Πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια και ανταγωνιστικότερες χρεώσεις στην αγορά της λιανικής θα φέρει στο πελατολόγιο της Φυσικό Αέριο το επενδυτικό άνοιγμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει στο «business stories» ο γενικός διευθυντής Γιάννης Μητρόπουλος, οι στρατηγικές επιλογές της μητρικής εταιρείας θα έχουν ευθεία αντανάκλαση στους πελάτες της ενισχύοντας την ήδη στιβαρή παρουσία της στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η Φυσικό Αέριο, η οποία φέτος υπολογίζεται να εμφανίσει τζίρο 1 δισ. ευρώ από περίπου 400 εκατ. πέρυσι, μελετά ήδη τις επόμενες κινήσεις της -μέσω συνεργειών ή εξαγορών- στα συστήματα έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας για τον οικιακό τομέα.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση το στέλεχος της εταιρείας, που πρόσφατα χρίστηκε και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση στην αγορά. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, η εκτίναξη των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων και η αύξηση του ενεργειακού τουρισμού, που σήμερα αντιστοιχεί στο 65% των επισφαλών πελατών.

– Ληξιπρόθεσμα χρέη, υψηλές χρηματοοικονομικές απαιτήσεις, φορολόγηση κερδών στη λιανική: τι βαρύνει περισσότερο αυτή την περίοδο τις εταιρείες προμήθειας;

Ξεκινώντας από το ζήτημα των επισφαλειών, αυτές μέχρι σήμερα προέρχονται αφενός από την αδυναμία των οικιακών πελατών και μικρομεσαίων επαγγελματιών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αφετέρου από τους ενεργειακούς τουρίστες. Ειδικά οι οικιακοί πελάτες δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς όχι λόγω των τιμών της ενέργειας, καθώς μέχρι σήμερα τουλάχιστον οι κρατικές επιδοτήσεις είναι γενναιόδωρες, όσο από το γεγονός ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί από την αύξηση του πληθωρισμού, η οποία οφείλεται στην ενεργειακή κρίση.

Ο ενεργειακός τουρισμός (οι συχνές μετακινήσεις καταναλωτών μεταξύ των εταιρειών χωρίς την εξόφληση λογαριασμών) αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που έχει εμφανιστεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 65% των επισφαλειών σήμερα, με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2022. Να σημειωθεί ότι η άμεση ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος είναι επιτακτική, καθώς ζημιώνει τόσο τις εταιρείες προμήθειας όσο και το σύνολο των καλοπληρωτών καταναλωτών. Αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές απαιτήσεις των εταιρειών προμήθειας, αυτές έχουν φτάσει στο 2023 σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς τα κόστη ενέργειας έχουν πολλαπλασιαστεί, οι εταιρείες ενέργειας καλούνται οι ίδιες να καλύψουν τις επιδοτήσεις μέχρι να αποζημιωθούν σε δεύτερο χρόνο από τον ΔΑΠΕΕΠ και, τέλος, οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των πελατών αυξάνονται συνέχεια.

Επιπλέον, οι εταιρείες εκείνες που αντισταθμίζουν τον κίνδυνο των διακυμάνσεων του κόστους ενέργειας με προθεσμιακά προϊόντα ζουν με τον εφιάλτη των margin calls, τα οποία ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας μπορεί να απαιτήσουν από κάποιες δεκάδες έως αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη φορολόγηση κερδών στη λιανική, η όποια ρύθμιση έρθει θα πρέπει να λάβει υπόψη τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τις υψηλές επισφάλειες, τα αυξημένα λειτουργικά και χρηματοοικονομικά κόστη.

Η πρόβλεψη

– Τέσσερις μήνες μετά τον ανασχεδιασμό της αγοράς και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, θεωρείτε ότι οι αλλαγές που έγιναν ήταν αποτελεσματικές;

Ακόμη και σήμερα θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να γίνει πρόβλεψη του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στο περιβάλλον αβεβαιότητας που βιώνουμε. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις μας αναφορικά με το κόστος ήταν υψηλότερες από τις πραγματικές δεν εξασφαλίζει ότι αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ο μηχανισμός της ρήτρας μετακυλούσε κατά κάποιον τρόπο το πραγματικό κόστος στα τιμολόγια των προμηθευτών.

