«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γεωπολιτικός κόμβος έρευνας και παραγωγής προβιοτικών». Αυτό πιστεύει ακράδαντα ο κ. Γιώργος Παρασκευάκος, ομογενής από τον Καναδά ο οποίος διαπρέπει διεθνώς στον συγκεκριμένο τομέα, κατέχοντας τα τελευταία 10 χρόνια τη θέση-κλειδί του εκτελεστικού διευθυντή του International Probiotics Association (IPA-Biotics.org). Ο IPA, που εδρεύει στο Μόντρεαλ, χαρακτηρίζεται ως «Global Voice of Pre-, Pro- and Post- Biotics» και ο κ. Παρασκευάκος είναι με τη σειρά του η «φωνή» του IPA προς την παγκόσμια αγορά και τους διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα από τότε που ανέλαβε έχει πετύχει την αύξηση των μελών του από 40 σε 120 πολυεθνικές εταιρείες. Παράλληλα, έχει οργανώσει πολυάριθμα διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσει εργασίες και άρθρα κ.ά.

Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, όπου εκτός από την ενασχόλησή του με τον οικογενειακό ελαιώνα στην περιοχή της Μάνης, έχει βάλει στόχο να αναδείξει τη χώρα μας σε hub έρευνας του μικροβιώματος και παραγωγής προβιοτικών με την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια. Στην αποκλειστική του συνέντευξη ξετυλίγει την πορεία της ζωής του, αναλύει το τεράστιο μέγεθος της αγοράς προβιοτικών, αλλά και την ευκαιρία για τη χώρα μας μέσα από την εκμετάλλευση του μικροβιακού πλούτου της, ενώ προτείνει προς την κυβέρνηση την ίδρυση Εθνικής Μικροβιακής Τράπεζας.

– Μιλήστε μας για την προσωπική σας διαδρομή. Πώς βρεθήκατε στον Καναδά;

Γεννήθηκα στον Καναδά. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες που ήρθαν το 1959 και εγκαταστάθηκαν στη χώρα. Από τότε που θυμάμαι, πάντα είχα μια προσωπική σύνδεση με την Ελλάδα. Υπήρξαν φορές που σχεδόν μετακόμισα εδώ, αλλά πάντα ήμουν αντιμέτωπος με αποτρεπτικά εμπόδια και προκλήσεις. Για παράδειγμα, το 1975 είχα εγγραφεί να παρακολουθήσω το Campion School στην Αθήνα, αλλά οι γονείς μου ανησυχούσαν για τα γεγονότα που συνέβαιναν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Προτού τελειώσω τις πανεπιστημιακές μου σπουδές, υπηρέτησα στις καναδικές Ενοπλες Δυνάμεις για σχεδόν 3 χρόνια με στόχο να μετακομίσω στην Ελλάδα, αλλά και πάλι μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας και των σπουδών μου ασχολήθηκα με την οικογενειακή επιχείρηση. Το τελευταίο διάστημα επισκέπτομαι την Ελλάδα αρκετές φορές τον χρόνο, ασχολούμενος με τον οικογενειακό ελαιώνα, αλλά και συνεργαζόμενος στενά με διάφορα πανεπιστήμια σχετικά με την έρευνα πάνω στα βακτήρια και στα προβιοτικά.

– Ποιος είναι ο ρόλος του International Probiotics Association;

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Προβιοτικών (IPA) είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ενώνει μέσω των μελών του τους ενδιαφερόμενους του τομέα των προβιοτικών, όπως στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, καταναλωτές, βιομηχανία και ρυθμιστικές αρχές. Η αποστολή του IPA είναι να προάγει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των προβιοτικών σε όλο τον κόσμο. Κατέχοντας καθεστώς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) ενώπιον του Codex Alimentarius και καθεστώς παρατηρητή στο ISO, ο IPA αναγνωρίζεται επίσης ως η ενιαία «παγκόσμια φωνή των προβιοτικών» σε όλο τον πλανήτη. Διακρίνεται από τη δέσμευσή του στην επιστημονική ακεραιότητα, στο παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο, στην υποστήριξη της ανάπτυξης ποιοτικών προτύπων, στην προώθηση της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης. Αυτές οι βασικές αρχές οδηγούν την αποστολή μας να προάγουμε τον τομέα των προβιοτικών προς όφελος των καταναλωτών παγκοσμίως.

