Η πιο δραστήρια, ίσως, εγχώρια εταιρεία πληροφορικής αυτή την εποχή θεωρείται η Uni Systems, στο ενεργητικό της οποίας καταγράφηκαν με διαφορά μερικών ημερών μέσα στον Ιούλιο η ίδρυση νέας θυγατρικής στην Βαρκελώνη και μια σημαντική εξαγορά, αυτή της Intelli Solutions.

Κι όπως προκύπτει από όσα δηλώνει στο newmoney ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Γιάννης Λουμάκης, η Uni Systems δεν σταματά εδώ τις νέες κινήσεις της.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναζήτησης αντίστοιχων ευκαιριών», τονίζει στη συνέντευξή του στο newmoney σε σχέση με το ενδεχόμενο νέων εξαγορών και αναφέρεται ακόμα «στην δημιουργία νέων θυγατρικών».

Από τα «γερά χαρτιά» του ομίλου Quest, σε έναν από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που πρωταγωνιστούν και ταυτόχρονα αναμένει νέες σημαντικές εξελίξεις φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της, ενισχύει την διεθνή παρουσία της και όχι μόνο.

Συμμετέχει σε μια από τις 3 κοινοπραξίες που πέρασαν στον «τελικό» του διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες με «συμπαίκτη» της την γαλλική Thales και παράλληλα διεκδικεί – ή θα διεκδικήσει- νέα έργα από την «πίτα» των 7 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, όπως και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Λουμάκης προειδοποιεί, πάντως, ότι «αν δεν υπάρξουν μεγάλες συμπράξεις εταιρειών και δεν κινητοποιηθεί το σύνολο του εγχώριου δυναμικού πληροφορικής, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων».

Προβλέπει, ωστόσο, ότι «η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς την ερχόμενη 5ετία σε ποσοστό που θα προσεγγίσει το 13%».

Αναλύει, επίσης, τη νέα στρατηγική της Uni Systems και εξηγεί για ποιους λόγους αποκλείει το σενάριο της αυτόνομης εισόδου της στο ΧΑ στο άμεσο μέλλον

-Τι συμπεριλαμβάνουν τα επόμενα σχέδια της Uni Systems; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες της, κύριε Λουμάκη; Ποιες οι προοπτικές της σε επίπεδο μεγεθών;  

«Στη Uni Systems τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε μια διαρκή διαδικασία μετασχηματισμού, η οποία συμβαδίζει με την στρατηγική μας. Tα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, με τη σημαντική άνοδο τόσο στα έσοδα όσο και στην κερδοφορία, και την ανάπτυξη σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, απέδειξαν ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Για εμάς, έχει σημασία να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε στα έργα πληροφορικής του ελληνικού ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Πρόκειται για τομείς που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και από τους οποίους έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη χρονιά που διανύουμε και τις επόμενες.
Έχοντας καταφέρει να διεισδύσουμε με αξιοπιστία στην ευρωπαϊκή αγορά πληροφορικής, συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε ταχύτατα σε παραδοσιακούς και νέους πελάτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολύ πρόσφατη συνεργασία μας για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη Finastra, το μεγαλύτερο προμηθευτή χρηματοοικονομικού λογισμικού παγκοσμίως, μας δίνει τη δυνατότητα να επεκταθούμε σε νέους πελάτες και αγορές στον τραπεζικό τομέα.


Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη. Έχουμε αναπτύξει μεγάλο εύρος δράσεων από κοινού με ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, startups, εταιρείες με εξειδίκευση κλπ.

Την τρέχουσα περίοδο, με τη βοήθεια διεθνούς κύρους συμβουλευτικής εταιρείας σχεδιάζουμε τη στρατηγική μας για τα επόμενα 5 χρόνια, η οποία περιλαμβάνει επικέντρωση σε νέες τεχνολογικές λύσεις, ανάπτυξη σε νέες αγορές, βελτίωση της οργάνωσης και των διαδικασιών καθώς και νέες επενδύσεις. Η στρατηγική αυτή μας οδηγεί και σε ένα πολύ φιλόδοξο στόχο ανάπτυξης και κερδοφορίας. Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές μας, είναι εξαιρετικά θετικές λαμβάνοντας υπόψη την ηγετική μας θέση στην αγορά και τις συνθήκες αυξανόμενης ζήτησης σε ψηφιακό μετασχηματισμό που έχουν δημιουργηθεί σε όλους τους κλάδους. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων υπερβαίνει τα €300 εκατ. και αυτό μας καθιστά ιδιαιτέρως αισιόδοξους για το μέλλον».

-Ενδέχεται να προχωρήσει προσεχώς σε εξαγορά άλλης εταιρείας του κλάδου της πληροφορικής η Uni Systems, ελληνικής ή και ξένης;

«Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εξαγορά ποσοστού 60% της Intelli Solutions, της καινοτόμου εταιρείας παροχής λύσεων πληροφορικής με αξιόλογη παρουσία στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Πρόκειται για μια επένδυση που αναμένεται να συνεισφέρει στα έσοδα και την κερδοφορία της Uni Sytems. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι συνέργειες που δημιουργούνται σε επίπεδο πελατών και λύσεων.

