Στα τέλη του Ιουλίου του 1987 η χώρα θα ζήσει τον φονικότερο καύσωνα στη σύγχρονη ιστορία της. Ειδικά στο «καμίνι» της Αθήνας το «κοκτέιλ» των υψηλών θερμοκρασιών που έφθανε τους 44-45 βαθμούς Κελσίου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα δημιουργήσουν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα που θα κρατήσει για πάνω από μία εβδομάδα… Οι διακοπές νερού και ηλεκτροδότησης θα επιτείνουν την άσχημη κατάσταση. Ο τραγικός απολογισμός θα είναι 1300 νεκροί, εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική.
Η τραγωδία αυτή ουσιαστικά θα έθετε τις βάσεις αργότερα για την «άνοιξη» ενός νέου κλάδου στην ελληνική αγορά, αυτή του κλιματισμού, ο οποίος πλέον θα αποκτήσει με την πάροδο των ετών μία ισχυρή δυναμική μπαίνοντας τελικά σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό, γραφείο, υποδομή κοκ.
Ο Γιώργος Φειδάκης είναι απ’ τους πρώτους επιχειρηματίες που θα δουν την ευκαιρία. Μόλις ένα χρόνο μετά την τραγωδία θα κλείσει μία συμφωνία με την ιαπωνική εταιρεία Fujitsu General Ltd. που θα εξελιχθεί στο «άρμα» μία πετυχημένης επιχειρηματικής ιστορίας. Η εταιρεία που θα δημιουργηθεί ως προϊόν της συμφωνίας για την αποκλειστική αντιπροσώπευση και διανομή των γιαπωνέζικων προϊόντων, η Γ. Φειδάκης & ΣΙΑ και ακολούθως η FG Europe, όπως θα μετεξελιχθεί, θα φθάσει να γίνει ηγέτιδα δύναμη στη δεκαετία της «ευμάρειας» στη χώρα.
Πρόκειται μάλιστα για μία win win ιστορία αφού και η Fujitsu General όλα αυτά τα χρόνια θα βρει έναν πολύ καλό και αποδοτικό συνεργάτη μέσω του οποίου θα εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά τη δεκαετία του ’80, εποχή της μεγάλης εξωστρέφειας των ιαπωνικών ομίλων που βρίσκονταν ίσως στην κορύφωση της πρωτοπορίας τους.
Γι αυτό εξάλλου και η σχέση των δύο μερών θα μεγαλώσει και θα επεκταθεί σε πολλές και διαφορετικές αγορές επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Και μπορεί έκτοτε η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Φειδάκη να επεκτάθηκε σε πολλούς κλάδους και νέους τομείς (απ’ την αναβίωση της ΕΣΚΙΜΟ, το real estate και τις ΑΠΕ ως τα ναυτιλιακά) πάντα όμως ο κλιματισμός θα παρέμεινε βασικός στον Όμιλο Φειδάκη.
Τουλάχιστον ως σήμερα μιας και η συνεργασία με την Fujitsu General μπορεί να συνεχίζεται – και παράλληλα τα τελευταία χρόνια να υπάρχει μία αντίστοιχη συμφωνία με την κινεζική MIDEA – εν τούτοις οι μετοχικές ανακατατάξεις με την εξαγορά το 2019 του 51% της ιταλικής θυγατρικής της FG Europe από τον ιαπωνικό όμιλο και της ανακοινώσεως χθες αντίστοιχης κίνησης για την θυγατρική FG South Eastern Europe αφαιρεί ουσιαστικά από τον Όμιλο Φειδάκη ένα σημαντικό μέγεθος που του έδινε η αποκλειστική αντιπροσώπευση και διανομή των ιαπωνικών προϊόντων στις αγορές της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και σε σειρά άλλων βαλκανικών χωρών.
Ειδικά για το τελευταίο κομμάτι, αυτό της FG South Eastern Europe που πλέον θα καταστεί κανάλι απευθείας πωλήσεων του Ομίλου Fujitsu General σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Βαλκάνια, όπως ανακοινώθηκε χθες, τα οικονομικά μεγέθη που δημοσιοποιήθηκαν τόσο με τις ετήσιες καταστάσεις του 2021, όταν προετοιμαζόταν η διάσπαση απ’ την FG Europe όσο και των εκτάκτων μεγεθών που δημοσιοποιήθηκαν μόλις για ένα πεντάμηνο δραστηριοποίησης προκειμένου να δοθούν προμέρισμα στους παλαιούς μετόχους, είναι ενδεικτικά του μεγέθους αλλά και της προοπτικής.
Συγκεκριμένα από τη δημιουργία της στα τέλη του περασμένου Μαϊου ως και τον Οκτώβριο, η FG South East Europe SA εμφάνισε πωλήσεις ύψους 27,8 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 3,3 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 2,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης το 2021, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, οι πωλήσεις του προς διάσπαση – τότε – κλάδου ήταν 33,79 εκατ. ευρώ όταν το σύνολο της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του προς διάσπαση κλάδου, ήταν 90,8 εκατ. ευρώ. Τα δε μικτά κέρδη ήταν 6,74 εκατ. ευρώ και 19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Προ φόρων ο προς διάσπαση κλάδος είχε κέρδη 1,79 εκατ. ευρώ όταν συνολικά η εταιρεία εμφάνιζε ζημιές 5 εκατ. ευρώ υπό το βάρος ζημίας 10,1 εκατ. ευρώ απ’ την πώληση των μετοχών της Τράπεζας Αττικής, κατόπιν της άρσης της απαίτησης εγγυήσεων χρηματοοικονομικών μέσων.
Το ποσό που έλαβε ο Γιώργος Φειδάκης για να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών της FG South East Europe και να… παραδώσει το στέμμα του «Βασιλιά του κλιματισμού» δεν έγινε γνωστό. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ τα 10 εκατ. ευρώ που είχε δώσει η Fujitsu General για το 51% της ιταλικής θυγατρικής της FG Europe…
Σύμφωνα με την «ταυτότητα» του Ομίλου, η FG Europe «δραστηριοποιείται στους τομείς των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, (μέσω της εισαγωγής και εμπορίας Κλιματιστικών Μηχανημάτων παντός τύπου για οικιακή και επαγγελματική χρήση, Λευκών Οικιακών Συσκευών και Μικροσυσκευών). Αντιπροσωπεύει κατ’ αποκλειστικότητα εδώ και χρόνια τα προϊόντα δύο εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών στον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, του Ιαπωνικού οίκου Fujitsu General Ltd, και από το 2012 των Κλιματιστικών και των Λευκών Συσκευών του Κινεζικού οίκου MIDEA. Η MIDEA είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες και εξαγωγικές εταιρείες ηλεκτρικών οικιακών συσκευών παγκοσμίως. Παράλληλα, η F.G. EUROPE προωθεί Λευκές οικιακές συσκευές με το δικό της διαχρονικό brand ESKIMO, του οποίου η παρουσία στην Ελληνική αγορά χρονολογείται από το 1958. Εντός του 2019 ανέλαβε την αποκλειστική διάθεση και των λευκών συσκευών HITACHI στην Ελληνική αγορά. Η F.G. EUROPE με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, δραστηριοποιείται σε 12 συνολικά χώρες, αντιπροσωπεύοντας κατ’ αποκλειστικότητα τα προϊόντα της Fujitsu General Ltd και της MIDEA. Από το 2015 ανέλαβε την αποκλειστική διάθεση των κλιματιστικών MIDEA και στα Βαλκάνια και από το 2017 σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία».
Θυγατρικές της είναι η FG EUROPE KLIMA TEKNOLOJILERI SANAYI VE TICARET A.S. με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η FG EUROPE UK LIMITED με έδρα το Λονδίνο, η FG EUROPE HVAC IRELAND LIMITED με έδρα το Δουβλίνο, και η R.F. ENERGY A.E., εταιρεία συμμετοχών (Κοινοπραξία 50-50 με την οικογένεια Ρέστη), με αντικείμενο την ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση ενεργειακών projects, με επίκεντρο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη:
Ρεύμα: Εισαγωγές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία εβδομάδα από τις γειτονικές χώρες
Τι φέρνει το 2023 για τις εταιρείες πληροφορικής – Η ισχυρή ανάπτυξη, οι νέες εξαγορές, τα έργα δισ.