Ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AXIA Ventures, Γιώργος Λινάτσας, καταθέτει μια εντελώς διαφορετική άποψη για τις οικονομικές εξελίξεις, σε μια περίοδο που το βάρος της πανδημίας, η ανούσια μικροπολιτική ενδοσκόπηση, η χρηματιστηριακή στασιμότητα αλλά και το απροσδόκητο κύμα της ακρίβειας μονοπωλούν την δημόσια συζήτηση.
Σε πλήρη αντίθεση, με όλα τα ανωτέρω η άποψη του Γιώργου Λινάτσα είναι ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε για μια πρωτόγνωρη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος η οποία έχει ήδη ξεκινήσει αλλά δεν είναι ακόμη ορατή στην κοινωνία.
Ο κ. Λινάτσας δηλώνει εμφατικά ότι μετά από πολλά χρόνια σοβαρών προκλήσεων και δυσκολιών, η ελληνική κοινωνία έχει την ευκαιρία να ονειρευτεί ξανά αλλά και την υποχρέωση να προετοιμαστεί για ένα εντελώς διαφορετικό και συναρπαστικό, όπως εκτιμά, οικονομικό σκηνικό. Το σημαντικό είναι ότι η επιχειρηματολογία του εκτός από τις δικές του προσωπικές επαφές, απηχεί και τις απόψεις διεθνών επενδυτικών ς οίκων και διαχειριστών σημαντικών κεφαλαίων και στηρίζεται σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα και στοιχεία.
Οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες και οι ομόλογοι σας, κύριε Λινάτσα, σε διεθνές επίπεδο, σε αντίθεση με όσα εσείς μου λέτε, εμφανίζονται πολύ διστακτικοί στις αναλύσεις τους. Φοβούνται το επερχόμενο tapering των κεντρικών τραπεζών, ανησυχούν για την εκρηκτική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, για τις μεταλλάξεις του ιού και δεν προσδοκούν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εσείς με ποια δεδομένα διαφοροποιείστε τόσο ριζικά για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας; Πού στηρίζετε τις τόσο αισιόδοξες εκτιμήσεις σας;
Ακούστε, θα ήθελα προς στιγμή, να αφήσουμε λίγο έξω από τη συζήτηση μας, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, την ανάκαμψη των μεγάλων οικονομιών, τα διαδοχικά ρεκόρ των μεγάλων ξένων χρηματιστηρίων και την επενδυτική έκρηξη που καταγράφεται σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Αυτά είναι γεγονότα που λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζουν. Στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο π.χ. ουδείς ασχολείται πλέον με τον δείκτη Ρ/Ε , όλοι μετρούν την αξία κάθε εισηγμένης επιχείρησης με βάση τον πολλαπλασιαστή επί των πωλήσεων. Έχουν αλλάξει εκεί τα δεδομένα.
Είναι νομίζω χρήσιμο να επικεντρωθούμε για λίγο στη νέα Ελληνική οικονομική πραγματικότητα που παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εξελίξεις.
Συμφωνώ μαζί σας, ότι η καθημερινότητα των Ελλήνων σήμερα επισκιάζεται από πολλά και διάφορα γεγονότα, περίεργα και θλιβερά, που δεν μας αφήνουν να δούμε την εντυπωσιακή αλλαγή που συντελείται στην πραγματική οικονομία. Πιστεύω ειλικρινά πως βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία που επιτρέπει στην Ελληνική κοινωνία να ονειρευτεί ξανά και να σχεδιάσει από την αρχή το οικονομικό της μέλλον πάνω σε νέες βάσεις. Για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση των νέων, η Ελλάδα “αλλάζει πίστα”, αλλάζει κατηγορία, ανοίγει νέο κεφάλαιο στην οικονομία.
O Υπουργός Οικονομικών όπως και άλλοι φορείς είναι, πολύ ορθά, συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Οι επενδυτές όμως βλέπουν τα δεδομένα, τους δείκτες και τα στοιχεία και κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις.
Ποια είναι αυτά τα νέα δεδομένα;
Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Καταρχήν, αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που έπληξε την χώρα και τον πλανήτη, μας υποχρέωσε να επισπεύσουμε μια σειρά από διαρθρωτικές, αλλά και φορολογικές αλλαγές που ευνοούν το επενδυτικό κλίμα και οδηγούν σε ακόμη ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Η δημοσιονομική πολιτική που ασκείται βοηθάει στην ρευστότητα των επιχειρήσεων (άρα και των δυνητικών επενδύσεων) και αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Η ενδυνάμωση του χρηματοοικονομικού συστήματος είναι μια εξέλιξη που βοηθά με επιταχυνόμενο ρυθμό την ανάπτυξη της οικονομίας. Και τέλος, τα κονδύλια από την ΕΕ που έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται. Πάνω απ΄ όλα όμως, είναι το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει εδραιωθεί σταδιακά γύρω από την Ελληνική οικονομία.
Εγώ δεν θα απέκλεια διψήφιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από τα μέσα του 2021 προς το 2022 [σε ετησιοποιημένη βάση] και φυσικά φέτος η ανάπτυξη θα είναι πολύ υψηλότερη από το 3,5% ή το 4% που δίνουν οι επίσημοι φορείς.
Παρατηρείστε λίγο τις τιμές στις οποίες κλείνουν και ανακοινώνονται σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.
Είδατε την Mondelez τώρα να αγοράζει την Chipita. Την BC Partners (μέσω της United Group) να αγοράζει την WIND, αφού προηγουμένως απέκτησε την NOVA. Βλέπετε τον χορό των εξαγορών του CVC Capital, όχι μόνον στο χώρο της υγείας αλλά και σε μικρότερες παραγωγικές επιχειρήσεις.
Είδαμε όλοι το εντυπωσιακό τίμημα για την απόκτηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδού, αλλά και την αιτιολόγηση του. Βλέπουμε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ που αυτομάτως προσθέτει αξία στη ΔΕΗ. Προσδοκώ ότι σχετικά με αυτό, το τίμημα που θα ανακοινωθεί θα εκπλήξει θετικά.
Εντυπωσιακό deal ήταν και αυτό της εξαγοράς της Pharmaten από το πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελληνική αγορά Partners Group. Καθημερινά εξαγοράζονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και όμιλοι σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Τι μας λένε όλα αυτά;
Τα μεγάλα Private Equity Funds του πλανήτη έρχονται και αποκτούν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα γιατί διακρίνουν κάτι που εμείς εδώ δεν βλέπουμε ακόμα.
Υπάρχουν οικονομικά δεδομένα που στηρίζουν αυτή την επενδυτική στρατηγική;
Φυσικά. Αδιάσειστα στοιχεία. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τον όγκο των εξαγωγών του εξαμήνου στα 18,1 δις € που αποτελεί μέγεθος ρεκόρ.
Τα έσοδα από τον Τουρισμό φέτος, παρόλα τα προβλήματα, αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Ο αριθμός των πτήσεων από το εξωτερικό είναι πρωτοφανής σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου. Πότε άλλοτε είχαμε 8-10 πτήσεις από τις Η.Π.Α. καθημερινά; Όλες είναι πλήρεις.
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες αυξάνονται με μέσο ρυθμό πάνω από 1,2 δις Ευρώ το μήνα.
Ο δείκτης PMI, που όπως γνωρίζετε προειδοποιεί για τις μελλοντικές εξελίξεις στην παραγωγική διαδικασία και τη βιομηχανία, ανέβηκε στο 59,3 τον Αύγουστο, από 57,4 τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης για περισσότερο από 21 χρόνια.
Ναι, αλλά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν και οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι…
Είναι γεγονός, ότι αυτή η παγκόσμια τάση για αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης και αποτελεί πηγή ανησυχίας. Είναι ένα σοβαρό θέμα που τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και οι νομισματικές αρχές οφείλουν να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν με προσοχή.
Από την άλλη όμως πλευρά, με δεδομένη την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, αναμένουμε μια σημαντική αύξηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια στην άνοδο των μισθών και των αμοιβών.
Οι νέες επενδύσεις απαιτούν μεγαλύτερη απασχόληση.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τους πρώτους 7 μήνες του χρόνου δημιουργήθηκαν 275.000 περισσότερες θέσεις εργασίας από τις απολύσεις που καταγράφηκαν. Αυτοί είναι ρυθμοί προ πανδημίας.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σκαρφάλωσε ήδη στο 113,0 τον Αύγουστο. Σας θυμίζω, ότι το Φεβρουάριο του 2020 προτού ξεσπάσει η πανδημία ο δείκτης είχε φτάσει το 113,4 δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή που η Ελλάδα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Σημαντικό είναι να επισημάνουμε επίσης, ότι ήδη βλέπουμε επαναπατρισμό στελεχών που τα τελευταία 10-15 χρόνια είχαν φύγει από την Ελλάδα και επιστρέφουν γιατί τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για καλύτερες προοπτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Δεν έχω λοιπόν αμφιβολία, ότι οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα θα ακολουθήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, οι οποίοι σας επαναλαμβάνω θα είναι πρωτόγνωροι για τους περισσότερους από μας.
Αν είναι έτσι όπως μας τα λέτε τα πράγματα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας γιατί δεν ακολουθεί;
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας -φέτος και του χρόνου σίγουρα- θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κερδοφορία των επιχειρήσεων βελτιώνεται και ξεπερνά το βίαιο σοκ της πανδημίας αλλά -κυρίως- της προηγούμενης δεκαετίας. Επίσης, βλέπουμε τους εισηγμένους ομίλους να εκπονούν δυναμικά αναπτυξιακά επιχειρηματικά σχέδια.
Εκτιμώ, ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα (ακίνητα, μετοχές, επιχειρήσεις) είναι σήμερα υποτιμημένα σε σχέση με την νέα πραγματικότητα της οικονομίας.
Θεωρώ ότι είναι ζήτημα χρονισμού, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στις ξένες αγορές.
Κάποια στιγμή θα αφυπνισθούν οι αξίες ακολουθώντας τα δεδομένα και τις προσδοκίες της πραγματικής οικονομίας.
Η ΑΧΙΑ Ventures Group έχει αναλάβει μια σειρά από δύσκολα εγχειρήματα, συμβάλλετε στην αναζήτηση επενδυτών για μεγάλους ή μικρότερους Ομίλους. Θεωρείτε ότι με αυτά τα δεδομένα η δουλειά σας γίνεται ευκολότερη;
Κάθε επενδυτικό project κρύβει συγκεκριμένες δυσκολίες και παγίδες που απαιτούν επαγγελματική διαχείριση, επιμέτρηση, ανάλυση και αντιμετώπιση. Σίγουρα όμως απαντώ καταφατικά στην ερώτηση σας.
Σήμερα, όταν μιλάω σε επενδυτές για την Ελλάδα, με ακούν με προσοχή και ενδιαφέρον. Αλλά και από την δική τους πλευρά, ο τρόπος αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης επένδυσης στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Ουδεμία σχέση με το παρελθόν.
Η Ελλάδα διαθέτει κυβέρνηση με σχέδιο και ικανότητα στην υλοποίηση, το κλίμα είναι φιλοεπενδυτικό και οι Έλληνες είναι καλά καταρτισμένοι, ικανοί και πρόθυμοι εργαζόμενοι. Με βάση αυτά οι επενδυτές αναγνωρίζουν την δυναμική ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Επιπλέoν η χώρα έχει αναβαθμίσει την θέση της ως σημαντικού παίκτη στην νοτιοανατολική Ευρώπη και αυτό δημιουργεί ενδιαφέρον για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι ανοίγουν αμέσως το πορτοφόλι τους για να επενδύσουν σε ό,τι τους προτείνουμε.
Σήμερα η δουλειά μας είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το παρελθόν κι αυτό σίγουρα οφείλεται στους Έλληνες και την κυβέρνηση που εργάζονται σκληρά.
Διαβάστε ακόμα:
Άδειες εργαζομένων: Τι αλλάζει o νέος νόμος – Τι ισχύει για τις αργίες (vid)
«Ο θάνατός σου η ζωή μου» στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων
Έρευνα: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες «μένουν» στους φορολογικούς παραδείσους