Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα ο πλειστηριασμός για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Κλωστήρια Θράκης», συμφερόντων της οικογένειας Ακκά.
Ειδικότερα, η ηλεκτρονική διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες, στις 12, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό ενδιαφέρον. Έτσι, ο πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών και αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί νέος το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται, την Τετάρτη 7 Μαρτίου βγήκε στο σφυρί το βιομηχανικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 23.044,74 τ.μ.των Κλωστηρίων Κιλκίς στη Ν. Σάντα, που αναπτύσσεται σε έκταση 81 στρεμμάτων και το οποίο κατακυρώθηκε με 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης στα 2.060.001 ευρώ.
Σήμερα ακολούθησε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για τα Κλωστήρια Θράκης, μετά τον πρώτο που έγινε στις 25 Ιανουαρίου και ήταν, επίσης, άγονος.
Πρόκειται για τη θυγατρική των Εκκοκιστηρίων Θράκης, που ιδρύθηκε στις αρχές του 1998 και είναι εγκατεστημένη στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής ενώ θεωρείται ένα από τα καλύτερα κλωστήρια βάμβακος στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο πελατολόγιό της φιγούραραν βαριά ονόματα, όπως Benetton, Next, Chicco κ.α. Παράλληλα, διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στην παραγωγή εξειδικευμένων νημάτων καθώς αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό MELANZE νημάτων στην Ευρώπη και είναι η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής πλεκτών υφασμάτων στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.
Η πλευρά Ακκά μετά από πολύχρονες συζητήσεις με τις τράπεζες είχε καταλήξει σε μια συμφωνία εξυγίανσης, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι όροι δεν τηρήθηκαν με συνέπεια το βιομηχανικό ακίνητο μαζί με τον εξοπλισμό του (ως οικονομικό σύνολο) να οδηγηθεί στο σφυρί με επισπεύδουσα την Alpha Bank και με τιμή πρώτης προσφοράς 5.468.333,34 ευρώ. Εξ αυτών τα 3.425.000 ευρώ αφορούν το σύνολο της εμπορικής αξίας του ακινήτου και τα 2.043.333,34 ευρώ, τα 2/3 της εμπορικής αξίας των κινητών.
Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε οικόπεδο 44.830 τ.μ., κουβαλάει προσημειώσεις για ποσά συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ και η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 20 Ιουνίου 2022.
Τα «καμπανάκια» και το αδιέξοδο
Η δυσμενής κατάσταση για την «Κλωστήρια Θράκης» αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 01/07/2019 έως 30/06/2020, όπου οι ζημίες (μετά φόρων) αυξήθηκαν σε 3,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, τα έσοδα από συμβάσεις με πελάτες κατέρρευσαν στις 781.963,49 ευρώ (έναντι 7 εκατ. ευρώ), τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 39,2 εκατ. και η γενική ρευστότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η διοίκηση τονίζει ότι «η αδυναμία της εταιρείας να λειτουργεί σε συνεχή βάση είχε σαν συνέπεια την δημιουργία έκτακτων ζημιών από την επιβολή ποινικών ρητρών από πελάτες, σε προηγούμενες χρήσεις, λόγω μη εξυπηρέτησης συμβολαίων πωλήσεων και από προμηθευτές λόγω μη εκπλήρωσης συμβολαίων αγοράς πρώτης ύλης ενώ επιπρόσθετα η εταιρεία στερήθηκε την διαπραγματευτική της ικανότητα για να επιτύχει ικανοποιητικές τιμές αγοράς πρώτης ύλης από τους προμηθευτές της. Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις από ρυθμίσεις για καταβολή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων διαθεσίμων για την έγκαιρη αποπληρωμή τους».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η εταιρεία δεν υλοποιεί το εγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο της τόσο το 2019-2020 καθώς και στην επόμενη περίοδο. Ειδικότερα, δεν κατάφερε να είναι συνεπής στην υποχρέωση καταβολής τόκων από τον Σεπτέμβριο 2019 ως όφειλε «ενώ αναμένεται ότι δεν θα μπορέσει να είναι σε θέση να αποπληρώσει την πρώτη δόση των δανείων που είναι πληρωτέα τον Σεπτέμβριο 2021». Για το λόγο αυτό η μία εκ των δανειστριών τραπεζών προχώρησε σε καταγγελία της συμφωνίας εξυγίανσης και των δανειακών συμβάσεων ανεξόφλητου υπολοίπου 26,9 εκατ. ευρώ.
Είναι δε χαρακτηριστικές και οι εκτιμήσεις του ορκωτού που δηλώνει «αδυναμία έκφρασης γνώμης» αναφέροντας ότι μετά την καταγγελία «δεν υπάρχει κανενός είδους συμφωνία ή άλλο στοιχείο που να τεκμηριώνει την ικανότητα της εταιρείας να υλοποιήσει μελλοντικά τη συμφωνία εξυγίανσης και το επιχειρησιακό πλάνο καθώς και τον τρόπο διακανονισμού των μακροπρόθεσμων δανειακών και λοιπών υποχρεώσεων της».
Στο δρόμο της ΕΛΥΦ…
Η οικογένεια Ακκά μέχρι τα τέλη του 2013 ήταν κυρίαρχη στον κλάδο και ιδιαίτερα στην παραγωγή και εξαγωγή denim, του υφάσματος με το οποίο τα δημοφιλή ξένα brands κατασκευάζουν τα τζιν.
Στα…βαθιά της κρίσης όμως θυσιάστηκαν βασικοί βραχίονες του ομίλου, όπως η εμβληματική Ελληνική Υφαντουργία, που λύγισε υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 92 εκατ. ευρώ, με τα ακίνητα και τον εξοπλισμό της να καταλήγουν στο σφυρί…
Ακολούθησαν πολυετείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τις υπόλοιπες εταιρείες και συμφωνήθηκαν σχέδια εξυγίανσης.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή και των Εκκοκιστηρίων Θεσσαλίας τα σχέδια δείχνουν να προχωρούν έστω και με δυσκολίες, αλλά σε κάποιες άλλες όπως στα Εκκοκιστήρια Θράκης, οι όροι δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στους πλειστηριασμούς.
Διαβάστε ακόμη