© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η ισχύς εν τη ενώσει. Τι μπορεί να γίνει όταν η παλαιότερη εταιρεία διέλασης αλουμινίου συγχωνεύεται με ένα από τα πιο success stories του ελληνικού επιχειρείν την τελευταία 15ετία; Αμφότερες μάλιστα επιχειρηματικά τέκνα δύο γνωστών οικογενειών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη βιομηχανία μετάλλου. Από τη μία η οικογένεια Στασινόπουλου με την ΕΤΕΜ, την εταιρεία που ουσιαστικά παρουσίασε στην ελληνική αγορά, το 1971, τα συστήματα αλουμινίου σε αρχιτεκτονικές λύσεις και από την άλλη η οικογένεια του κ. Ξενοφώντα Καντώνια, που μετά την αποχώρησή της από την Exalco και τον Ομιλο Βιοκαρπέτ στα μέσα του 2000 συγκρότησε την Cosmos Aluminium.
Μια αμιγώς εξαγωγική εταιρεία διέλασης με προϊόντα κυρίως για τη βιομηχανία (αυτοκινητοβιομηχανίες, ναυπηγική, κατασκευές μηχανολογικού εξοπλισμού, εφαρμογές σε μεγάλα έργα υποδομών κ.ο.κ.), που κόντρα στην εθνική μιζέρια της κρίσης έλαμψε και έδειξε το παράδειγμα της εξωστρέφειας. Τώρα, με τη συγχώνευση και απορρόφηση της ΕΤΕΜ, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Cosmos, διεκδικώντας πλέον περισσότερα στις αγορές της Ελλάδας και των Βαλκανίων, που, ενώ κάποτε εμφανίζονταν κορεσμένες, τώρα πια ακολουθούν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, κόντρα στο υφεσιακό περιβάλλον της Ευρώπης.+
Η συμπόρευση ακόμα δεν έχει συμπληρώσει έναν χρόνο. Ηταν όμως μια περίοδος αρκετά έντονη και απαιτητική για τον συγχρονισμό και την αναδιοργάνωση του νέου οικοδομήματος υπό την ομπρέλα της Cosmos Aluminium. Η ΕΤΕΜ έχει απορροφηθεί πλήρως και στο νέο σχήμα η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ της οικογένειας Στασινόπουλου έχει αποκτήσει το 15%.
Οι νέες βάσεις φαντάζουν πιο ισχυρές και το αναπτυξιακό σχέδιο, όπως εξηγεί στο «business stories» ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Aluminium, Γιάννης Καντώνιας, είναι πιο ισορροπημένο μεταξύ της ελληνικής αγοράς και των διεθνών. Βέβαια η κλίμακα πλέον έχει αλλάξει, με δεδομένο ότι η Cosmos, μετά την απορρόφηση της ΕΤΕΜ, βρίσκεται και με τη βούλα μεταξύ των ηγέτιδων δυνάμεων της αγοράς, με δυναμικότητα παραγωγής άνω των 75.000 τόνων διελασμένου αλουμινίου και προσωπικό που ξεπερνά τα 500 άτομα. Περίπου οι μισοί εργάζονται στο εργοστάσιο της Cosmos στη Λάρισα, που χρόνο τον χρόνο επεκτείνεται διαρκώς έχοντας ένα σημαντικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία, η οποία ειδικά μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Daniel» έχει τις δικές της προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Προτού αναφερθούμε όμως στα σχέδια του νέου σχήματος, το εύλογο ερώτημα που θέτουμε στον κ. Καντώνια είναι πώς τελικά φτάσαμε σε αυτό τον ηχηρό επιχειρηματικό γάμο. «Πριν πούμε για τον γάμο πρέπει να πάμε ένα βήμα πίσω, να δούμε γιατί η Cosmos έπρεπε να προβληματιστεί και τελικά να προχωρήσει σε μία τέτοια συνεργασία», απαντά ο κ. Καντώνιας. Και εξηγεί: «Η αλήθεια είναι πως η Cosmos μέχρι τώρα έχει μια πορεία που εμάς μας έχει ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό. Η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν εξαιρετική και με πάρα πολύ καλές επιδόσεις σε επίπεδο αποτελεσμάτων.