Ωστόσο, ένα αμιγώς cost plus τιμολόγιο για το σύνολο των προμηθευτών θα οδηγούσε ίσως στην πιο δίκαια χρέωση, καθώς δεν θα επιβάρυνε ούτε τους προμηθευτές, αλλά ούτε και τους καταναλωτές με αστοχίες εκτιμήσεων οι οποίες είναι αναπόφευκτες στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς ενέργειας.

– Φέτος τον χειμώνα επικρατεί ένα άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου. Πού πιστεύετε ότι θα γείρει η πλάστιγγα και ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία των δύο καυσίμων;

Το φυσικό αέριο ήταν, είναι και θα είναι το καύσιμο που οδηγεί σε ένα ενεργειακό μέλλον τους καταναλωτές. Παραμένει η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένα νοικοκυριό και η αξία του πρέπει να αποτιμηθεί σε βάθος χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη δεκαετία μια πολυκατοικία εξοικονόμησε 20.000 ευρώ με τη χρήση φυσικού αερίου, ενώ ένα διαμέρισμα με αυτονομία φυσικού αερίου κατάφερε να αποταμιεύσει 3.500 ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο.

Τεχνικά και ουσιαστικά, δεν υπάρχει επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές που έχουν προχωρήσει σε αυτόνομη σύνδεση φυσικού αερίου.

Ολα δείχνουν ότι η ζήτηση για νέες συνδέσεις ανακάμπτει μετά την πρόσκαιρη πτώση του Σεπτεμβρίου όπου υπήρχε έντονη επιφυλακτικότητα.

– Η επέκταση της μητρικής εταιρείας ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά των ΑΠΕ, αλλά και στην κατασκευή μιας νέας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, τι συνέργειες και τι πλεονεκτήματα δημιουργεί για τη Φυσικό Αέριο στην αγορά ηλεκτρισμού;

Η μητρική εταιρεία είναι ο πλέον ισχυρός παίκτης στον χώρο του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και μέσω υμών έχει εξίσου πολύ ισχυρή παρουσία στον χώρο της λιανικής. Παράλληλα, έχει αναλάβει μια σειρά επιτυχημένων πρωτοβουλιών για την εξασφάλιση διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας για τη χώρα, γεγονός που εξασφαλίζει την επάρκεια φυσικού αερίου για την αγορά.

Τελευταία, η μητρική μας εταιρεία προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με δραστηριοποίηση και στον τομέα των ΑΠΕ. Οπωσδήποτε αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές στο κόστος προμήθειας δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη δική μας εταιρεία και φυσικά σημαντικό όφελος για τους πελάτες μας.

Τεχνογνωσία

 

– Τα τελευταία χρόνια η Φυσικό Αέριο μας έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακή ανάπτυξη τόσο στην προσέλκυση νέων πελατών όσο και στην επίτευξη τζίρου και κερδοφορίας. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το σύνολο της χρονιάς που διανύουμε;

Διανύουμε τον έκτο χρόνο λειτουργίας στη νέα μορφή της εταιρείας μας ως ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας. Κάθε χρόνο σημειώνουμε σημαντική αύξηση στο πελατολόγιό μας και τα οικονομικά μας μεγέθη. Χαρακτηριστικά, σας αναφέρω ότι ξεκινήσαμε από μια εταιρεία με κύκλο εργασιών 160 εκατ. ευρώ και πλέον είμαστε μια εταιρεία του 1 δισ. ευρώ.

Εχουμε ξεφύγει από το στενό όριο της εταιρείας παροχής ενεργειακών προϊόντων και μετασχηματιζόμαστε σε μια εταιρεία παροχής καινοτόμων υπηρεσιών που προσθέτουν αξία στον καταναλωτή με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ηδη έχουμε κάνει το επόμενο βήμα στον χώρο της λιανικής, αφού παρουσιάσαμε την πρωτοποριακή υπηρεσία Smarthink, το πρώτο σύστημα έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι με Τεχνητή Νοημοσύνη. Για τον λόγο αυτό διερευνούμε το ενδεχόμενο συνέργειας, ακόμα και εξαγοράς εταιρειών τεχνολογίας, που θα μας δώσουν την τεχνογνωσία που χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τα επόμενα σχέδιά μας, με καινοτομίες και επαναστατικές λύσεις στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, της ενεργειακής αποδοτικότητας, της αποθήκευσης ενέργειας και των ενεργειακών κοινοτήτων.

Διαβάστε ακόμη:

Η ιστορία πίσω από το βραβευμένο σπίτι που “κρεμάστηκε” φυσικά σε έναν βράχο της Καρπάθου