερευνούν ενδελεχώς και με μεγάλη προσοχή καταγγελία για τα οικονομικά του δημοσιογράφου και πολιτικού, έχοντας στη διάθεσή τους σημαντικά στοιχεία.
Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που υπήρξε θέμα με τη Δικαιοσύνη για τα περιουσιακά του. Ουδείς ξεχνά ότι στα τέλη του 2012 το όνομά του βρέθηκε στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ». Ο ίδιος αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κάποια σχέση και μίλησε για «σκοπιμότητες πολιτικής και ηθικής σπίλωσής του» επειδή ήταν απέναντι στα μνημόνια και τους Γερμανούς. Στη συνέχεια, εν μέσω κλαυθμών, παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν, αφελώς σκεπτόμενος, όπως έλεγε, είχε βγάλει χρήματα στην Ελβετία, σημειώνοντας πάντως πως είχε κλείσει τον επίμαχο λογαριασμό χρόνια πριν. Απόρροια αυτού ήταν η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του τον Μάιο του 2014 σε βαθμό κακουργήματος για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες». Η έρευνα είχε καταδείξει τότε ότι ποσά ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ δεν είχαν δηλωθεί νόμιμα.
Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Τράγκας ήταν «ημιμόνιμος» κάτοικος Μονακό όχι μόνο γιατί αγάπησε ξαφνικά το πριγκιπάτο του Αλβέρτου, αλλά για να έχει μεγαλύτερη οικονομική, επιχειρηματική και φορολογική ευελιξία, όπως έλεγαν άνθρωποι που τον γνώριζαν και είχαν εικόνα των κινήσεών του
Τελικά διώχθηκε σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ σχεδόν αβρόχοις ποσίν κατάφερε να ξεπεράσει και τον θόρυβο από δημοσιεύματα που τον ενέπλεκαν το 2016 στην υπόθεση με τα Εγγραφα του Παναμά ως κάτοχο offshore εταιρειών – ουδέποτε επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο, καίτοι όλες αυτές οι ιστορίες τού κόστισαν στο ίματζ του αντιμνημονιακού λαϊκού ήρωα και του προστάτη των συμφερόντων των απλών ανθρώπων που πλάσαρε επί δεκαετίες.
Τώρα όμως φαίνεται ότι τα πράγματα μπορεί να έχουν νέο ενδιαφέρον και μπερδεύουν την κατάσταση.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr