Η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή κάθε χώρας. Σχετίζονται με το παραγωγικό μοντέλο, τη βιομηχανία, αλλά και την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Η Ε.Ε. πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Στόχος, η ευρωπαϊκή οικονομία να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.
Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο οποίο συμμετείχε με ουσιαστικές προτάσεις ο ΣΕΕΠΕ, προκειμένου ο Κλάδος Εμπορίας Πετρελαιοειδών να συμβάλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου, ενσωματώνονται οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2030. Στόχοι όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η αύξηση μεριδίων των ΑΠΕ και η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2028.
Για την ελληνική οικονομία το στοίχημα της δεκαετίας για την ανάπτυξη, αλλά και την απασχόληση, θα αποτελέσει η αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαντικό τμήμα των οποίων προορίζεται για επενδύσεις στην ενέργεια.
Το νέο ενεργειακό περιβάλλον δημιουργεί ισχυρές προκλήσεις, αλλά και στρατηγικές ευκαιρίες. Η ΕΛΙΝΟΙΛ έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του ενεργειακού της μετασχηματισμού.
Δεδομένου όμως ότι τα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό τμήμα της ενεργειακής αγοράς, ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας στοχεύει παράλληλα στην εξέλιξη των προϊόντων της, στη βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθεί, αλλά και στη διασφάλιση της ποιότητας ώστε να καλύπτονται με ασφάλεια όλες οι σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα προϊόντα Crystal και η συνεργασία με δύο -παγκοσμίου φήμης- ανεξάρτητους οργανισμούς, τους Lloyd’s Register και την Bureau Veritas.
«Η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. θα συρρικνώσει περαιτέρω την αγορά καυσίμων στο μέλλον και αυτό απαιτεί μεγαλύτερη διερεύνηση των τάσεων αλλά και των νέων τεχνολογιών. Κάποιες φαίνονται ακόμα μακρινές, με ασαφές νομοθετικό πλαίσιο και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Κάποιες είναι ώριμες τεχνολογικά, σε αγορές που ήδη λειτουργούν και προσφέρουν προοπτική για την ανάπτυξη και την εδραίωσή μας ως ενεργειακού ομίλου», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Αληγιζάκης.
Οπως αναφέρει, η υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια με τη συμμετοχή της ΕΛΙΝΟΙΛ στην «ΕΛΙΝ VERD» για την παραγωγή βιοκαυσίμων από τηγανέλαιο στο εργοστάσιο στον Βόλο.
Συνεχίστηκε το 2019 με την επέκταση στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, με τη δημιουργία δύο νέων εμπορικών σημάτων, των Electricon & Aerion αντίστοιχα. Πρόκειται για δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον χώρο των λιανικών πωλήσεων, αλλά και στον χώρο της βιομηχανίας, όπου η ΕΛΙΝΟΙΛ έχει μερίδιο που ξεπερνά το 20% της αγοράς.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της εταιρείας είναι η ηλεκτροκίνηση. Ενα φιλόδοξο σχέδιο της ελληνικής Πολιτείας που προβλέπει ότι το 2030 ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται θα είναι ηλεκτροκίνητο. «Προχωρήσαμε σε στρατηγική συνεργασία με τον μεγαλύτερο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, τη ΔΕΗ, σε ένα τριετές επενδυτικό πλάνο που προβλέπει την τοποθέτηση φορτιστών σε ένα δίκτυο 100 πρατηρίων σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Αληγιζάκης.
Αντίστοιχα, στον χώρο του συμπιεσμένου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG – CNG), προβλέπεται η λειτουργία ενός δικτύου σταθμών που θα καλύπτει γεωγραφικά όλη την Ελλάδα, παρέχοντας αυτονομία στα οχήματα των πελατών της. Οι σταθμοί θα συνδέονται με αγωγό φυσικού αερίου, διαθέτοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα επιτρέπει να συμπιέζουν το φυσικό αέριο σε υψηλή πίεση. Στόχος είναι η τροφοδοσία οχημάτων και παράλληλα η μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες, από το δίκτυο, βιομηχανίες.
Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η μελέτη και ο σχεδιασμός μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων σε συνδυασμό με παραγωγή υδρογόνου για χρήση σε αυτοκίνητα.
Η πανδημία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΛΙΝΟΙΛ, κλόνισε την οικονομία με σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, όμως, λειτούργησε ως καταλύτης επιταχύνοντας θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα, δηλώνει, οφείλει να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία που παρέχεται από την ορθή αξιοποίηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», να ανακτήσει τις οικονομικές απώλειες της προηγούμενης δεκαετίας και να εισέλθει σε μια νέα δυναμική και αναπτυξιακή πορεία.
Διαβάστε ακόμη:
Ναύπλιο: Kαταστηματάρχες, δικηγόροι και …ΕΛΑΣ εμπόδισαν ελέγχους του ΣΔΟΕ
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι «δεσμοί» με τη Nike, το 3ο signature παπούτσι και τα νέα deals