Δύο χρόνια σχεδόν από τον Οκτώβριο του 2019, όταν έσκασε η «βόμβα» για το σκάνδαλο του inside trading στις ΗΠΑ, ο Γιώργος Νίκας αποφασίζει να εμφανιστεί στα επιχειρηματικά ραντάρ. Μετά από μια μακρά περίοδο όπου παρέμεινε «αφανής», σε επιχειρηματικό επίπεδο και όχι μόνο, πραγματοποιεί μια νέα επένδυση, αυτή τη φορά στο χώρο της ενέργειας, το οποίο ασφαλώς αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η εταιρεία του Icon Energy Ι.Κ.Ε. εξασφάλισε χθες, 30 Ιουνίου, από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 220 MW, τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή της Βοιωτίας και ειδικότερα στη θέση Σούλα της κτηματικής περιφέρειας Αγίων Θεοδώρων Θηβών.
Η μία βεβαίωση παραγωγού της Icon Energy αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 120 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 120 MW και η δεύτερη αντίστοιχη είναι εγκατεστημένης ισχύος 100 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 100 MW. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα πολύ μεγάλο και οικονομικά απαιτητικό έργο.
Η Icon Energy συστάθηκε πριν έναν χρόνο, στις 15 Ιουνίου 2020, με έδρα στο Περιστέρι, από τρεις συνεταίρους, αλλά με βασικότερο εξ αυτών τον Γιώργο Νίκα.
Οι κεφαλαιακές εισφορές των εταίρων, αξίας 5.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5.000 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστο, καλύφθηκαν με τον Γιώργο Νίκα να κατέχει ποσοστό 70%, τον Βασίλη Λαζαρίδη ποσοστό 15% και τον Θεόφιλο Τζιώτη ποσοστό 15%.
Ο Θεόφιλος Τζιώτης, που έχει οριστεί και διαχειριστής της εταιρείας, είναι γνωστός κτηματομεσίτης και αδελφός του επικοινωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη που κάποτε διεκδίκησε, ανεπιτυχώς, την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το δημαρχιακό θώκο της Βουλιαγμένης.
Τους τρεις συνεταίρους, τουλάχιστον με βάση τις δηλωμένες ως κατοικίες τους, τούς ενώνει εκτός από την εταιρεία και η προτίμησή τους προς το πάντα elegant Κολωνάκι και μάλιστα την «καρδιά» του, όπως αυτή οριοθετείται από τις οδούς Λυκείου, Μουρούζη και Πλατείας Δεξαμενής…
Σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με την πράξη σύστασης, είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εργασίες προετοιμασίας εργοταξίων κατασκευαστικών έργων, το χονδρικό εμπόριο φωτοβολταϊκών στοιχείων, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, οι υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών διαχείρισης, οι υπηρεσίες μηχανικών για ενεργειακά έργα, η κατασκευή φωτοβολταϊκών κυττάρων, καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται από διαφημιστικά γραφεία.
Με άλλα λόγια, η εταιρεία έχει ευρύτατους και φιλόδοξους στόχους, ενώ η διάρκειά της ορίστηκε σε 30 έτη (μέχρι τις 15 Ιουνίου του 2050).
Η ενασχόληση του Γ. Νίκα με την αγορά των ΑΠΕ μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Και τούτο καθώς η καθαρή, «πράσινη» ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της περίφημης ενεργειακής μετάβασης, με την Ελλάδα να προσελκύει διεθνείς κολοσσούς στο πεδίο των ΑΠΕ και να «υπόσχεται» θεαματικές αποδόσεις στο εγγύς μέλλον.
Άλλωστε, τον Νίκα, λόγω της αγάπης του για τον Παναθηναϊκό πάντα τον «κέντριζε» οτιδήποτε πράσινο…
Η διαδρομή και οι περιπέτειες
Ο γόνος της γνωστής και πλούσιας οικογένειας που ταύτισε το όνομά της με τον εγχώριο κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας, η κόντρα με τον πατέρα του Παναγιώτη Νίκα, μυθικές βίλες, επιφανής γάμος, αλλά και διαζύγιο και πριν από όλα η πολύ γρήγορη «αυτονόμηση» σε ηλικία μόλις 24 ετών. Όταν, το 1989, αμέσως μετά τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ, άνοιξε τα δικά του φτερά στο επιχειρείν φέρνοντας στην Ελλάδα την αλυσίδα fastfood Wendy’s. Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε με επιτυχία, κατάφερε να σταθεί για πάνω από μια δεκαετία απέναντι στον «τυφώνα» των Goodys, αλλά τελικά κατέρρευσε οδηγώντας στην αποχώρηση του brand από τη χώρα μας.
Αντίθετα, το δεύτερο επιχειρηματικό του «ορόσημο»,το 1994, με τα Haagen Dazs που καθιερώθηκαν στις προτιμήσεις των Ελλήνων για τα παγωτά τους, παρά τις «αναταράξεις», τις περικοπές και τις αναπροσαρμογές στο δίκτυο των καταστημάτων, παραμένουν ακόμη εντός μάχης…
Το βλέμμα του Γιώργου Νίκα, όμως, ήταν από νωρίς στραμμένο προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ήταν εκείνος άλλωστε που κόμισε την πρόταση Αμερικανών επενδυτών για την εξαγορά της οικογενειακής αλλαντοβιομηχανίας με τίμημα 150 εκατ. ευρώ, η οποία όμως προσέκρουσε στην άρνηση του Παν. Νίκα. Λίγο αργότερα ο πατέρας Νίκας θα αναγκαστεί να πουλήσει την εταιρεία έναντι μόλις 60 εκατ. ευρώ.
