Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων δεν αποτελεί μια τόσο απλή και γρήγορη διαδικασία όσο πιθανόν κάποιοι να πιστεύουν, τουλάχιστον όχι για όλες.
Η επίτευξη των στόχων σαφώς εξαρτάται από τον βαθμό ψηφιακής ωριμότητας της καθεμίας, όσο και από την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που εφαρμόζει.
Ένας από τους ειδικούς της αγοράς στον τεχνολογικό κλάδο, ο Γιάννης Φιλίππου, General Manager Epsilon SingularLogic Integrator, απαντά σε όλα τα επίκαιρα ερωτήματα, αποκαλύπτει μυστικά που θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις και δίνει τις συμβουλές του, μέσα από την συνέντευξή του στο newmoney.
Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι η Ελλάδα έχασε έδαφος τεχνολογικά κατά την μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης και μοιραία πολλές επιχειρήσεις έχουν δρόμο ακόμα για να διανύσουν, μέχρι να καταφέρουν να ανταποκριθούν πλήρως στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
– Κύριε Φιλίππου, η Epsilon SingularLogic είναι η θυγατρική του Ομίλου EPSILON NET που αναλαμβάνει τα μεγάλα και σύνθετα ψηφιακά έργα. Σε ποιους κλάδους της οικονομίας οι επιχειρήσεις κερδίζουν το ψηφιακό «στοίχημα» και ποιοι χρειάζεται να επιταχύνουν το βηματισμό τους;
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρά μεν, αλλά έχουμε, επίσης, σημαντικές «ουρές» από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι γεγονός, ότι η Ελλάδα και ως οικονομία αλλά και τεχνολογικά έχασε έδαφος την 10ετια 2008 – 2018, ενώ, σήμερα, η νέα εποχή 4.0 ήδη εξελίσσεται. Το μέλλον είναι σήμερα και για αυτό πρέπει οι επιχειρήσεις να ωριμάσουν τεχνολογικά, ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τις τάσεις και να υιοθετήσουν νέες λύσεις σε IOT, Machine Learning, AI, Robotics and automations. Το θέμα δεν είναι κλαδικό, αλλά ηγεσίας και στρατηγικής.
Η χώρα μας παραμένει κυρίως μια αγορά παροχής υπηρεσιών με μεγάλο ηγέτη τον τουρισμό. Πρέπει όμως και η βιομηχανία μας να πάρει μερίδια και να γίνει πιο ελκυστική, με πολυεθνικό προσανατολισμό και εξαγωγές. Υπάρχουν κλάδοι όπως ο δικός μας, δηλαδή της Τεχνολογίας και του Business Software, που παράγουν εξαγώγιμο προϊόν, έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά σε στελέχη και εργαλεία, υιοθετώντας τις τάσεις της εποχής, και, ως εκ τούτου, έχουν αναπτυχθεί ραγδαία. Παράλληλα, και ο δημόσιος τομέας έχει αναβαθμιστεί.
Σε άλλους κλάδους, όπως της Ενέργειας και του Φαρμάκου, εντοπίζουμε έντονη κινητικότητα, γι’ αυτό και ο Όμιλός μας έχει επενδύσει σε εξειδικευμένες κάθετες λύσεις. Επίσης, το λιανικό εμπόριο στράφηκε σε μεγάλο βαθμό στο e-retail, με αφορμή την πανδημία, αλλά οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν.
– Όταν οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «χτυπούν» την πόρτα του Epsilon SingularLogic Integrator έχουν αποφασίσει τι θέλουν, ή χρειάζονται συνήθως συμβουλευτική υποστήριξη από εσάς; Πόσο συχνά συμβαίνει να τους κατευθύνετε σε άλλη στρατηγική, από αυτή που έχουν επιλέξει;
Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τι θέλουν. Αρκετοί επιχειρηματίες πιστεύουν, όμως, ότι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός δεν είναι εργαλείο στρατηγικής αλλά ελέγχου και συμμόρφωσης. Ισχύει, αλλά… είναι η μισή δουλειά.
Η ψηφιακή ωρίμανση και ο εκσυγχρονισμός είναι πέρα από οξυγόνο και κινητήριος δύναμη. Αυτό που ουσιαστικά θα κάνει την διαφορά.
Εκεί ερχόμαστε εμείς, ο μεγαλύτερος Integrator στην Ελλάδα, για να αξιολογήσουμε και να συμβουλέψουμε τις επιχειρήσεις, να επενδύσουν περισσότερο και να ανοίξουν το πεδίο δράσης, πέρα από τα σύνορα, διατηρώντας υψηλό τον δείκτη της ανταγωνιστικότητας.
Έτσι εξηγείται, άλλωστε, το γεγονός, ότι ολοένα και περισσότερες μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις υιοθετούν διεθνείς λύσεις, όπως η οικογένεια εφαρμογών Dynamics 365 της Microsoft, τεχνολογία στην οποία o Όμιλός μας επενδύει σημαντικά.
Αναλυτικότερα, έχουμε ένα μεγάλο αριθμό πιστοποιημένων μηχανικών και πάνω από 100 τελικούς πελάτες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με έργα πάνω στα πολυεθνικά συστήματα Dynamics 365 Business Central, όπου έχουμε και το πληρέστερο Localization, Dynamics 365 for Sales, καθώς και το Dynamics 365 for Finance and Operations, στην αγορά του οποίου εισήλθαμε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία.
– Ποιοι οι λόγοι που μια επιχείρηση αποτυγχάνει εκεί που μία άλλη έχει σημαντικά οφέλη; Τι ρόλο παίζει η ενδοεπιχειρησιακή κουλτούρα σε θέματα καινοτομίας;
Τα συστήματα αναπτύσσονται, εφαρμόζονται και αξιοποιούνται από ανθρώπους. Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, νούμερο ένα παράγοντας στην επιτυχία ενός έργου πληροφορικής είναι οι άνθρωποι και η κουλτούρα μιας εταιρίας. Όπως είπαμε παραπάνω ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι θέμα ηγεσίας και φιλοδοξίας.
Άλλοι κρίσιμοι παράγοντες είναι:
- η ακριβής αποτύπωση των αναγκών και των στόχων, πριν την επιλογή ενός συστήματος,
- στη συνέχεια η διαδικασία αξιολόγησης λύσεων
- και τέλος η σωστή ηγεσία και στελέχωση του έργου, από το οποίο η Διοίκηση δεν μπορεί να απουσιάζει.
Κάποιος ακολουθεί τα παραπάνω βήματα και τα κάνει σωστά κάποιος άλλος τα υποτιμά και τα κάνει πιο πρόχειρα. Οπότε εκεί αυξάνονται ή μειώνονται, αντίστοιχα, οι πιθανότητες επιτυχίας.
– Ποιο είναι το περισσότερο απαιτητικό έργο, που έχει υλοποιήσει ο Epsilon SingularLogic Integrator;
Ο Epsilon SingularLogic Integrator υλοποιεί μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, αριθμώντας πάνω από 120 άρτια καταρτισμένους μηχανικούς και συμβούλους υπηρεσιών και πωλήσεων. Σήμερα εξυπηρετούμε απευθείας πάνω από 400 επιχειρήσεις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με τις πλατφόρμες αιχμής Pylon, Galaxy και Dynamics 365 της Microsoft.
Τα τελευταία 2 χρόνια, έχουμε υλοποιήσει δεκάδες μεγάλα έργα, που το καθένα έχει τις δικές του ιδιαίτερες απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες. Ενδεικτικά, αναφέρω έργο σε δίκτυο 350 πρατηρίων υγρών καυσίμων με αυτοματισμούς από την αντλία, το κατάστημα market και την κεντρικοποιημενη παρακολούθηση και MIS.
Ένα άλλο πραγματικά ξεχωριστό CRM 300 χρηστών έργο σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ενέργειας και πολλά ακόμη.
Ο κατάλογος είναι μακρύς με πολλά άλλα και μεγάλα έργα σε εξέλιξη.
Αλλά το μεγαλύτερο έργο όλων, επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό, είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήσαμε στoν Epsilon SingularLogic Integrator άρτια οργάνωση και μια εταιρική κουλτούρα που κάνει πλέον τη διαφορά, γεγονός για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.
– Για ποιους λόγους έχετε ονομάσει «game changer καινοτομίας» την υβριδική τεχνολογία που λανσάρατε τελευταία με το Pylon Hybrid;
Τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται μια μεγάλη επένδυση από την εταιρία μας στην υβριδική πλατφόρμα Pylon. Οι προκλήσεις της τελευταίας πενταετίας αλλά και οι μελλοντικές τάσεις μας δείχνουν ότι το υβριδικό μοντέλο θα επικρατήσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συστήματα και οι διαδικασίες θα πρέπει να λειτουργούν το ίδιο εύρυθμα και εντός των τοίχων μια εταιρίας αλλά και οπουδήποτε στο πεδίο.
Επίσης, όπως είπαμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χτίζεται από δεδομένα. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει δυνατότητα συλλογής κάθε δυνατής πληροφορίας, ώστε να τροφοδοτούνται εργαλεία ανάλυσης και τελικώς να απλοποιούν την ανάγνωση σύνθετων ροών προς λήψη στρατηγικών αποφάσεων σε κάθε επίπεδο διοίκησης ενός οργανισμού. Αρά εκτός των core συστημάτων υπάρχει ανάγκη μικρών και εύχρηστων tools, που θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να αξιοποιηθούν από ανθρώπους, που βρίσκονται στο πεδίο, για να συλλέξουν την πληροφορία για την κεντρική και συλλογική της αξιοποίηση.
Συνεπώς οι αυτοματισμοί, το cloud computing και τα decentralized apps, καθώς και τα εργαλεία BI analytics είναι αυτά που αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε ολοένα και περισσότερο στα έργα μας, ώστε να δώσουμε το extra μίλι και να κάνουμε τη διαφορά.
– Το πρόβλημα που συνήθως αντιμετωπίζει μία μικρομεσαία ή πολύ μικρή επιχείρηση είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Μπορεί να εντάξει τις ψηφιακές λύσεις υβριδικής τεχνολογίας στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης;
Στα ζητήματα χρηματοδότησης κινούμαστε συντεταγμένα και ολιστικά. Διαθέτουμε συνεχή ενημέρωση όσο αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία προφανώς και βοηθάνε πολύ τη μικρομεσαία επιχείρηση να λάβει αποφάσεις και να κάνει πράξη τη ψηφιακή μετάβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μήνα οργανώνουμε τουλάχιστον 2 ημερίδες, όπου προσκαλούμε στελέχη και ιδιοκτήτες εταιριών και τους ενημερώνουμε πως μπορούν, στην πράξη, απλά και γρήγορα, να έχουν πρόσβαση σε επιδοτούμενα προγράμματα και να προχωρήσουν σε επιτυχή κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης.
– Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε ως τομέας μεγάλων έργων για το 2023;
Οι στόχοι είναι ποιοτικοί και ποσοτικοί. Προφανώς και θέλουμε να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας ώστε να μπορούμε να επενδύουμε με συνέπεια σε ανθρώπους και προϊόντα.
Ως μεσοπρόθεσμο στόχο 3ετίας, θέτουμε να είμαστε ο ηγέτης στην αγορά των μεγάλων έργων σε Ελληνικές ολοκληρωμένες λύσεις, αλλά και την επέκταση εκτός των Ελληνικών συνόρων.
Για την αμέσως επόμενη περίοδο διεκδικούμε με δυναμισμό την πλήρη εδραίωση της τελευταίας μας επένδυσης σε λύσεις γύρω από την εφοδιαστική αλυσίδα, στην υβριδική τεχνολογία Pylon Hybrid και στο Dynamics 365 Finance and Operations, ενώ στην παλέτα των λύσεών μας πρωταγωνιστεί και η πλατφόρμα Galaxy.
Τέλος, διαρκής στόχος και προσανατολισμός του οργανισμού μας είναι η επένδυση σε ανθρώπους και σε ένα περιβάλλον αξίας για το συνεργάτη και τον πελάτη μας.
Αυτή είναι η ταυτότητα μας και το όραμα της διοίκησης.
Διαβάστε ακόμη
Κίνδυνος εμφυλίου στο Ισραήλ – «Παγώνει» η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση (tweet)
Αυτά είναι τα 21 μεγάλα ελληνικά κρασιά που συμμετέχουν στο “Μουντιάλ” του κρασιού