Με δεδομένο όμως ότι ο προσανατολισμός της ήταν εξαρχής εξαγωγικός, κυρίως προς την ευρωπαϊκή επικράτεια, πλέον είχε εξαντλήσει τα περιθώρια της εύκολης ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, κάθε νέα αγορά που θα έπρεπε να προσεγγίσουμε θα συνοδευόταν από υπερπροσπάθεια και σκληρή δουλειά. Μπορεί βέβαια κάτι τέτοιο να μας είναι γνώριμο, αφού δεν φτάσαμε εδώ τυχαία, ωστόσο σκεφτήκαμε να στραφούμε στο μεγάλο κενό που είχε το μοντέλο μας. Και αυτό ήταν η ελληνική αγορά, και κατ’ επέκταση η βαλκανική, από τις οποίες κατ’ επιλογή απουσιάζαμε. Ωστόσο το να μπούμε μόνοι μας εκεί θεωρούσαμε ότι ήταν αδύνατο, αφού ποτέ δεν βγήκαμε με branded προϊόν ή με κάποιο αρχιτεκτονικό σύστημα. Δουλεύαμε κατά κόρον σε βιομηχανικές ή κατασκευαστικές εφαρμογές ή σε παραγωγή για τρίτους.
Τότε λοιπόν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση η διείσδυσή μας στην ελληνική και τις όμορες αγορές να γίνει μέσω συνεργασίας ή εξαγοράς. Και η αλήθεια είναι πως επειδή γενικά οι σχέσεις μας με όλους τους συναδέλφους ανταγωνιστές είναι καλές, κατά καιρούς κάναμε διάφορες συζητήσεις και είχαμε ανταλλαγές απόψεων περί συνεργασιών. Σε μια τέτοια περίπτωση μας προτάθηκε η συνεργασία με την ΕΤΕΜ. Για να είμαι ειλικρινής, εμείς σκεφτόμασταν ότι η καλύτερη λύση είναι η πλήρης εξαγορά, κάτι όμως που δεν ήθελε η άλλη πλευρά. Τελικά ένας από τους λόγους που δεν επιμείναμε, καθίσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνήσαμε στη συγχώνευση, ήταν το γεγονός ότι θα συνεργαζόμασταν με την οικογένεια Στασινόπουλου, μία από τις πιο ισχυρές και με εμπειρία στον βιομηχανικό κλάδο. Κάτι που θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι μπορεί να δημιουργήσει πολλές συνέργειες στο μέλλον ή απλά μια ισχυρή συμμαχία για ό,τι χρειαστεί».
Win-win
«Πάντως, aν δει κάποιος από απόσταση το συγκεκριμένο deal, θα καταλάβει ότι είναι μiα συμφωνία με εξαιρετικές προοπτικές», σπεύδει να προσθέσει. «Από τη μία η Cosmos Aluminium με ιστορία από το 1971 είναι μια πολύ καλά εδραιωμένη εταιρεία στην ευρωπαϊκή αγορά, από την άλλη η ΕΤΕΜ είναι πολύ δυνατή στο θέμα του brand τόσο στην Ελλάδα όσο και στη βαλκανική αγορά, με θυγατρικές στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σερβία και την Ουκρανία. Επειτα, υπάρχoυν συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία των στελεχών των δύο εταιρειών, μια γκάμα προϊόντων σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές από τις μεγαλύτερες στην αγορά και φυσικά φήμη και πελατεία με βαθιές ρίζες στην ελληνική επιχειρηματικότητα», λέει ο κ. Καντώνιας υπογραμμίζοντας την ευκαιρία που έχει το νέο σχήμα να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο δίκτυο εμπορίας μετάλλων στην Ευρώπη μέσα από τα κανάλια διανομής της Cosmos Aluminium A.E.
Σε ό,τι αφορά το brand ETEM, ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Aluminium τονίζει ότι πρόθεση της διοίκησης είναι η ενίσχυσή του. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Θα πρέπει να γίνει δουλειά στο επικοινωνιακό κομμάτι της ΕΤΕΜ για να βγάλει μια διάθεση ανανέωσης και μια πιο καινούρια, καινοτόμα εικόνα προς τα έξω. Ούτως ή άλλως, όλο αυτό το background υπάρχει στην εταιρεία, υπάρχουν συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία πολλών ετών, αλλά και δουλειά που γίνεται καθημερινά από ανθρώπους πολύ έμπειρους. Αυτό σημαίνει ότι με σχεδόν τους ίδιους πόρους μπορείς, εάν το επικοινωνήσεις καλύτερα, να βγάλεις μια πολύ πιο δυνατή εικόνα προς την αγορά. Και αυτό είναι που στοχεύουμε και δουλεύουμε τώρα».
«Στο πλαίσιο του νέου business plan έχει υπάρξει επίσης και μια αναδιοργάνωση της δομής της ενοποιημένης εταιρείας. Λειτουργούμε τις δύο αγορές εντελώς ξεχωριστά. Δηλαδή ό,τι αφορά το αρχιτεκτονικό σύστημα -system house με την ευρωπαϊκή ορολογία- που προσφέρει επώνυμο προϊόν στην αγορά και στο δίκτυό του είναι ένα. Ο,τι αφορά τη βιομηχανική διέλαση, δηλαδή τη διέλαση που απευθύνεται στη βιομηχανία γενικότερα -αυτοκινητοβιομηχανία, επιπλοποιία κ.ο.κ.-, μπαίνει κάτω από την ομπρέλα της Cosmos. Επομένως, η Cosmos δεν θα είναι μόνο στις εξαγωγές, αλλά και σε κάποιους εσωτερικούς πελάτες βιομηχανικούς», σημειώνει ο κ. Καντώνιας. «Αυτή η αναδιοργάνωση και ο επιμερισμός των ευθυνών και των δράσεων θα βοηθήσουν γενικότερα στην ανασυγκρότηση της εταιρείας», προσθέτει.
Μαζί με την απορρόφηση της ΕΤΕΜ πέρυσι την άνοιξη, η Cosmos Aluminium ολοκλήρωνε και ένα μεγάλο τριετές επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ που αύξησε κατά 25% την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της Λάρισας, προσθέτοντας νέες γραμμές αλλά και χυτήριο για την ανακύκλωση του σκραπ σε πρώτη ύλη. «Αυτές οι επενδύσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Ηταν όμως και μεγάλες, οπότε προς το παρόν δεν θα μπούμε στη διαδικασία ενός αντίστοιχου μεγάλου επενδυτικού πλάνου που θα εστιάζει σε υποδομές. Ούτως ή άλλως, μιλάμε για μια εταιρεία (σ.σ.: πρώην ΕΤΕΜ) σε λειτουργία με ετήσιο προϋπολογισμό για παρεμβάσεις σε υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό. Υπάρχουν βέβαια πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και κάποια που θέλουμε να βελτιώσουμε. Ολα αυτά θα γίνουν, απλά θα μπουν σε έναν προγραμματισμό», εξηγεί.
Επιδόσεις
Φέτος θα είναι η πρώτη πλήρης οικονομική χρήση για το ενοποιημένο σχήμα, καθώς η συγχώνευση είχε ολοκληρωθεί πέρυσι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον κ. Καντώνια, οι οικονομικές καταστάσεις του 2023 για τον νέο όμιλο θα δείξουν (όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία) έναν κύκλο εργασιών κοντά στα 225 εκατ. ευρώ. Κι αυτό κυρίως λόγω της σημαντικής διόρθωσης, 45%, στην τιμή της πρώτης ύλης κατά την περσινή χρονιά, η οποία εν πολλοίς καθορίζει σχεδόν άμεσα και τους τιμοκαταλόγους στη διέλαση. «Το δικό μας προϊόν επηρεάζεται σε ποσοστό 85% από την τιμή της πρώτης ύλης, οπότε οι αξίες το 2023 ήταν σαφώς πιο χαμηλές από αυτές του 2022, και αυτό θα αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις. Σημειώστε ότι το 2023 καταγράψαμε αύξηση στις ποσότητες που πουλήσαμε φτάνοντας στους 53.000 τόνους συνολικά, από 47.000 που είχαν ξεχωριστά οι δύο εταιρείες το 2022. Εκείνη τη χρονιά όμως, λόγω της κατακόρυφης ανόδου των τιμών των πρώτων υλών, η μεν Cosmos είχε φτάσει σε κύκλο εργασιών λίγο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, η δε ΕΤΕΜ ήταν στα 94 εκατ. ευρώ! Αρα αθροιστικά θα ήμασταν λίγο κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.
Αυτή η εικόνα, λοιπόν, αντιστράφηκε πλήρως το 2023», απαντά εξηγώντας πως στον κλάδο δεν ισχύει ο κανόνας της λιανικής των βασικών αγαθών, δηλαδή το «ό,τι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει!». «Το αλουμίνιο είναι εμπόρευμα με διακυμάνσεις κάθε ημέρα στις τιμές. Οι τιμοκατάλογοί μας, λοιπόν, συναρτώνται από την πορεία των τιμών του London Metal Exchange. Βέβαια, για να είμαι ακριβοδίκαιος, στα αρχιτεκτονικά συστήματα αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν μπορεί να δουλέψει ένας κατασκευαστής όταν αλλάζει η τιμή κάθε ημέρα. Οπότε εκεί βγαίνουν κάποιοι τιμοκατάλογοι που μπορεί να έχουν διάρκεια ενός μήνα, δύο μηνών, ανάλογα την περίοδο… Αλλά και αυτοί επηρεάζονται από την τιμή της πρώτης ύλης και αναπροσαρμόζονται αναλόγως, με λίγο πιο αργή συχνότητα», προσθέτει.
Οπότε και η συζήτηση πάει στην κατάσταση της αγοράς φέτος. «Η ευρωπαϊκή αγορά έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των επιτοκίων. Θα έλεγα ότι ήταν σοκαριστικό γι’ αυτούς που ξαφνικά έχουν να παλέψουν με θέματα που θεωρούσαν λυμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τους τελευταίους μήνες είδαμε πολλές αγορές, και κυρίως τη Γερμανία, που είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, να παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες και να μειώνεται πολύ η ζήτηση. Μάλιστα είχαμε προετοιμαστεί ότι έτσι θα ξεκινήσει και το 2024. Ωστόσο τελικά όλη αυτή η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα, δημιούργησε μια τεχνητή ζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανόν γιατί όλοι ανησυχούν για το μέλλον και θέλουν να κλειδώσουν καλύτερες τιμές. Ετσι, τοποθετούν νωρίτερα τις παραγγελίες. Γενικά, όμως, η ευρωπαϊκή αγορά πλέον έχει κακές επιδόσεις», σχολιάζει.
Βέβαια, πάνω στη δύσκολη ευρωπαϊκή συγκυρία έρχονται η ΕΤΕΜ και ο οικοδομικός οργασμός στην Ελλάδα να καλύψουν το κενό! «Σαφώς είναι ένα ευτύχημα, διότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να έχει μια δυναμική. Σήμερα υπάρχει περισσότερη δουλειά απ’ ό,τι μπορούν να καλύψουν οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου, άρα είμαστε σε ένα καλό momentum. Οι προβλέψεις μάλιστα μιλούν για ακόμα καλύτερες επιδόσεις με την έναρξη των μεγάλων έργων στην Ελλάδα, όπως το Ελληνικό ή κάποιες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ανά την Ελλάδα. Γενικά υπάρχει ένας αναβρασμός πολύ θετικός! Και η ΕΤΕΜ προφανώς θέλει αυτό το πράγμα να το εκμεταλλευτεί και να χτίσει πάνω σε αυτό», επισημαίνει ο κ. Καντώνιας.
Το προφίλ
Η Cosmos Aluminium ξεκίνησε το 2007, έναν χρόνο μετά την απόφαση του Ξενοφώντα Καντώνια, συνιδρυτή του Ομίλου Βιοκαρπέτ, να αποχωρήσει μαζί με τους γιους του, Γιάννη και Θεόδωρο, από εκείνη την οικογενειακή επιχείρηση και να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία. Το εργοστάσιο, που θα φτιαχτεί κυριολεκτικά στα χωράφια, σε πρώην βαμβακοκαλλιέργειες, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2008.
Εκτοτε έχει διαρκή ανοδική πορεία, με αιχμή τις πωλήσεις στο εξωτερικό όπου προσανατολίστηκαν οι ιδρυτές λόγω του κορεσμού τότε της ελληνικής αγοράς αλλά και της μαζικότητας που συνήθως συνοδεύουν οι παραγγελίες από το εξωτερικό. Πλέον με την ΕΤΕΜ αρχίζει να ισορροπεί. Ο κ. Ξενοφών Καντώνιας έχει τη θέση του προέδρου, ο Γιάννης αυτή του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και ο Θεόδωρος αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Στο εργοστάσιο της Λάρισας απασχολούνται 240 άτομα, από 195 έναν χρόνο πριν. Μετά την προσθήκη των εργαζομένων της ΕΤΕΜ, το νούμερο φτάνει στους 500 εργαζομένους, εκ των οποίων πάνω από 400 είναι στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη
Eco friendly επενδύσεις-μαμούθ από τους Έλληνες εφοπλιστές (pics)
Θρίλερ σε εξέλιξη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές, ο χρόνος, ο τρόπος
«Χρυσές» δουλειές για τους Έλληνες της κυβερνοασφάλειας – Ο χάρτης των επενδύσεων (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