Ο Γιώργος Νίκας παντρεύτηκε την Μιράντα Πατέρα, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, αλλά μετά από αρκετά χρόνια έγγαμου βίου αποφάσισαν να βάλουν τίτλους τέλους στην κοινή τους πορεία.
Ήταν κι αυτό ένα από τα πολλά «αγκάθια» που, από ένα σημείο και μετά, ένιωθε ότι τον έδιωχναν από την Ελλάδα.
Το επόμενο επιχειρηματικό ορόσημο ήρθε το 2007 με την ίδρυση της Μέγας Γύρος, που έστησε παραγωγικές μονάδες τόσο εδώ, όσο όμως και στις ΗΠΑ. Η επιτυχία ήταν μεγάλη, η εταιρεία ισχυροποιήθηκε και «διεθνοποιήθηκε» ως Megas Yeeros, με αξιοσημείωτες επιδόσεις τόσο στα κανάλια της λιανικής (σούπερ μάρκετ), όσο και σε αυτό του HoReCa. Ο Γ. Νίκας, όμως, αποχώρησε και από αυτό το «παιδί» του, τραβώντας το δικό του δρόμο.
Η συνέχεια θα γραφτεί πλέον επί αμερικανικού εδάφους που πάντα «μαγνήτιζε» τον ευρηματικό επιχειρηματία. Έτσι, αφού έβαλε πωλητήριο στην εμβληματική βίλα της Σαρωνίδας,– για την οποία λεγόταν ότι ζητούσε 11 εκατ. ευρώ και τελικά δόθηκε για κάτω από 4 εκατ.-, μετακόμισε οριστικά στη Νέα Υόρκη οργανώνοντας τα επόμενα σχέδιά του από το luxury διαμέρισμά του στην 5η Λεωφόρο.
Εκεί, λοιπόν, έστησε την GRK Fresh, μια εταιρεία που είχε ως βασικό concept το λανσάρισμα της ελληνικής κουζίνας, κάτι που δικαιώθηκε αφού έφτασε να διαθέτει 9 καταστήματα, σε Ν. Υόρκη, Ουάσιγκτον, Ντόχα και Ντουμπάι…Ο Νίκας, όμως, όπως φαίνεται, δεν έμεινε μόνο στο φαγητό…
Το παραμύθι είχε στο τέλος και… δράκο
Όλη η δραστηριότητά του κυλούσε ρολόι μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2019, όταν οι IrishTimes και μετά το Bloomberg βγάζουν στον αέρα την υπόθεση του insidertrading, παρομοιάζοντας την με τη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή “Ocean’s 11”.
«Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι σαν το καστ από ταινία όπως το “Ocean’s 11”: Ενας Ελληνας με αλυσίδα εστιατορίων στο Μανχάταν, ο γόνος μέλους ΔΣ μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας, ένας χρηματιστής με πάθος για το πόκερ στο Μονακό, ένας αντιπρόεδρος της GoldmanSachs, και ένα ζευγάρι συμβούλων επενδύσεων» όπως ανέφεραν. Έκτοτε άρχισε με θυελλώδεις ρυθμούς να ξετυλίγεται η δράση ενός κυκλώματος που αποκόμιζε κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων «παίζοντας» με την εσωτερική πληροφόρηση για συγκεκριμένες εταιρείες και μετοχές.
Μετά από λίγες ώρες ήρθε η παραίτηση του Γιώργου Νίκα από τη θέση του προέδρου της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, η οποία καιρό πριν είχε περάσει στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Ακολούθησαν αποκαλύψεις με λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος, συλλήψεις, κατηγορητήρια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις ΗΠΑ ο Γ. Νίκας κατηγορείται για συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας διεθνές δίκτυο ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών από το 2012 έως το 2017, όταν και φέρεται να λάμβανε πληροφορίες για πιθανές εξαγορές εταιρειών.
Στην υπόθεση ενεπλάκη και φυλακίστηκε επί μήνες ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του αποθανόντος Αθανάσιου Λαβίδα της Lavipharm, κατηγορούμενος για προσπάθεια κλοπής πληροφοριών από τον πατέρα του που ήταν μέλος του Δ.Σ. της φαρμακευτικής Ariad Pharmaceuticals έως το 2016. Η Ariad εξαγοράστηκε από την Takeda Pharmaceutical έναντι 4,66 δισ. δολ. , έναν χρόνο μετά.
Σύμφωνα με την Γενική Εισαγγελία της Ν. Υόρκης, ο Γ. Νίκας ξεκίνησε να λειτουργεί ως trader με εσωτερική πληροφόρηση από το 2010 και φέρεται να εμπλέκεται σε πάνω από 10 περιπτώσεις.
Είναι, όμως, και ο μόνος που κατάφερε να διαφύγει έγκαιρα από τις ΗΠΑ, με τις αρμόδιες αρχές να δεσμεύσουν περιουσιακά του στοιχεία και να τον αναζητούν.
Ο ίδιος έκτοτε παραμένει στην «αφάνεια», ενώ η μόνη δημόσια αντίδρασή του μέχρι τώρα ήταν η δήλωση που έκανε στο «ΘΕΜΑ» (και τον Φρ. Δρακοντίδη), στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, όπου ανέφερε ότι «η τοποθέτησή μου απέναντι στις φερόμενες κατηγορίες θα γίνει άμεσα και θα τεκμηριωθεί κατά τρόπο σαφή όταν και όπου χρειάζεται»…
Διαβάστε ακόμη:
«Τέλος χρόνου» για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών
Κωτσόβολος: Αύξηση μεγεθών μέσα στην πανδημία – Ανοίγει νέο κύκλο επενδύσεων