Τα γνήσια, παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα με τόπο παραγωγής τους την ελληνική επαρχία, τα οποία μοιάζουν στα μάτια των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων με έναν «ανεκτίμητο φυσικό θησαυρό», φαίνεται να κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών και στο εξωτερικό.

Η χιλομετρική απόσταση από τη Δράμα μέχρι το… Άμπου Ντάμπι ή το Ριάντ, τις πρωτεύουσες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, είναι προφανώς τεράστια, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ντόπιους να τα «ανακαλύψουν», μέσω των διεθνών εμπορικών δικτύων, όπως συνέβη νωρίτερα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Επόμενος στόχος, η είσοδος στην αμερικανική αγορά…

Menikio

Στην σκιά του Μενοίκιου Όρους, στην πεδιάδα του ∆ήµου Προσοτσάνης, ο Αγροκτηνοτροφικός Βιοµηχανικός Συνεταιρισµός Προσοτσάνης Μενοίκιο (Menikio) αναπτύσσει τη δραστηριότητά του εκφράζοντας το κοινό όραµα µιας οµάδας ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής, για τη δηµιουργία ενός πρότυπου αγροκτήµατος. Σε αυτή την εύφορη πεδιάδα έχουν εγκατασταθεί η κτηνοτροφική µονάδα, η µονάδα αποθήκευσης των ζωοτροφών και το τυροκοµείο του Συνεταιρισµού, ενώ γύρω από τις εγκαταστάσεις εκτείνεται ένα περιφραγµένο λιβάδι όπου «…τα ζώα βόσκουν ελεύθερα σε ένα προστατευµένο περιβάλλον, ανάλογα µε την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να διατρέχουν κανένα κίνδυνο», όπως περιγράφει ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Μελενεκλής, Πτυχιούχος του Τμήματος Γεωπονίας (Κατεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και εξηγεί στο newmoney:

«Το Μενοίκιο τροφοδοτεί καθημερινά την ελληνική αγορά με υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα αυστηρά από Κατσικίσιο και Πρόβειο Γάλα, μεταξύ των οποίων το Φρέσκο Κατσικίσιο Γάλα, που είναι και η παραγωγική ναυαρχίδα του Συνεταιρισμού, αλλά και Γιαούρτι, Κεφίρ, Κατσικίσιο Τυρί και Φέτα, Αριάνι και Βούτυρο. Πέραν του αιγοπρόβειου γάλακτος της δικής του κτηνοτροφικής μονάδας, το Μενοίκιο προμηθεύεται γάλα από 100 και πλέον παραγωγούς από τη Δράμα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη.

Στην αγορά του εξωτερικού, η Βιολογική σειρά προϊόντων γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και ανάπτυξη τόσο στην Ευρώπη, με συνεργασίες στην Αγγλία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία, όσο και εκτός Ευρώπης, με πιο πρόσφατες συνεργασίες στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.».
Η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της σε συνεργαζόμενες εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος (π.χ. Μασούτης, My Market, Market In, Σκλαβενίτης) και στην Αθήνα σε παντοπωλεία βιολογικών προϊόντων ή ντελικατέσεν μαγαζιά («Βιολογικό Χωριό» κ.ά.).
Οι εξαγωγές της Μενοίκιο αντιπροσωπεύουν ήδη το 30% του τζίρου της και διατηρούν αυξητική τάση χάρη, η εταιρεία παράγει 20 κωδικούς προϊόντων και απασχολεί 50 εργαζόμενους.

Οι πωλήσεις της ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ, με προβλεπόμενη αύξηση 12%-15% για το 2024, ενώ με τη νέα επένδυση για την επέκταση των εγκαταστάσεών της αναμένεται να διπλασιάσει την ετήσια παραγωγή της στο 1 εκατ. τόνους.

Menikio

Στα πλάνα της συμπεριλήφθηκε η παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος όπως είναι το πρώτο βιολογικό παγωτό από κατσικίσιο κεφίρ το οποίο σκοπεύει να λανσάρει την Άνοιξη του 2025 και παράλληλα εξάγει ζωοτροφές, που καλλιεργούνται κυρίως στην Κύπρο.

«Στήριξη στους κτηνοτρόφους»

Οι εγκαταστάσεις της Μενοίκιο περιλαμβάνουν μια πλήρως καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα, τυροκομείο, αποθήκες, χωράφια και έναν περιφραγμένο βοσκότοπο σε έκταση 90 στρεμμάτων.

«Οι άνθρωποι του Συνεταιρισµού φροντίζουν ώστε το σιτηρέσιο, η ποσότητά του και ο χρόνος σίτισης να είναι αυστηρά προκαθορισµένος και σταθερός, δημιουργώντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή υψηλής και σταθερής ποιότητας βιολογικού γάλακτος.
Αυτή η οργάνωση είναι που επιτρέπει στο Μενοίκιο να αναπτύσει ολοένα και περισσότερο την παραγωγική του δραστηριότητα στον τοµέα των βιολογικών προϊόντων. Στο τυροκοµείο του Συνεταιρισµού παράγονται  υψηλής ποιότητας και πιστοποιηµένα από έγκριτους φορείς βιολογικά γαλακτοκοµικά προϊόντα, µε διαδικασίες τήρησης όλων των αρχών υγιεινής και ασφάλειας µε βάση τα πρότυπα HACCP και ISO 22000.», αναφέρει ακόμα ο κ. Μελενεκλής και προσθέτει στην συζήτησή μας:

Menoikio

«Προτεραιότητά μας αποτελεί το ποιοτικό Κατσικίσιο Γάλα, στο οποίο έχουμε σκοπό να δώσουμε βαρύτητα, υποστηρίζοντας τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας και τη δραστηριότητά τους, με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος. Όλα τα παραπάνω φυσικά αντανακλώνται στο τελικό προϊόν και την ποιότητά του, και πάγια επιδίωξή μας είναι η παραγωγή καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, γεύσης και διατροφικής αξίας. Η θέλησή μας για ανάπτυξη καινοτόμων βιολογικών προϊόντων αντανακλάται και στο πρόσφατο λανσάρισμα του νεότερου προϊόντος μας, το Βιολογικό Παγωτό από Κατσικίσιο Γάλα και Κεφίρ, προϊόν που σηματοδοτεί και την είσοδό μας στην αγορά των κατεψυγμένων και έχει γνωρίσει ήδη μεγάλη επιτυχία σε εκθέσεις τροφίμων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.».

Στον επίλογο, ο Γιώργος Μελενεκλής μιλά για το αποτύπωμα της συνεργασίας της «Μενοίκιο» με τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά:
«Ως μία μικρομεσαία επιχείρηση, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με φορείς όπως η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Το έργο και οι δράσεις που πραγματοποιούνται έμπρακτα από τον φορέα σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις είναι υψίστης σημασίας για την εξέλιξη και τη δικτύωση μας. Μέσα από τον διαγωνισμό “Αγροανέλιξη” καταφέραμε να δημιουργήσουμε το Κατσικίσιο Παγωτό Κεφίρ με την βοήθεια και καθοδήγηση των ανθρώπων του φορέα. Από μεριά μας, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε όπου μας δίνεται η δυνατότητα και να υποστηρίζουμε το έργο του οργανισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.».

Διαβάστε ακόμα

ΤΑΙΠΕΔ: Κάνει τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας

Στα στεγαστικά δάνεια η στόχευση των τραπεζών για το 2025

Αγώνας δρόμου για τα Airbnb – Μέχρι τέλος του χρόνου η έκδοση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα