Οι τελευταίες «πινελιές» φαίνεται πως απομένουν προκειμένου η Μαίρη Χατζάκου και η οικογένεια της να γίνουν ο απόλυτος κυρίαρχος στη ΜΕΒΓΑΛ. Εικοσιτρία χρόνια μετά το άνοιγμα ενός κύκλου αρκετών περιπετειών και ενός εμφυλίου με πολλές φάσεις μέσα στην εταιρεία που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τη ΜΕΒΓΑΛ στο χείλος του γκρεμού, η κα Χατζάκου με συμπαραστάτη τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο αναμένεται να γίνει ο αδιαμφισβήτητος διοικητικός αλλά και μετοχικός ηγέτης.
Η επί της Αρχής συμφωνία που πέτυχαν για την εξαγορά του μεριδίου ύψους 43% της ΔΕΛΤΑ Τροφίμων στην ΜΕΒΓΑΛ, όπως επιβεβαίωσαν η κα Χατζάκου και ο κ. Θεοδωρόπουλος, θα δώσει στην πρώτη και την οικογένεια της ένα μερίδιο κοντά στο 64,8% και στον δεύτερο μερίδιο 21,5%. Σημειωτέον πως το υπόλοιπο 13,7% βρίσκεται στα χέρια του ζεύγους Δημήτρη Συμεωνίδη και Νίκης Χατζάκου, αδερφής της κας Μαίρης Χατζάκου.
Αν και απ’ την πλευρά της Vivartia, μητρικής της ΔΕΛΤΑ, ακόμα δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση, πληροφορίες του newmoney επιμένουν ότι είναι πολύ κοντά να κλείσουν και λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ειδικά, καθώς έχει ληφθεί η απόφαση για αποεπένδυση, με δεδομένο ότι η νέα στρατηγική υπό τον καινούριο ιδιοκτήτη της, την CVC, που έχει ως σκοπό την δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών» προσκρούει αφενός στην άρνηση της κας Χατζάκου να πουλήσει, αφετέρου στον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ήδη είχε επιβάλει περιορισμούς ώστε να επιτρέψει την απόκτηση του 43% πριν κάποια χρόνια.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και καιρό Vivartia και CVC είχαν βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της κας Χατζάκου στην κατεύθυνση να εξαγοράσουν το μερίδιο της ώστε η ΜΕΒΓΑΛ να «κουμπώσει» πάνω στο νέο άξονα ΔΕΛΤΑ – Δωδώνη που αρχίζουν να χτίζουν στην αγορά του γάλακτος. Η κα Χατζάκου όχι μόνο αρνήθηκε να εγκαταλείψει την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά τελικώς «έπεισε» και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να αντιπροτείνουν την εξαγορά του μεριδίου της ΔΕΛΤΑ. Το ποσό της προσφοράς δεν έχει γίνει γνωστό και σε επαφή που ήρθε το newmoney με τον κ. Θεοδωρόπουλο αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας πως πέραν της κοινοποίησης του ενδιαφέροντος του για το 21,5%, «δεν είναι κάτι άλλο ανακοινώσιμο».
Τι ήταν αυτό όμως που πυροδότησε τη συμφωνία μεταξύ των δύο παλιών γνώριμων στο επιχειρείν; Σημειωτέον πως οι δύο οικογένειες συνεργαζόντουσαν για δεκαετίες και μάλιστα η ΜΕΒΓΑΛ είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Recor, της οικογενειακής επιχείρησης των Θεοδωρόπουλων, ενώ η Μαίρη Χατζάκου ήταν συμπαραστάτης με ένα μικρό ποσοστό μετοχών στην μεγάλη προσπάθεια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην Chipita. Μία προσπάθεια που απέφερε τελικά υπεραξίες φθάνοντας στο ντιλ των 2 δισ δολ. και την πώληση της στην Mondelez International.
Σύμφωνα με την κα Χατζάκου η συμφωνία με τον κ. Θεοδωρόπουλο για την από κοινού απόκτηση του 43% που κατέχει η ΔΕΛΤΑ αποτελεί μία κίνηση με εχέγγυα για την γαλακτοβιομηχανία σε μία χρονική συγκυρία που έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει το δίκτυο της στο εσωτερικό και παράλληλα να χτίσει ένα καλό brand name στο εξωτερικό. Μάλιστα εκτίμηση της διοίκησης για φέτος είναι η επίτευξη ενός κύκλου εργασιών 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ περίπου να αφορούν εξαγωγές.
Αν και δεν διευκρινίζεται από καμία πλευρά για το ρόλο που μπορεί να έχει ο κ. Θεοδωρόπουλος μέσα στην εταιρεία, εκτιμάται πως η πολύτιμη εμπειρία του και οι ικανότητες τους θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την γαλακτοβιομηχανία με τα σχέδια επέκτασης που έχει.
Σχέδια, τα οποία όμως φαίνεται ότι συνδέονται και με τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Θεοδωρόπουλου. Και κυρίως με τη Νίκας η οποία εξαιρέθηκε του ντιλ πώλησης της Chipita και αναμένεται να μείνει στα χέρια του κ. Θεοδωρόπουλου.
Εφόσον λοιπόν ο επιχειρηματίας αποκτήσει συμμετοχή στη ΜΕΒΓΑΛ, τότε μπορεί να υπολογίζει και σε συνέργειες μεταξύ της Νίκας και της ΜΕΒΓΑΛ στην κατεύθυνση εκμετάλλευσης του δικτύου που έχει αναπτύξει η γαλακτοβιομηχανία. Σήμερα την ευθύνη διακίνησης των προϊόντων της Νίκας την έχει η Chipita, κάτι όμως που θα αλλάξει με την ολοκλήρωση του ντιλ.
Διαβάστε ακόμη:
Freedom pass: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα 150 ευρώ – Πώς γίνεται η αίτηση