search icon

business stories

Γιάννης Ακκάς: «Ποδαρικό» της νέας χρονιάς με πλειστηριασμούς (pics)

Για τις 15 Ιανουαρίου 2025 έχουν προγραμματιστεί δύο σφυριά για ποσοστά εξ αδιαιρέτου σε οικόπεδο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και σε αστικό οικόπεδο στο Κιλκίς

«Ποδαρικό» με δύο πλειστηριασμούς θα κάνει η νέα χρονιά για τον επιχειρηματία Γιάννη Ακκά. Και τούτο καθώς για τις 15 Ιανουαρίου 2025 έχουν προγραμματιστεί να χτυπήσουν δύο σφυριά για προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία στη Χαλκιδική και στο Κιλκίς.

Έτσι εκτός από την συνεχιζόμενη περιπέτεια της ΕΛΥΦ, με τα διαδοχικά σφυριά για διάφορες μονάδες και ακίνητά της, ο Γ. Ακκάς βρίσκεται αντιμέτωπος με αντίστοιχες διαδικασίες και για προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία, έστω κι αν αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως δευτερεύουσας σημασίας.

Τι θα βγει στο σφυρί

Με βάση συγκεκριμένες αναρτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να γίνουν δύο πλειστηριασμοί, εκτός εάν μέχρι τότε υπάρξει κάποια αναστολή.

Ο πρώτος αφορά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου ενός οικοπέδου της Α2 Ζώνης του Τουριστικού Οικισμού Σταυρονικήτα της Δημοτικής Κοινότητας Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Το οικόπεδο έχει έκταση 4.005 τ.μ., είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι είναι αδόμητο, με επικλινή επιφάνεια και έντονη βλάστηση.

Το εν λόγω ακίνητο περιήλθε στην κυριότητα του Γ. Ακκά κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας από το 1980. Επισπεύδουσα στον πλειστηριασμό είναι η Cepal και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο ποσό των 109.000 ευρώ, «το οποίο αποτελεί την εμπορική αξία και εκτίμηση του κατασχεθέντος ακινήτου», όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό οφειλής 30.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

Για το ίδιο ποσό οφειλής οδηγείται στο σφυρί και το επόμενο περιουσιακό στοιχείο και συγκεκριμένα ποσοστό 6,965% εξ αδιαιρέτου ενός διαιρετού και αυτοτελούς τμήματος οικοπέδου, το οποίο καταλαμβάνει τη δυτική πλευρά του όλου οικοπέδου που βρίσκεται στο 218Ν Ο.Τ. της τοπικής Κοινότητας Κιλκίς, της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας, επί της συμβολής των οδών 21ης Ιουνίου και Διονυσίου. Το οικόπεδο έχει έκταση 4.343,18 τ.μ., κείται εντός σχεδίου πόλεως, ενώ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Όπως σημειώνεται, το διαιρετό τμήμα προέρχεται από κατάτμηση μεγαλύτερου οικοπέδου, εκτάσεως 6.920,53 τ.μ. (κατά τον τίτλο κτήσης) και 6.793,18 τ.μ. (κατά πρόσφατη επιτόπια καταμέτρηση). Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι είναι αδόμητο.

Το ακίνητο περιήλθε στην κυριότητα του Γ. Ακκά κατά ποσοστό 6,965% εξ αδιαιρέτου μέσω συμβολαίου διανομής το 2020. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 31.000 ευρώ.

Και τα δύο παραπάνω περιουσιακά στοιχεία βαρύνονται με αρκετές προσημειώσεις και αναγκαστικές κατασχέσεις.

Η οικογένεια Ακκά

Η οικογένεια Ακκά υπήρξε επί δεκαετίες μία από εκείνες που έγραψαν τις «χρυσές σελίδες» στην πλούσια ιστορία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Μέσα στην οποία πέρασαν και…χάθηκαν εμβληματικές εταιρείες, όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή της οικογένειας Στράτου, η «Αιγαίον», ο Λαναράς και τόσοι άλλοι.

Έτσι, ο Γιάννης Ακκάς ήταν, κατά κάποιο τρόπο, ο «τελευταίος των Μοικανών» στο διακεκαυμένο τοπίο της πολύχρονης και εξοντωτικής οικονομικής κρίσης που έφερε την αποβιομηχάνιση οδηγώντας όλα τα παραπάνω «βαριά ονόματα» σε πτώχευση.

Μέχρι τα τέλη του 2013, εξακολουθούσε να είναι leader στον κλάδο και κυρίως στην παραγωγή και εξαγωγή denim, του υφάσματος με το οποίο τα δημοφιλή ξένα brands κατασκευάζουν τα μπλου τζινς.

Όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση η αρνητική εξέλιξη ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπος με τα υπέρογκα δάνεια, τις ζημιές, τον φθηνό ανταγωνισμό και την κάθετη πτώση των πωλήσεων. Κάπως έτσι χάθηκε προ ετών ο βασικός βραχίονας του ομίλου, η Ελληνική Υφαντουργία, που «λύγισε» υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 92 εκατ. ευρώ, με τη γνωστή κατάληξη των πλειστηριασμών για τα ακίνητα και τον εξοπλισμό της.

Η ΕΛΥΦ ιδρύθηκε το 1974 με έδρα αρχικά τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια το βιομηχανικό συγκρότημα στη Ν. Πέλλα Γιαννιτσών, ενώ το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 2017 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες η εταιρεία ενημέρωσε το Χρηματιστήριο ότι έπαυσε την λειτουργία της.

Οι τίτλοι τέλους ωστόσο είχαν πέσει πολύ πριν, την περίοδο 2013-14 όταν έπαψε ουσιαστικά τη λειτουργία της η μονάδα των Γιαννιτσών, αλλά και με τον πλειστηριασμό ακινήτων στη Σίνδο και τη Ν. Αγχίαλο. Από τον Ιούνιο του 2018 βγήκαν στο σφυρί ακίνητα και μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου στη Νέα Πέλλα Γιαννιτσών διαδικασία που συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα.

Έτσι, στις 9 Οκτωβρίου βγήκε σε πλειστηριασμό το κτίριο του κυρίως εργοστασίου (κλωστοϋφαντουργείο) καθώς και μία ακόμη μικρότερη οριζόντια ιδιοκτησία, με συνολική τιμή εκκίνησης ήταν 1,39 εκατ. ευρώ και άλλαξαν χέρια με το ποσό κατακύρωσης να φτάνει τα 1,944 εκατ. ευρώ.

Στις περιπτώσεις των θυγατρικών βραχιόνων, όπως των Εκκοκιστηρίων Θεσσαλίας και των Εκκοκιστηρίων Θράκης συμφωνήθηκαν σχέδια εξυγίανσης με τις τράπεζες και άλλους πιστωτές, στο πλαίσιο των οποίων πουλήθηκαν και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οριζόντιες ιδιοκτησίες σε ακίνητο επί των οδών Κομνηνών και Β. Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη, έναντι 2,21 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Εξωδικαστικός: Πώς να τακτοποιήσετε οφειλές και να αποκτήσετε φορολογική ενημερότητα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Λίγο πριν πατηθεί… το κουμπί της εκκίνησης (pics)

Bitdefender Antispam Lab: 3 στα 4 μηνύματα spam για την Black Friday είναι απάτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version