– Πότε ενταχθήκατε στην οικογένεια των προβιοτικών και τι ήταν αυτό που σας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Ηταν τέλος του 2007 όταν ξεκίνησα συζητήσεις με μια εταιρεία-παραγωγό προβιοτικών οργανισμών. Μετά τα διαδοχικά προβλήματα του πατέρα μου που διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου (2001-2003), αποφάσισα να αρχίσω να εξετάζω τι ήταν διαθέσιμο σε μορφή πρόληψης. Πέρα από τις συνήθεις συστάσεις για υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, υπήρχαν πολλά δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τα βακτήρια. Οσο περισσότερο διάβαζα γι’ αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς τόσο περισσότερο με ενθουσίαζε το θέμα. Επειτα από λίγο καιρό ήμουν πεπεισμένος ότι αυτό ήταν το μέλλον και ότι το έντερο θα ήταν το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε πολλές παθήσεις, ακόμη και ασθένειες για εμάς τους ανθρώπους. Οντας στον φαρμακευτικό τομέα από το 2002, όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα προβιοτικά στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα ήταν μεγάλο σοκ για τους φίλους μου στον φαρμακευτικό κόσμο, αλλά το προαίσθημα που είχα για τους μικροοργανισμούς ήταν τόσο ισχυρό ώστε δεν μπορούσα παρά να είμαι μέρος αυτής της κίνησης.

– Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα. Πώς βλέπετε τη χώρα μας σήμερα και ποια είναι η εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό για αυτήν;

Μπορώ να πω ότι η Ελλάδα είναι επίσης η χώρα μου. Με πλήρη υπηκοότητα, έχω ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές και πληρώνω ακόμα και φόρους στην Ελλάδα. Είμαι περήφανος που είμαι Ελληνας ο οποίος ζει στο εξωτερικό. Στους κύκλους των φίλων και των συναδέλφων μου η Ελλάδα θεωρείται ένα success story. Από τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης μέχρι την αναγέννηση που βιώνει η χώρα σήμερα, πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω πίστευαν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Εγώ όμως τους υπενθύμιζα συνεχώς την αντοχή που έχουμε εμείς οι Ελληνες, επισημαίνοντας τη βαθιά ιστορία που έχουμε ζήσει και επιβιώσει.

– Ως εκτελεστικός διευθυντής του IPA, έχετε πλήρη εικόνα για τη βιομηχανία των προβιοτικών. Πώς αναμένεται να κινηθεί τα επόμενα χρόνια και πού οφείλεται η ανάπτυξή της;

Η δυναμική της βιομηχανίας των προβιοτικών είναι αξιοσημείωτη. Είναι δε πρωτοφανής η ανάπτυξη και η καινοτομία που παρατηρείται ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης καταναλωτικής ζήτησης για προϊόντα που προάγουν την υγεία του εντέρου και τη συνολική ευεξία. Οι παγκόσμιες αγορές αναμένεται να ακολουθήσουν αυτή την τάση λόγω της αυξημένης ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα βακτήρια στην υγεία του πεπτικού συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στα γενικότερα οφέλη εκτός του εντέρου. Η βιομηχανία είναι έτοιμη για περαιτέρω ανάπτυξη, με μια αύξηση στις νέες εφαρμογές σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και ποτών και των διατροφικών συμπληρωμάτων. Οι τάσεις που διαρκώς παρακολουθούμε αφορούν την ενημέρωση για την υγεία και την ευεξία, τα λειτουργικά προβιοτικά τρόφιμα και ποτά, την εξατομικευμένη διατροφή, τη βιωσιμότητα και τις οικολογικές πρακτικές, καθώς και την επιστημονική ερευνητική πρόοδο. Η συνεχιζόμενη έρευνα για το ανθρώπινο μικροβίωμα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων στελεχών και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών. Η επιστημονική πρόοδος θα συνεχίσει να τροφοδοτεί περαιτέρω καινοτομία στη βιομηχανία.