Με την Intelli Solutions υπάρχει ήδη στενή συνεργασία ενώ με τους επικεφαλής της εταιρείας, μας συνδέουν κοινές επιχειρηματικές αρχές, όπως η προσήλωση στην ποιότητα και η κοινή μας βούληση να υποστηρίζουμε με συνέπεια τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού των πελατών μας.

Γενικά, βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναζήτησης αντίστοιχων ευκαιριών μέσω των οποίων διερευνούμε την πιθανή συμμετοχή μας σε καινοτόμες εταιρείες που μπορούν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο λύσεων της εταιρείας μας. Η στρατηγική μας εστιάζεται στον εντοπισμό εταιρειών με εξειδίκευση, τεχνογνωσία ή λύσεις που είναι συμπληρωματικές στις δικές μας και μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό.».

– Υπάρχει η σκέψη για συμμετοχή σε κάποιους μεγάλους διαγωνισμούς με κοινοπρακτικά σχήματα, όπως συνέβη στην περίπτωση αυτού για τις νέες ταυτότητες;

«Τα νέα μεγάλα έργα που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ουσιαστικά απαιτούν συνέργειες και συνεργασίες με όλους τους φορείς (Κράτος, Διοίκηση, Ιδιωτικός Τομέας). Αν δεν υπάρξουν μεγάλες συμπράξεις εταιρειών και δεν κινητοποιηθεί το σύνολο του εγχώριου δυναμικού πληροφορικής, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων. Αυτό αποτελεί και τη μέγιστη πρόκληση για την χώρα και τον κλάδο της πληροφορικής.».

-Μετά την ίδρυση νέας θυγατρικής στην Βαρκελώνη, θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα άλλη ανάλογη κίνηση σε άλλη χώρα; Από ποιες χώρες διαπιστώνεται η μεγαλύτερη ζήτηση για υπηρεσίες/προϊόντα πληροφορικής;

«Η ίδρυση νέων θυγατρικών στο εξωτερικό μέχρι τώρα βασίστηκε στην ανάγκη να είμαστε κοντά στις μεγάλες αγορές, σε πελάτες ή έργα που υλοποιούμε. Συνεπώς, τα κύρια κριτήρια μας για να προχωρήσουμε στις αντίστοιχες κινήσεις ήταν η άμεση εξυπηρέτηση των πελατών μας και η πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό σε τοπικό επίπεδο.
Αυτό που εξετάζουμε και είμαστε σε φάση υλοποίησης είναι η δημιουργία θυγατρικών με κύριο σκοπό την πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό για υλοποιήσεις έργων σε όλες της αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Δηλαδή, προσπαθούμε να καλύψουμε τη ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό μέσω της δημιουργίας κέντρων εξειδίκευσης ή ανάπτυξης (Centers of Excellence ή Development Centers) σε χώρες ή περιοχές που υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για κάτι τέτοιο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών, επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανταγωνιστικών τιμών.».

-Ποιο είναι το σχόλιο σας για την κατάσταση στην ελληνική αγορά, πάντα σε σχέση με την πληροφορική; Ποιες ευκαιρίες προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, πέρα από αυτές που θα προέλθουν από τον δημόσιο;

«Με βάση τα πρόδρομα στοιχεία και τις προβλέψεις που κάνουν διεθνείς αναλυτές (Gartner, IDC) η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς την ερχόμενη 5ετία σε ποσοστό που θα προσεγγίσει το 13%. Αν συνυπολογισθεί και η θετική επίδραση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, θα μιλάμε για πρωτόγνωρες συνθήκες ανάπτυξης και ζήτησης. Το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση είναι το αν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή ακριβώς τη ζήτηση.

Ο ιδιωτικός τομέας μετά από αρκετά χρόνια προβλημάτων έχει ξεκινήσει να επενδύει δυναμικά σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό και να παραμείνει κερδοφόρος και ανταγωνιστικός. Ανεξαρτήτως του κλάδου ή του τύπου της εταιρείας (B2B, B2C κλπ.) όλες, ανεξαιρέτως, έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι πλέον μια προαιρετική επιλογή αλλά μια αδήριτη ανάγκη επιβίωσης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.».

-Τι πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο μιας ενδεχόμενης μελλοντικής αυτόνομης εισόδου της Uni Systems στο ΧΑ;

«Με την εξαγορά της Uni Systems από τον Όμιλο Quest το 2006 εντάχθηκαν οι μετοχές της παλαιάς εταιρείας σε αναστολή διαπραγμάτευσης και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να υποστηρίζει αυτόνομη είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο ΧΑ είναι εισηγμένη η Quest Holdings, μητρική εταιρεία του Ομίλου Quest, ενός ισχυρού, ελληνικού Ομίλου, που φέτος κλείνει 40 χρόνια δυναμικής πορείας και ανάπτυξης, με σημαντική συμμετοχή στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών. Ως εκ τούτου, είμαι κατηγορηματικός στο ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.».

Διαβάστε ακόμη:

Οι αλλαγές και οι επιλέξιμες παρεμβάσεις του νέου «Εξοικονομώ»

Αγωγή κατά της Amazon – Κατηγορείται ότι πουλά στην πλατφόρμα της επικίνδυνα προϊόντα

Το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε μεταβίβαση επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco