Για την Gianna Sagazio, μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον χώρο της βιομηχανίας της Λατινικής Αμερικής, οι «συνταγές» για την έξοδο από την επερχόμενη ύφεση είναι συγκεκριμένες και απλές: ενίσχυση της βιομηχανίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και -πάνω από όλα- εισαγωγή της καινοτομίας στην παραγωγή.
Για τα θέματα αυτά είχε σειρά επαφών με Έλληνες και ξένους οικονομικούς παράγοντες στην Ελλάδα, όπου μετείχε στη Διεθνή Σύνοδο Καινοτομίας που οργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (Global Federation of Competitiveness Councils).
«Πιστεύω ότι το πιο θεμελιώδες κομμάτι της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών» μας είπε. «Είχα μια εβδομάδα συναντήσεων και συνεδριών με ηγέτες από όλο τον κόσμο, που συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα για την Διεθνή Σύνοδο Κορυφής Καινοτομίας. Πολλοί από αυτούς ήταν Έλληνες, οπότε είχα την ευκαιρία να μάθω πολλά για τη χώρα. Στιγμές σαν αυτές είναι κρίσιμες για αυτό που υποστηρίζω σχετικά με την εύρεση της μοναδικότητας κάθε οικοσυστήματος καινοτομίας. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. Οι προκλήσεις είναι παρόμοιες, αλλά οι λύσεις είναι πολλές. Θα χαρώ να φιλοξενήσω Έλληνες επιχειρηματίες στο Σάο Πάολο την επόμενη χρονιά, για τη 10η Σύνοδο Καινοτομίας Βιομηχανίας και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με τους επιχειρηματικούς ηγέτες της Βραζιλίας.»
Η Gianna Sagazio είναι επικεφαλής του τμήματος Καινοτομίας CNI στην Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Βραζιλίας. Τα τελευταία 15 χρόνια παλεύει ώστε η κυβέρνηση της χώρας της να υιοθετήσει μία στρατηγική ανάπτυξης βασισμένη στην καινοτομία, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την πολιτική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις πράσινες τεχνολογίες και τους ημιαγωγούς. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι κάθε χώρα πρέπει να ανακαλύψει το δικό της δρόμο, όχι να προσπαθεί να μιμηθεί μοντέλα άλλων χωρών- αυτό επισημαίνει και για την Ελλάδα.
«Η πρώτη μου συμβουλή είναι να οικοδομηθεί στην Ελλάδα ένας επιχειρηματικός συνασπισμός- με κοινή ατζέντα– για την καινοτομία στη χώρα σας. Να δημιουργηθεί ένα όραμα για την Ελλάδα, με μία παγκόσμια προοπτική, σκιαγραφόντας ποιες αλλαγές πρέπει να προωθηθούν στις επιχειματικές και κυβερνητικές στρατηγικές και να υποστηρίζει αυτές τις αλλαγές. Αυτό κάνει στη Βραζιλία η Επιχειρηματική Κινητοποίηση για την Καινοτομία από το 2008 και εμείς στην Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχανιών το στηρίζουμε. Σε οικοσυστήματα προηγμένης καινοτομίας σε όλο τον κόσμο, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή την Κίνα, βλέπουμε μια κοινή προοπτική και μία κοινή αφήγηση της ιστορίας τους, ποιοι είναι, τι τους κάνει μοναδικούς, κλπ. Σε κάθε τόπο πρέπει να αναπτυχθεί, οργανικά, κάτι ανάλογο. Αυτό που προτείνω, λοιπόν, στους Έλληνες είναι: μην προσπαθήσετε να το δημουργήσετε το πλάνο από πάνω προς τα κάτω. Είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Και μην προσπαθήσετε να μιμηθείτε παραδείγματα άλλων χωρών. Η Silicon Valley, ή η Shenzhen, είναι εξαιρετικές εμπνεύσεις, αλλά δεν μπορούν να αντιγραφούν.»
Πώς η Βραζιλία στηρίζει τους μικρομεσαίους
Αν και τα προφίλ των εθνικών οικονομιών σε Βραζιλία και Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικά, οι δύο χώρες μοιράζονται ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: το μεγάλο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για αυτές τις επιχειρήσεις, τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, στη Βραζιλία έχει αναπτυχθεί δίκτυο που τους δίνει πρόσβαση σε λύσεις καινοτομίας.
«Οι ΜμΕ είναι οι πιο ευάλωτες εταιρείες» παραδέχεται η Gianna Sagazio. «Τους είναι πιο δύσκολο να αντέξουν δύσκολες περιόδους όπως το ξέσπασμα της πανδημίας και τώρα η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η πληθωριστική πίεση της αναδιοργάνωσης των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας. Αντιμετωπίζουν πολλές από προκλήσεις αύξησης της παραγωγικότητας. Ωστόσο, δεν υπάρχει βιώσιμος δρόμος χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ΜμΕ. Παραδείγματα όπως αυτό της Γερμανίας, όπου μεγάλο μέρος της καινοτομίας προέρχεται από οικογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός ενός συστήματος υποστήριξης για αυτές τις επιχειρήσεις είναι βιώσιμος και απαραίτητος. Αυτό κάνει η CNI στη Βραζιλία, δημιουργώντας ένα δίκτυο Ινστιτούτων Καινοτομίας (SENAI) σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Fraunhofer, ώστε εταιρείες όλων των μεγεθών να έχουν πρόσβαση στις υποδομές και να αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας χωρίς να χρειάζονται ιδιόκτητα εργαστήρια, όπως αυτά που διαθέτουν οι πολυεθνικές εταιρίες. Έτσι, προσφέρουμε τα εργαλεία για να αναβαθμιστούν οι ΜμΕ από το μηδέν.»
Η Gianna Sagazio τονίζει ότι στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία- με τη βαριά σκιά της ύφεσης να απλώνεται πάνω από Ευρώπη και Αμερική- η βιομηχανία πρέπει να εκσυγχρονιστεί ώστε να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.
«Η ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας είναι απαραίτητη για την ανάκτηση της μακροπρόθεσμης δυναμικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Τους υψηλότερους μέσους μισθούς τους δίνει η βιομηχανία. Η βιομηχανία δίνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος που η Βραζιλία αναπτυσσόταν 7,4% ετησίως από το 1947 έως το 1980. Και αν κοιτάξετε σήμερα τις πιο επιτυχημένες χώρες, οικονομικά και κοινωνικά, έχουν όλες ισχυρή βιομηχανική παραγωγή.»
Η Gianna Sagazio επισκέφτηκε τα Ιωάννινα στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύνοδου Καινοτομίας που οργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGr).
Διαβάστε ακόμη
Αυτή είναι η ελληνική Dream Team της Silicon Valey (pics)
Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας “Devil” των 85 εκατομμυρίων δολαρίων του Ζαν Μισέλ Μπασκιά
Ενεργειακή κρίση: Το μεγάλο σοκ για το πετρέλαιο ντίζελ πλησιάζει