search icon

business stories

Γιώργος Σακελλάρης: Το «έξυπνο» project του ομογενή billionaire για τις ΑΠΕ και οι business στην Ελλάδα (pics)

Οι φορητοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα δίκτυα από φυσικές καταστροφές είναι το νέο δημιούργημα του πρωτοπόρου των ανανεώσιμων πηγών

Ενας Έλληνας, ο Γιώργος Σακελλάρης, θεωρείται από τους πρωτοπόρους της «πράσινης» ενέργειας σε διεθνές επίπεδο. Γνωστός για το έντονο ενδιαφέρον του, -το οποίο μετουσιώνεται σε πράξεις-, να επενδύσει και να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και στα πάτρια εδάφη της Ελλάδας, ο ομογενής κροίσος με προσωπική περιουσία ύψους 1,3 δισ. δολ. και καταγωγή από το Βασσαρά Σπάρτης, ηγείται ενός εισηγμένου στο αμερικανικό χρηματιστήριο «κολοσσού», της Ameresco που αποτελεί δημιούργημα του και η αποτίμησή της έχει αγγίξει το «φράγμα» των 5 δισ. δολ. (εκείνος ως ιδρυτής του ομίλου, μεγαλομέτοχος και επικεφαλής του κατέχει το 40%).

Δεν αρκείται όμως ποτέ στα κεκτημένα του και συνεχώς αναζητά νέες ιδέες για τον κλάδο του

Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος και CEO της Ameresco, προχώρησε σε μια κίνηση που ουσιαστικά αποκάλυψε ένα νέο, «έξυπνο» project του για τις ΑΠΕ, το οποίο φαίνεται να διατηρεί πολλές προοπτικές και στο επιχειρηματικό μέτωπο: δώρισε τρεις φορητούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια στην Cajun Navy Ground Force (Επίγεια Δύναμη του Ναυτικού) για τη στήριξη τοπικών κοινοτήτων.

Έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τη Λουϊζιάνα, που επικεντρώνεται στην ταχεία απόκριση κατά τη διάρκεια, ή και μετά από φυσικές καταστροφές για να βοηθήσει τους κοινωνικά ευάλωτους και περιθωριοποιημένους πληθυσμούς σε περιόδους κρίσεων.

Οι τυφώνες, οι μεγάλες καταιγίδες και οι λοιπές φυσικές καταστροφές αποτελούν μια συχνή απειλή για διάφορες κοινότητες παντού σχεδόν στις ΗΠΑ και οι «κεφαλές» της Ameresco δεν άργησαν να καταλάβουν ότι οι τεχνολογικές λύσεις στην «πράσινη» ενέργεια στις οποίες ειδικεύονται θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον μετριασμό των επιπτώσεών τους, για δεκάδες χιλιάδες πολίτες που μένουν π.χ. ξαφνικά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε μια πληγείσα περιοχή.

Το «αντίδοτο» στα black out

Από τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών κάθε μορφής δεν εξαιρείται, δυστυχώς, κανείς και καμιά χώρα. Και δεν αποκλείεται στα επόμενα στάδια της ανάπτυξης του νέου project η εταιρεία του Γιώργου Σακελλάρη να εξάγει την τεχνογνωσία της για την κατασκευή των φορητών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια, στην Ευρώπη, ή γιατί όχι και στην Ελλάδα, ή όπου αλλού, αν το αποφασίσει.

Η αρχή για τον σχεδιασμό των συγκεκριμένων μετακινούμενων φωτοβολταϊκών έγινε το 2021, όταν η Ameresco ως μέρος του ESG προγράμματος της δεσμεύτηκε να αναπτύξει τους φορητούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι παρέχουν ταχύτητα, ευελιξία και απόδοση για την κάλυψη έκτακτων ενεργειακών αναγκών σε περιπτώσεις black out.

Όπως δηλαδή συμβαίνει με τις τρεις συγκεκριμένες μονάδες, που αξιοποιούν την καθαρή, ηλιακή ενέργεια και θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των διακοπών ρεύματος και τη διευκόλυνση των προσπαθειών αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες κοινότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη, ενώ μια φυσική καταστροφή δύναται να επηρεάσει κάθε πτυχή της λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών ρεύματος, των προβλημάτων διανομής του δικτύου και της επιπλέον ζήτησης, οι νέες στρατηγικές για την ενεργειακή ανθεκτικότητα μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι φορητοί σταθμοί είναι, κατά τον ίδιο, ένα μικρό παράδειγμα του πώς η Ameresco βοηθά για να «γεφυρωθούν» τα κενά στις προκλήσεις της ενεργειακής ανθεκτικότητας.

Η αμερικανική εισηγμένη εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει μελλοντικά τις συνεργασίες της με οργανισμούς αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και μη κερδοσκοπικούς για να δώσει περισσότερη ανακούφιση σε κοινότητες που την χρειάζονται.

Από τη Δράμα μέχρι τη… Χαβάη

Τα τελευταία χρόνια ο Λάκωνας Γιώργος Σακελλάρης έχει επιστρέψει και ως επιχειρηματίας-επενδυτής στην Ελλάδα, σκοπεύοντας να συμμετάσχει δυναμικά στην «κούρσα» για την πράσινη ενέργεια, όπως είχε σχολιαστεί και από κύκλους της αγοράς.

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα: H Ameresco Energy Hellas S.A., θυγατρική εταιρεία της Ameresco Inc., ενός κορυφαίου ομίλου κλάδο των τεχνολογιών που αφορούν την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι σε κοινοπραξία με την ελληνική Sunel Group την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου της Cero ισχύος 100 MW και προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ στη Δράμα (το πρώτο που θα λειτουργήσει με το καθεστώς Purchase Power Agreement -διμερή συμβόλαια αγοράς ενέργειας).

Προηγήθηκε το αιολικό πάρκο 9,2 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά, από τον ελληνικό βραχίονα της Ameresco μαζί με τη ResInvest και ο ίδιος είχε αναφέρει παλαιότερα «ξεκινάμε από μικρά έργα και σταδιακά θα επεκταθούμε και σε μεγαλύτερα, μέσα από συνεργασίες joint venture με ελληνικές εταιρείες».

Η εμβέλεια του Έλληνα δισεκατομμυριούχου είναι φυσικά παγκόσμια. Χαρακτηριστικά, εντός του 2022, ο όμιλος του πήρε ένα μεγάλο έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο με 20ετή διάρκεια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της πόλης του Μπρίστολ έως το 2030 με προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων ύψους άνω του 1 δισ. λιρών, υπέγραψε σύμβαση για ένα project εξοικονόμησης ενέργειας στην αεροπορική βάση Pearl Harbor-Hickam στη Χαβάη και πολλά άλλα.

 

Διαβάστε ακόμη:

Τουρισμός: Μπαράζ 5άστερων επενδύσεων σε όλη την Ελλάδα (pics)

Αξέχαστες ιστορίες από το χιονισμένο Gstaad Palace – Το εμβληματικό ξενοδοχείο που αγαπήθηκε από σταρ, πρίγκιπες και σφύζει από Ελληνες τα Χριστούγεννα

Στον δεξαμενισμό του «OLYMPIA.GR» στο Νεώριο

Exit mobile version