– Δώστε μας κάποια στοιχεία για το μέγεθος αυτής της αγοράς

Ο IPA παραθέτει ειδικές αναφορές για τα μέλη του με δεδομένα από διάφορους συνεργάτες. Οι πληροφορίες μας από το Euromonitor έδειξαν σημαντικές αυξήσεις σε όλα τα τμήματα, τόσο των τροφίμων όσο και των συμπληρωμάτων. Το τμήμα συμπληρωμάτων έκλεισε το 2023 με αξία 9 δισ. δολάρια και παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 9,4% τα τελευταία 5 χρόνια. Αντίστοιχα, τα ενισχυμένα με προβιοτικά γιαούρτια έδειξαν σχεδόν 4% ανάπτυξη κατά την ίδια περίοδο και συνολική αξία αγοράς 35 δισ. δολάρια. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη για τα επόμενα 5 χρόνια σε αυτά τα προϊόντα είναι 7% για τα συμπληρώματα και 3% για τα ενισχυμένα γιαούρτια. Η μεγαλύτερη αγορά συμπληρωμάτων είναι οι ΗΠΑ με αξία 2,5 δισ. δολάρια ενώ η Κίνα, όντας η δεύτερη μεγαλύτερη, αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό και πιθανότατα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε λιγότερο από 2 χρόνια.
Και ας μην ξεχνάμε το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Lumina Intelligence, ένας αναλυτής δεδομένων με τον οποίο συνεργάζεται ο IPA, αναφέρει ότι η αγορά προβιοτικών στο ηλεκτρονικό εμπόριο το 2023 ανήλθε σε 2,4 δισ. δολάρια με προβλεπόμενη ανάπτυξη 10% τα επόμενα 3 χρόνια. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά, ακολουθούμενες από την Κίνα, αλλά αξιοσημείωτο είναι ότι τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση από πλευράς περιοχής την είχε η Ευρώπη.

Ο δυνητικός ρόλος της Ελλάδας

– Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα των προβιοτικών στην Ελλάδα;

Προσωπικά, αλλά και υπό την αιγίδα του IPA, έχω συνεργαστεί πολύ στενά με μερικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Δημοκρίτειο στην Αλεξανδρούπολη, ερευνώντας στελέχη προβιοτικών που απομονώθηκαν από εγχώρια ελληνικά τρόφιμα. Εχουμε επίσης συνάψει μνημόνια συνεργασίας με ορισμένους οργανισμούς που εστιάζουν στα προβιοτικά στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε στην προώθηση και την κατανόηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανάπτυξης του τομέα των προβιοτικών. Μια άλλη πρωτοβουλία είναι η υποστήριξη διαφόρων συνεδρίων που διοργανώνονται στη χώρα. Εχω δώσει διαλέξεις για προβιοτικά σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στα προαναφερθέντα πανεπιστήμια.

– Υπάρχουν και ποιες προοπτικές για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα των προβιοτικών;

Η ιστορική αναφορά αποτελεί πάντα τη βάση για σύγκριση. Από τις συζητήσεις μου για τα προβιοτικά πριν από την εποχή του COVID, μπορώ με ασφάλεια να δηλώσω ότι τα προβιοτικά στην Ελλάδα δεν καταγράφονταν πραγματικά στο ραντάρ κανενός. Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας με τους οποίους συζητούσα αναφέρονταν στα ελληνικά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι και τα τυριά, ως πηγές προβιοτικών. Προχωρώντας γρήγορα σε μια περίοδο 5 έως 7 ετών, ο χώρος του μικροβιώματος και της μικροοικολογίας στην Ελλάδα έχει λάβει μια πιο αναγνωρισμένη θέση. Εχει εξελιχθεί όχι μόνο στους επαγγελματίες υγείας, αλλά και στη βιομηχανία. Εχω συνομιλήσει με πολλούς εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας που δείχνουν ενδιαφέρον για την παραγωγή προβιοτικών βακτηρίων. Υπάρχουν επενδύσεις σε εργαστήρια και εξοπλισμό για την ανάπτυξη αυτών των τύπων προϊόντων, καθώς η ενημέρωση από αξιόπιστες πηγές έχει οδηγήσει σε κορύφωση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών. Εχω κάνει προσωπικές συζητήσεις με μερικούς από αυτούς τους οργανισμούς.

– Επομένως, βλέπετε έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη στη χώρα μας

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, πιστεύω και έχω προσωπικό ενδιαφέρον για τον μικροβιακό πλούτο της Ελλάδας. Είναι ανεκμετάλλευτος και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Είμαι πραγματικά πεπεισμένος γι’ αυτό το μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης. Μάλιστα έχω προσπαθήσει να έρθω σε επαφή με κυβερνητικούς φορείς για να προχωρήσουμε σε συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή και το δυναμικό της Ελλάδας ώστε να γίνει πραγματικό κέντρο έρευνας του μικροβιώματος. Πιστεύω ότι η ίδρυση μιας Εθνικής Μικροβιακής Τράπεζας που θα φιλοξενεί αυτόχθονα στελέχη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, θα αναδείξει την Ελλάδα ως μία από τις κορυφαίες χώρες έρευνας στον τομέα. Αυτό θα ευθυγραμμιστεί με την πίστη και τη στήριξη της Ελλάδας στην αγροτική οικονομία και τον αγροδιατροφικό τομέα γενικότερα. Είμαι βέβαιος ότι μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αξιότιμο πρωθυπουργό θα είναι αρκετή για να τον πείσει για την τεράστια ευκαιρία όχι μόνο στον αγροτικό τομέα, αλλά και ως ευκαιρία επένδυσης στις επιστήμες της ζωής στον τομέα του μικροβιώματος για την Ελλάδα. Αυτό θα προσελκύσει τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της έρευνας και, το σημαντικότερο, μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις.

– Είναι στα σχέδιά σας η μόνιμη επιστροφή στην Ελλάδα;

Υπάρχει η αγγλική φράση «Τhree times the charm» (η τρίτη φορά είναι η τυχερή). Ελπίζω ότι την επόμενη φορά που θα προσπαθήσω να επιστρέψω στην Ελλάδα θα είναι για να παντρέψω επιτυχώς το πάθος μου για τα προβιοτικά και το μικροβίωμα με την ελληνική κουλτούρα μέσα από μια παγκόσμια προοπτική. Μέσω επαφών και υποστήριξης των εθνικών αρχών, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας πολύ σημαντικός γεωπολιτικός κόμβος στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής προβιοτικών προϊόντων, μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ελπίζω να είμαι αυτή η βασική φωνή και ο αγωγός που με την παρουσία μου στη χώρα θα επιτρέψει αυτή την πρωτοβουλία.
Προσελκύοντας παγκόσμιες επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, θα κρατήσουμε εδώ το πολύ αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό που περιλαμβάνει από τα πιο λαμπρά μυαλά παγκοσμίως.
Η έρευνα και η παραγωγή προβιοτικών θα ωφελήσει όχι μόνο τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, μετατρέποντας την Ελλάδα σε βασικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή για τα προβιοτικά.

Διαβάστε ακόμη

Μετρό: Το δύσκολο ταξίδι της Γραμμής 4 – Πού υπάρχουν εμπόδια

Ξένοι millionaires αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα (pics)

Τα 10 μυστικά του Λευκού Οίκου

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