Η Berkshire Hathaway έχει μεγάλη συμμετοχή στην Apple, ωστόσο στις 4 Μαΐου ο CEO της, Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ένα μεγάλο «ξεφόρτωμα» των μετοχών της.
Η Apple εμφάνισε μειωμένα έσοδα, ενώ δεν υπάρχουν καταλυτικοί παράγοντες ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, μειώθηκαν οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας και τα μετρητά. Πρόκειται για παράγοντες που εγείρουν το ερώτημα αν ο τεχνολογικός κολοσσός θα εκδώσει περισσότερο χρέος για να στηρίξει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 110 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου.
Για τον Μπάφετ δημιουργείται μια ευκαιρία από το buyback-μαμούθ της Apple για να πουλήσει μεγαλύτερο ποσοστό από το μερίδιό του.
Η συμμετοχή της Berkshire Hathaway στην Apple, η μεγαλύτερη θέση στο χαρτoφυλάκιο του Μπάφετ, έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο τρίμηνα.
Μετά την πώληση 10 εκατ. μετοχών της Apple το δ’ τρίμηνο του 2023, η έκθεση αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2024 της Berkshire Hathaway, αποκάλυψε ότι η συμμετοχή της επενδυτικής εταιρείας στην Apple μειώθηκε κατά 13% -σε αξία 135,4 δισ. δολάρια «που σημαίνει περίπου 790 εκατ. μετοχές», σύμφωνα με το CNBC.
Στη συνέλευση των μετόχων, ο Μπάφετ εξήρε την κατασκευάστρια του iPhone, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» η Apple να παραμείνει η μεγαλύτερη συμμετοχή της Berkshire μέχρι το τέλος του 2024, μεταδίδει το Forbes.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, σχετικά με το γιατί ο Μπάφετ πούλησε περίπου 116 εκατ. μετοχές το α’ τρίμηνο υποστήριξε ότι ήθελε να αποφύγει την υψηλότερη φορολόγηση στο μέλλον, εάν αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Ο Μπάφετ ανέφερε ότι φορολογείται με συντελεστή 21% το 2024 και ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί προσεχώς.
Ωστόσο εάν ο Μπάφετ προσπαθούσε να μεγιστοποιήσει τα έσοδα της Berkshire μετά από φόρους από το μερίδιο της εταιρείας στην Apple, ο φορολογικός συντελεστής δεν θα ήταν το μόνο στοιχείο που θα λάμβανε υπόψη. Η πτωτική πορεία της μετοχής της Apple -σε αντιδιαστολή με το +48% του 2023- είναι ακόμη μια μεταβλητή ζωτικής σημασίας.
Η Apple έδωσε μια νότα αισιοδοξίας για το τρέχον τρίμηνο. Η εταιρεία αναμένει διψήφια σε ποσοστό αύξηση στις πωλήσεις iPad σε ετήσια βάση και υψηλή ανάπτυξη στο τμήμα υπηρεσιών της Apple, σύμφωνα με τον CFO Luca Maestri.
Η Apple αναθεώρησε ανοδικά τις προσδοκίες για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο της δραστηριότητας της.
Δεδομένου ότι ο τίτλος της Apple μπορεί να έχει υποχωρήσει ελλείψει επαναγοράς μετοχών, ίσως η εταιρεία θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τις επαναγορές της στα επόμενα τρίμηνα για να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων.
Στο τελευταίο τρίμηνο, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της Apple μειώθηκαν κατά 45% στα 20,7 δισ. δολάρια, ενώ η εταιρεία έκλεισε τους τρεις μήνες με 67,2 δισ. δολάρια σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Δεδομένου ότι η επαναγορά μετοχών της Apple ύψους 110 δισ. δολαρίων υπερβαίνει τα μετρητά του ισολογισμού της, πώς θα πληρώσει η Apple για την επαναγορά των μετοχών;
Ένας πιθανός τρόπος είναι να κάνει ό,τι έκανε και στο παρελθόν – να εκδώσει ομόλογα για την επαναγορά μετοχών και να αποπληρώσει προηγούμενα ομόλογα. «Στην περίπτωση της Apple, τα κέρδη φυλάσσονται υπεράκτια σε χώρες με 0% φορολογία, όπως η Ιρλανδία. Στη συνέχεια, η Apple εκδίδει ομόλογα στις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει αυτές τις επαναγορές και όταν λήξουν τα ομόλογα χρησιμοποιεί τα μετρητά για την αποπληρωμή των ομολόγων εξοικονομώντας τον φορολογικό συντελεστή 30% που οφείλει στις ΗΠΑ», αναφέρει ένα thread στο Reddit.
Το 2013, η Apple απέφυγε φόρους ύψους 9 δισ. δολαρίων χρησιμοποιώντας τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων ύψους 17 δισ. δολαρίων για να πληρώσει τους μετόχους αντί να επαναπατρίσει 100 δισ. δολάρια σε μετρητά, όπου ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής ήταν 2%, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ένας οικονομικός αναλυτής βλέπει θετικά την ικανότητα της Apple να χρηματοδοτεί επαναγορές μετοχών. Η Apple «παράγει περίπου 100 δισ. δολάρια ετησίως σε ελεύθερες ταμειακές ροές και οι επαναγορές μετοχών γίνονται συνήθως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μην προκαλούνται διαταραχές βραχυπρόθεσμα στην τιμή της μετοχής», επισημαίνει ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Babson College, Μαρκ Πότερ.
Δεν υπάρχει λόγος για την Apple να μην χρησιμοποιήσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές της για τον σκοπό αυτό. «Και σε τι να ξοδέψουν τα χρήματά τους; Αν βάλουν στην άκρη μόνο το 1/3 των ελεύθερων ταμειακών ροών για επαναγορές, μπορούν να το αναχρηματοδοτήσουν από τις δραστηριότητές τους», πρόσθεσε ο Πότερ.
Εν ολίγοις, η Apple χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό ομολόγων και μετρητών για να καλύψει τις επαναγορές μετοχών και τα μερίσματα. Η εταιρεία πιθανότατα θα συνεχίσει αυτή τη στρατηγική.
Ωστόσο η μείωση των εσόδων της Apple και η αποτυχία της να δημιουργήσει νέα προϊόντα που θα αλλάξουν τον κόσμο υποδηλώνουν ότι η εταιρεία έχει χάσει την ικανότητά της να επενδύει στην ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμη
Φόρος «εκ των προτέρων» σε εποχικές επιχειρήσεις
Εξοπλιστική κούρσα Ελλάδας-Κίνας-Ιαπωνίας στις ναυπηγήσεις πλοίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