Είναι από τις πετυχημένες περιπτώσεις των ζευγαριών που μέσα στην κορύφωση της κρίσης επέλεξαν την αποκέντρωση, μια νέα αρχή, και τελικά πέτυχαν. Από τους τυχερούς που συνδύασαν τη δουλειά με το μεράκι ακολουθώντας τους ρυθμούς της υπαίθρου. Σήμερα ο Γιώργος Αθανασιάδης και η Χαρά Μαγγανά, ιδρυτές της Bee Naturalles με έδρα τη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας, θεωρούνται από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην παραγωγή με φυσικές – βιολογικές λύσεις όχι μόνο βρώσιμων, αλλά επίσης καλλυντικών και θεραπευτικών προϊόντων γύρω από το μέλι και όλα τα παράγωγα της μέλισσας. Κάτι εξάλλου που πιστοποιούν τα βραβεία που έχουν λάβει από τον διεθνή οργανισμό Great Taste Awards, αλλά και σε ποικίλους διαγωνισμούς για την ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων τους, καθώς και οι διακρίσεις τα προηγούμενα χρόνια ως αγροδιατροφική startup στον θεσμό του Orange Grove.
«Συνδυάζοντας την παράδοση με την επιστήμη καταφέραμε με τον ηπιότερο τρόπο να κάνουμε πράξη το μήνυμα “enclosing nature”, το οποίο συνοδεύει την Bee Naturalles από την ίδρυσή της το 2013», αναφέρουν. Εξηγούν ότι «τα προϊόντα μας αποτελούν μείγματα ανεπεξέργαστων φυσικών πρώτων υλών, όπως βιολογικά προϊόντα μέλισσας, εκχυλίσματα βοτάνων και αιθέρια έλαια. Την παραγωγή μας την υπαγορεύει η φύση, σύμφωνα με τους δικούς της ρυθμούς και τις εποχικές εναλλαγές». Ο Γιώργος ο οποίος σπούδασε Φυσική προτού «ερωτευτεί», όπως λέει, τη μελισσοκομία και εκπαιδευτεί επιστημονικά σε ό,τι την αφορά, έχει αναλάβει ως επί το πλείστον τη φροντίδα των μελισσών. Η δε Χαρά, η οποία είναι βιοτεχνολόγος, στο εργαστήριό της αναπτύσσει συνταγές και νέα προϊόντα.
Μεταξύ άλλων, οι δυο τους εργάζονται και για την εμπορική προώθηση της εταιρείας, μέσω του e-shop τους (beenaturalles.com), των διευρυνόμενων συνεργασιών ανά την Ελλάδα, αλλά και μέσω του καταστήματος που έχουν ανοίξει στην έδρα της επιχείρησης. Παράλληλα έχουν εξελιχθεί σε εκπαιδευτές. Και μέσα σε όλα αυτά φροντίζουν και τα δύο αγοράκια που απέκτησαν. Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να πετύχει χωρίς κόπο…
Το ενδιαφέρον είναι ότι κανείς τους δεν είχε κάποιες έντονες -συνήθως οικογενειακές- παραστάσεις γύρω από τη μελισσοκομία. «Η αλήθεια είναι ότι η αγαπημένη και ιερή μας μέλισσα εισέβαλε στη ζωή μας εντελώς τυχαία. Δύο παιδικοί φίλοι απέκτησαν λίγα μελισσάκια για να περνούν δημιουργικά και ευχάριστα την ώρα τους. Μας κάλεσαν να συμμετέχουμε στη μελισσοπαρέα και έκτοτε μυηθήκαμε κολλώντας κυριολεκτικά στο μέλι!» αναφέρουν.
Το ενδιαφέρον εξελίχθηκε σε πάθος δείχνοντάς τους και τη διέξοδο από την Αθήνα της κρίσης. «Είχαμε ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, που να έχει αξία για εμάς και το κοινωνικό σύνολο, σε αρμονία με τη φύση».
Ο πήχης βέβαια έχει μπει ψηλά και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Και εξηγούν: «Η μελισσοκομική επιστήμη και τέχνη είναι μια πλήρης και ολοκληρωμένη δραστηριότητα που απαιτεί σωματική, ψυχική και πνευματική εργασία. Εργαζόμαστε μαζί με τη μέλισσα ταξιδεύοντας μαζί της νοητικά και κυριολεκτικά. Ως βιολογικοί μελισσουργοί ασκούμε νομαδική μελισσοκομία μεταφέροντας τα μελισσοσμήνη της Bee Naturalles από την Κοζάνη έως τη Μάνη με κεντρικό άξονα τη μαγευτική Εύβοια και την ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Κυνηγάμε τις ανθοφορίες προκειμένου να συλλέξουμε μαζί με τις μέλισσές μας τα πολύτιμα και ευεργετικά προϊόντα τους: μέλι, πρόπολη, γύρη, βασιλικό πολτό, κερί. Μετά τη συλλογή τους ακολουθούν δύο φάσεις: τα μελισσοκομικά προϊόντα εμφιαλώνονται και τυποποιούνται σε πιστοποιημένα βιολογικά τυποποιητήρια με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την προστασία του καταναλωτή και του ίδιου του τελικού προϊόντος κατά το ταξίδι του σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία. Στη δεύτερη φάση οι πολύτιμες μελισσοκομικές πρώτες ύλες εισάγονται στο εργαστήριο όπου ακολουθεί η διαδικασία παραγωγής των φυσικών καλλυντικών σε συνδυασμό με βιολογικά έλαια, εκχυλίσματα βοτάνων και αιθέρια έλαια με όλες τις προδιαγραφές και πιστοποιήσεις».
Η φυσική – βιολογική προσέγγιση στην παραγωγή των προϊόντων, είτε βρώσιμων είτε καλλυντικών, τα καθιστούν κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, τονίζουν ο Γιώργος και η Χαρά. «Προσφέρουν φυσικές και βιολογικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα εσωκλείοντας τη θεραπευτική δύναμη και τη σοφία της φύσης και της μέλισσας».
Κατά τη διάρκεια του lockdown, όπως αποκαλύπτουν, η ζήτηση σε ορισμένους κωδικούς προϊόντων, όπως το βάμμα βιολογικής πρόπολης, εκτοξεύτηκε έως και 200%! Κάτι που πιθανότατα θα συμβάλει στη διατήρηση της σταθερά ανοδικής πορείας που, όπως λένε, καταγράφει η εταιρεία. «Η περσινή χρονιά ήταν ζωτικής σημασίας για το brand. Η συναπτή παρουσία σε κομβικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, η σκληρή δουλειά, η τεχνογνωσία και το πάθος μας φάνηκαν ότι απέδωσαν όλα αυτά τα χρόνια, φέρνοντάς μας το 2019 μπροστά σε γλυκούς πονοκεφάλους αναφορικά με την κλιμάκωση της Bee Naturalles, τη μεγέθυνση και την εξωστρέφεια με σημαντικές επιχειρηματικές προτάσεις και συνεργασίες με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.ά.», σημειώνουν. Μεταξύ των τελευταίων, και η συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Ερευνούμε την ευεργετική για την υγεία δράση σπάνιων και ιδιαίτερων ποικιλιών μελιού, όπως το πολυβραβευμένο μέλι μάραθου-γλυκάνισου της εταιρείας μας. Τα αποτελέσματα έως τώρα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά, καθώς πρόκειται για μέλι-φάρμακο με εξαιρετικές αντιμικροβιακές, αντι-ιικές, αντιοξειδωτικές και λοιπές δράσεις», εξηγούν.
Το βλέμμα τους, πάντως, στρέφεται και στο εξωτερικό. «Προς το παρόν η εξαγωγική μας δραστηριότητα είναι πολύ μικρή, ωστόσο η ζήτηση των λύσεων που προσφέρουμε μέσω των προϊόντων μας είναι συνεχώς ανοδική. Γι’ αυτό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε συνεργασίες με ιδιαίτερα καταστήματα, concept stores και αλυσίδες σε Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ασία, Σκανδιναβικές χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο και ευρωπαϊκές μητροπόλεις», καταλήγουν.