Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση άνοιγε την αυλαία των ιδιωτικοποιήσεων, η πώληση μειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων μαζί με την μεταβίβαση του 30% του ΔΑΑ, εμφανίζονταν ως δύο assets που θα μπορούσαν να δώσουν το σήμα στην πορεία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της χώρας, με fast track διαδικασίες.
Σχεδόν δύο μήνες μετά, μόνο ο διαγωνισμός για το Ελευθέριος Βενιζέλος προχωρεί και μάλιστα με ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Η πώληση των ΕΛΠΕ παραμένει στάσιμη κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που για τα ΕΛΠΕ αφιερώνει ελάχιστες γραμμές αναφέροντας ότι συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικά σχέδια διάθεσης των μετοχών.
Τι συμβαίνει με την πώληση της κορυφαίας εταιρείας και που έχει κολλήσει η μεγάλη ιδιωτικοποίηση, για την οποία ο χρόνος έχει σταματήσει στον περασμένο Απρίλιο, τότε που κηρύχθηκε άγονος ο πρώτος διαγωνισμός;
Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι ότι η πλευρά της Paneuropean του ομίλου Λάτση, η οποία ελέγχει το 45,5% δεν θα πουλήσει τις μετοχές της. Ωστόσο καθώς οδεύουμε στο Δεκέμβριο που αναμένεται η τέταρτη αξιολόγηση και η ιδιωτικοποίηση των πετρελαίων είναι προαπαιτούμενο με προσδοκώμενα έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ανοίξει τα χαρτιά της και να αποφασίσει με τους θεσμούς τι θα κάνει από εδώ και πέρα.
Επισήμως, ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει εκείνο ωστόσο που μεταφέρουν αρμόδιες πηγές είναι ότι η πώληση δεν μπορεί να γίνει σε τιμή που θα μπορούσε να βάλει την κυβέρνηση σε περιπέτειες και να κατηγορηθεί ότι «ξεπουλάει» ένα πολύ μεγάλο περιουσιακό στοιχείο. Αυτό πρακτικά δυσχεραίνει το σχεδιασμό πώλησης μεριδίου μέσω χρηματιστηρίου.
Προ διμήνου όταν η ιδιωτικοποίηση εμφανιζόταν ώριμη και το ΤΑΙΠΕΔ και η Goldman Sachs προετοιμάζονταν για την πώληση με βιβλίο προσφορών (book building), είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχέδια για πώληση ποσοστού 15-20% από 35% που κατέχει σήμερα το δημόσιο. Παράλληλα είχαν διακινηθεί σενάρια για discount έως και 25% σε σχέση με την τιμή στο ταμπλό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες πιέσεις στη μετοχή που την Παρασκευή έκλεισε στα 8,7 ευρώ με χρηματιστηριακή αξία άνω των 2,6 δισ. ευρώ.
Τότε την πολιτική μέσω placement είχε επικρίνει και η αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι η πώληση των ΕΛΠΕ είναι μνημονιακή υποχρέωση, την ώρα που τα μνημόνια έχουν τελειώσει.
Στην κυβέρνηση πάντως εξακολουθούν να αναφέρουν ότι είναι συμβατική υποχρέωση που δεν έχει υλοποιηθεί και υποστηρίζουν ότι αναζητούν το κατάλληλο timing για να είναι επωφελής η πώληση, στο δρόμο που είχε χαράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.
Επί του παρόντος ο χρόνος κυλά προς όφελος του Δημοσίου καθώς θα εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα από το μέρισμα της χρήσης που όπως έχει ανακοινωθεί από την διοίκηση θα είναι αυξημένο και έχει ήδη αποφασιστεί η διανομή προμερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή.