search icon

business stories

Γιάννης Καρούζος: Το νέο σφυρί για ημιτελή κατοικία στην Κηφισιά και το «Καρούζος Gate» (pics)

Ο πρωταγωνιστής του μεγάλου σκανδάλου στις 5 Μαρτίου 2025 θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ακόμη πλειστηριασμό - Από τις… «ένδοξες εποχές», στην κατάρρευση και στη φυλακή

Αντιμέτωπος με έναν ακόμη πλειστηριασμό, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στους δεκάδες που έχουν προηγηθεί για ακίνητα διαφόρων εταιρειών του, θα βρεθεί ο Γιάννης Καρούζος.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, ο πρωταγωνιστής του επονομαζόμενου και «Καρούζος Gate» θα δει αυτή τη φορά να βγαίνει στο σφυρί, με επισπεύδουσα την Cepal, μια ημιτελής κατοικία στην Κηφισιά, ένα από τα ελάχιστα ακίνητα που ήταν δικής του κυριότητας και όχι κάποιας από τις εταιρείες του.
Πρόκειται, ειδικότερα, για 3όροφη (υπόγειο, ισόγειο και 2 όροφοι με επικλινή στέγη) ημιτελή (αποπερατωμένες τοιχοποιίες – τουλάχιστον εξωτερικά) κατοικία που ανεγέρθηκε με βάση οικοδομικές άδειες του 2003-2005 σε οικόπεδο που βρίσκεται στον Δήμο Κηφισιάς και επί της οδού Ραγκαβή 5.

Το διαμέρισμα Α-1 αποτελείται από είσοδο, υποδοχή, 2 δωμάτια, κουζίνα, λουτρό, wc, δύο εξώστες προς την οδό Ραγκαβή και έναν προς τον πίσω ακάλυπτο, καθώς και 2 ημιυπαίθριους χώρους προς τον πίσω ακάλυπτο συνολικής επιφάνειας 22,104 τ.μ. Το διαμέρισμα έχει επιφάνεια 110,331 τ.μ., ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο 331/1000 και καταλαμβάνει όλο τον Α’ όροφο.

Μαζί θα βγει και θέση στάθμευσης στο υπόγειο, που αποτελείται από ένα χώρο, έχει επιφάνεια 11,55 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο 2/1000.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο παραμένει ημιτελές στο σύνολό του και ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου αφρόντιστος με άγρια βλάστηση. Ως έτος κατασκευής (έως το στάδιο που βρίσκεται σήμερα) θεωρείται το 2005.

Όσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς, έχουν οριστεί σε 316.000 ευρώ για το διαμέρισμα και σε 8.000 ευρώ για τη θέση στάθμευσης. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 150.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος συνολικής απαίτησης 452.739,06 ευρώ.

Οι παραπάνω ιδιοκτησίες περιήλθαν στον Γ. Καρούζο κατά πλήρη κυριότητα το 2002.

Από τις… δόξες, στην κατάρρευση και τη φυλακή

Ήταν τον Μάρτιο του 2018, όταν ολοκληρώθηκε η δίκη για το λεγόμενο «Καρούζος Gate», με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας να κρίνει ομόφωνα ένοχους τους κατηγορουμένους.
Επρόκειτο για το τέλος μιας πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας κατά την οποία ξετυλίχτηκε ένα σκάνδαλο με τα… όλα του: λεφτά, χλιδή, ακριβά ακίνητα, αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, έκδοση εικονικών τιμολογίων και πολλά άλλα. Ένα σκάνδαλο που έγινε αρκετές φορές πρωτοσέλιδο, με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Καρούζο και τη σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα.

Ο Γιάννης Καρούζος και η σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα

Στον μεν πρώτο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών μαζί με χρηματική ποινή 200.000 ευρώ και οδηγήθηκε στη φυλακή, στη δε Σκαφτούρα ποινή κάθειρξης 14 ετών και επίσης πρόστιμο 200.000 ευρώ, αλλά παρέμεινε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους λόγω ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής.

Ο Γιάννης Καρούζος, αδελφός του Αντώνη Καρούζου, που διατηρούσε τη γνωστή -και πτωχευμένη πλέον- αλυσίδα ανδρικής ένδυσης «Carouzos» και δεν είχε καμία επιχειρηματική σχέση με αυτόν και τις δραστηριότητές του, και η σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα ανήκαν στα δημοφιλή ζευγάρια της κοσμικής Αθήνας. Διαθέτοντας ισχυρές προσβάσεις σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους ανέπτυξαν πολύπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα που περιλάμβανε από branded εστιατόρια μέχρι εταιρείες κατασκευαστικές και real estate.

Αυτός ο τελευταίος πυλώνας ήταν που χρησιμοποιήθηκε ώστε μέσα από έναν γαλαξία εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Karouzos Construction, Karouzos Development, Karouzos Investment κ.ά., να εξελιχθεί επί χρόνια ένα colpo grosso με την αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων. Ουσιαστικά, μέσα από τη φρενήρη δραστηριότητα αυτών των εταιρειών γινόταν ένα «πλυντήριο» με στόχο τη μεταφορά αμύθητων ποσών στο εξωτερικό. Έτσι έφτασαν να έχουν χαρτοφυλάκιο με 200 ακίνητα -κτίρια και οικόπεδα– στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, στην Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο), στην Πάτρα και την Κεφαλονιά, εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά μέχρι τα τέλη του 2010, καθώς η επέλαση της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε κατάρρευση την αγορά του real estate, με συνέπεια το οικοδόμημα του ζεύγους να αρχίσει να κλυδωνίζεται και οι πιστώτριες τράπεζες να λαμβάνουν μέτρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρεία». Στη δικογραφία αναφερόταν ότι το ύψος των επισφαλών δανείων έφτανε στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατ. ευρώ.

Γιάννης Καρούζος

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος επήλθε σταδιακά και η πλήρης ρήξη στις σχέσεις του ζεύγους που οδήγησε σε ένα επεισοδιακό διαζύγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της δίκης που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017 ο Γιάννης Καρούζος και η Ρεβέκκα Σκαφτούρα εξαπέλυαν επιθέσεις ο ένας στον άλλον, με εκείνον μάλιστα να την κατηγορεί ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου.

Σε αυτό τον εμφύλιο πόλεμο αλληλομηνύθηκαν αρκετές φορές, ενώ ακόμη και μετά την καταδίκη τους η Ρεβέκκα Σκαφτούρα βρέθηκε ξανά κατηγορούμενη έπειτα από μήνυση του πρώην συζύγου της για παραβίαση δικαστικής απόφασης που αφορούσε τα παιδιά τους. Στο βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν αναφερόταν ότι το ξέπλυμα «τελούνταν κατ’ επάγγελμα, καθώς φέρεται ότι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιρειών, καθώς και την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων με τις οποίες δικαιολογούσαν τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά ποσά, όπως επίσης με το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών ατομικών και εταιρικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών».

Από ένα σημείο και μετά, τα δάνεια «κοκκίνισαν», με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες και οι servicers να βγάζουν στο σφυρί δεκάδες ακίνητα, κυρίως στην Αττική και την Κρήτη, τα περισσότερα εκ των οποίων άλλαξαν χέρια. Επιπλέον, ο Γ. Καρούζος κατέχει εξέχουσα θέση ακόμη και σήμερα στις λίστες των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, καθώς μέσω ξεχωριστών εταιρειών φαίνεται να έχει χρέη που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Πελοπόννησος: Το νέο Ελ Ντοράντο του ελληνικού τουρισμού (pics)

Φόρος 15% στην υπεραξία από κρυπτονομίσματα – Στο στόχαστρο και το blockchain

Τι πρέπει να περιμένει η Ευρώπη -και η Ελλάδα- μετά την εκλογή Τραμπ: Τρεις κορυφαίοι οικονομολόγοι εξηγούν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version