Η Amazon και η Reliance Industries του Mukesh Ambani, του 12ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, κονταροχτυπιούνται σε διαφορετικά μέτωπα για το ποιος θα αγοράσει μία-πνιγμένη στα χρέη-επιχείρηση. Πρόκειται για την Big Bazaar, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ινδία, η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο στην αμερικανικό κολοσσό, όσο και στην Reliance Industries του Ambani, παρά τα πρόσφατα στραβοπατήματα της.
Ο Mukesh Ambani, στα 64 του, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο. Του χρόνου, θα κλείσει μία εικοσαετία στα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, μα σε αντίθεση με άλλους δισεκατομμυριούχους κληρονόμους, δεν γεννήθηκε στην χλιδή. Ήδη, από τις αρχές τις δεκαετίας του 80’, ο νεαρός Ambani βοηθούσε τον πατέρα του να μετατρέψει την Reliance σε έναν πετρελαϊκό γίγαντα.
Μα οι καιροί αλλάζουν και τώρα ο Ινδός με την περιουσία που ξεπερνά τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια, επεκτείνει τις δραστηριότητες του ομίλου του σε όλο και περισσότερους τομείς. Άλλωστε, τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι πια στην μόδα. Έτσι, αφότου δημιούργησε τον μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιών στην χώρα και άλλαξε την σχέση του μέσου Ινδού με την τεχνολογία, τώρα μπαίνει δυναμικά στον χώρο του e-commerce.
Η Amazon, από την μεριά της, έχει καταλάβει πλέον, όπως και ο περισσότερος κόσμος, ότι η αξία της ινδικής αγοράς αναμένεται να εκτοξευτεί στα επόμενα χρόνια. Παρά το καταστροφικό αντίκτυπο της Covid-19 στην χώρα, ο όλο και πιο διασυνδεδεμένος, τεράστιος πληθυσμός της και η παρουσία μίας φιλόδοξης μεσαίας τάξης θυμίζουν σε αρκετές επιχειρήσεις την Κίνα πριν μερικές δεκαετίες. Έχοντας, λοιπόν, κατακτήσει τον αμερικανικό, η Amazon γλυκοκοιτάζει εδώ και καιρό τον Ινδικό ecommerce τομέα, στον οποίο ήδη κατέχει το 1/3 των συνολικών πωλήσεων.
Όμως γιατί η Reliance και η Amazon ενδιαφέρονται για την Big Bazaar, από την στιγμή που το e-commerce γνωρίζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη ακριβώς επειδή όλο και περισσότερα άτομα κάνουν τα ψώνια τους διαδικτυακά; Επειδή τα 1,500 καταστήματα της Big Bazaar μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμα ως κέντρα διανομής, ενώ η παρουσία σε αυτά φέρνει αναγνωσιμότητα και βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη μακροχρόνιων σχέσεων με χιλιάδες προμηθευτές.
Για αυτό τον λόγο, όταν η Amazon, το 2019, έκλεισε συμφωνία που θα την έβαζε σε πλεονεκτική θέση για να εξαγοράσει τις εταιρείες λιανικής πώλησης του Future Group, της μητρικής του Big Bazaar, ο Ambani και η Reliance δεν άργησαν να περάσουν στην αντεπίθεση. Δύο χρόνια αργότερα, η Reliance ανακοίνωσε την αγορά ολόκληρου του Future Group, έναντι 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τώρα, η μάχη ανάμεσα στους δύο κολοσσούς μαίνεται στα δικαστήρια. Αρχικά, η Amazon έκανε έκκληση σε διαιτητικό δικαστήριο στην Σιγκαπούρη, αλλά πλέον η υπόθεση έχει φτάσει και στα Ινδικά δικαστήρια. Αν το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας δεχτεί το αίτημα της αμερικανικής εταιρείας, τότε δεν θα παρθεί δράση μέχρι να κλείσει η υπόθεση στην Σιγκαπούρη.
Αλλά ο Ambani φαίνεται πως δεν έχει χρόνο να περιμένει. Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα προϊόντα της Reliance ήδη φιγουράρουν σε περίοπτη θέση στα καταστήματα της Big Bazaar. Όσο για την ίδια την Ινδική κυβέρνηση, δεν έχει επίσημα αναμειχθεί στην διαμάχη.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα και η Διεύθυνση Οικονομικού εγκλήματος της χώρας έχουν αρχίσει μία έρευνα πάνω στην Amazon, για πιθανές παραβιάσεις των ινδικών νόμων άμεσων ξένων επενδύσεων. Επιπλέον, μέσα στα τελευταία χρόνια το ινδουιστικό εθνικιστικό καθεστώς του Narendra Modi έχει περάσει μία σειρά νόμων που κάνουν την ζωή λίγο πιο δύσκολη σε ξένες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ινδία.
Πάντως, οποιοσδήποτε βγει νικητής από τις Amazon και Reliance, θα έχει την δυνατότητα να σμιλεύσει το πώς θα εξελιχθεί το e-commerce στην χώρα, αλλά και πολλές άλλες παρεμφερείς βιομηχανίες, όπως αυτή των πληρωμών, της τεχνητής νοημοσύνης και των logistics, μεταξύ άλλων.
Διαβάστε ακόμη
Glovo: Το ισπανικό success story στον κλάδο των ταχυμεταφορών
Αποκλειστικό: Η απόφαση που ξεμπλοκάρει τις αποζημιώσεις COVID για τις υπεκμισθώσεις ενοικίων