© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με αισθητήρες ανίχνευσης, drones που πετούν και εποπτεύουν σε πραγματικό χρόνο ενημερώνοντας τους υπευθύνους για τους κινδύνους αλλά και εφαρμογές ρομποτικής, η Gerobo International μπήκε δυναμικά στην αγορά λανσάροντας λύσεις υψηλών προδιαγραφών στη ναυτιλία, στη βιομηχανία και τα logistics.
Οι ιπτάμενοι ανιχνευτές με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εντοπίσουν επικίνδυνα αντικείμενα και υπόπτους, αποτρέποντας το πρόβλημα. Το εντυπωσιακό είναι ότι το drone δεν αναγνωρίζει μόνο το σύνολο των ατόμων αλλά τους δίνει και μοναδικό ID ώστε να ξέρουν οι υπεύθυνοι κάθε τους κίνηση. Μάλιστα, σε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι της ασφάλειας δεν μπορούν να περιπολούν με ευκολία, όπως είναι μια ανεμογεννήτρια, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών κ.λπ., η ιπτάμενη περιπολία είναι μονόδρομος.
Ειδικότερα στη ναυτιλία, τα drones μπορούν να μεταδώσουν με φοβερή ταχύτητα και σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στους υπευθύνους του πλοίου και της εταιρείας προκειμένου να προστατευτούν από κινδύνους όπως παράνομες συναλλαγές, ληστεία, ατυχήματα, εισβολή, πυρκαγιά, εκρήξεις, ακόμα και τρομοκρατία.
Επίσης, τα drones μπορούν βοηθήσουν το Ναυτικό ή το Λιμενικό, στην παρακολούθηση της ρύπανσης και τον εντοπισμό δραστηριοτήτων, όπως η παράνομη αλιεία και η διακίνηση ναρκωτικών.
Αντίστοιχα στη βιομηχανία και στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας τα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη ελέγχουν τους χώρους προβάλλοντας βίντεο και προσφέρουν αναγνώριση συμβάντων με τεχνητή νοημοσύνη live στην ομάδα ασφαλείας ώστε να προλάβει ένα ανεπιθύμητο περιστατικό.
Το σύνθημα της εταιρείας είναι «People first, robots next!», καθώς εμπνέεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις δίνοντας παράλληλα έμφαση στην αλληλεπίδραση με τους συνεργάτες με στόχο να μοιραστεί την τεχνολογική εξέλιξη και την επιτυχία μαζί τους.
Ιδρυτές της Gerobo είναι ο κ. Γεράσιμος Γερολυμάτος και ο κ. Ευάγγελος Κυριακίδης, ενώ τα στελέχη της εταιρείας εργάζονται, εκτός από την Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Κύπρο.
Για την ομάδα κάθε πελάτης είναι διαφορετικός, επομένως δεσμεύεται να παρέχει δημιουργικές και επεκτάσιμες λύσεις γι’ αυτούς.
Στο εταιρικό site της Gerοbo εμφανίζεται το ρητό του Αντισθένη «Ομονοούντων αδελφών συμβίωσιν παντός τείχους ισχυροτέραν είναι» δίνοντας έτσι και το στίγμα του τρόπου σκέψης της ηγετικής ομάδας.
«Δεν πίστευα ποτέ στην ατομικότητα. Πιστεύω στις ατομικές δεξιότητες και την αλληλεπίδρασή τους μέσα στο πλαίσιο της ομάδας», μας εξηγεί ο κ. Γεράσιμος Γερολυμάτος, ιδρυτής & CEO της Gerobo International. Ο ίδιος συμπληρώνει: «Η εμπειρία μου έχει δείξει πως η επικοινωνία και η συνεννόηση είναι το παν. Τα συμφωνημένα δεδομένα της ομάδας για την επίτευξη ενός στόχου αποτελούν το πλαίσιο “κίνησης” προς τα εμπρός. Οταν ο στόχος επιτυγχάνεται η επιβράβευση είναι ομαδική. “People first, robots next!”, όπως λέμε και στο σύνθημά μας».
– Τα drones μπήκαν ακόμα και στα χωράφια. Πόσο μάλλον στη ναυτιλία, στη βιομηχανία και τα logistics. Πιστεύετε ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες χρησιμοποιούν όσο θα έπρεπε την υψηλή τεχνολογία ή βρισκόμαστε λίγο πίσω σε σχέση με τη διεθνή αγορά;
Τα drones και γενικά οι ρομποτικές εφαρμογές έχουν αρχίσει να βρίσκουν σοβαρό έδαφος στους κλάδους που αναφέρετε και με custom εφαρμογές. Εχοντας επισκεφτεί περισσότερες από 450 ελληνικές και ξένες βιομηχανίες, logistics centres και οργανισμούς, μπορώ να πω με βεβαιότητα και υπερηφάνεια πως σε ό,τι αφορά τον τόπο μας, τόσο οι Ελληνες επιχειρηματίες, βιομήχανοι όσο και οι τεχνικές ομάδες τους έχουν μια πολύπλευρη και σημαντική εμπειρία της σημερινής τεχνολογίας. Εκπαιδεύονται διαρκώς και εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους. Σημαντικός παράγοντας είναι και τα προγράμματα ΕΣΠΑ και Horizon που δίνουν τη δυνατότητα εξέλιξης και συνέχειας των προσπαθειών όλων μας. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε προηγμένες, ολοκληρωμένες και λειτουργικά έτοιμες λύσεις που να εκτελούνται ορθά και να είναι οικονομικά αποδοτικές. Αυτό προϋποθέτει χτίσιμο εμπιστοσύνης με τον συνεργάτη, που σίγουρα δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.
– Διανύσατε πολλά χρόνια σε θέσεις-κλειδιά στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχει μια συμβουλή που κρατήσατε από τους μέντορές σας και αποδείχθηκε σοφή;
Να μην το βάζω κάτω, ποτέ. Αυτό που πίστευα και έπραττα είτε για το καλό των ομάδων είτε της επιχείρησης περνούσε πάντα από πολλά κύματα. Χαίρομαι όμως όταν το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Η συμβουλή που έχω εγώ να δώσω είναι να δημιουργούμε, να μην αντιγράφουμε ποτέ τους άλλους και την εργασία τους, να μην εκθειάζουμε το έργο που μόχθησαν άλλοι σαν να ήταν δικό μας και να εργαζόμαστε με τιμιότητα και ευγένεια. Aπό το 2011 και μετά είδαμε θαύματα από νεοσύστατες επιχειρήσεις σε επίπεδο product, μάρκετινγκ και εξωστρέφειας των ελληνικών brands, παρότι οι συνθήκες ήταν αντίξοες και χαοτικές για πολλούς.
– Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που κινούνται στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας; Να φύγουν στο εξωτερικό ή να μείνουν στην Ελλάδα;
Ανοίγετε ένα θέμα δύσκολο. Πέρασα και εγώ σαν νέος 11 συνεχή χρόνια στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι πρέπει μαζί να γίνει θεσμός το work placement στις επιχειρήσεις, ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση των φοιτητών με την εργασιακή πραγματικότητα. Η οικογένεια και τα ίδια τα παιδιά θα αποφασίζουν αν θα φύγουν ή αν θα μείνουν έχοντας ως στόχο να εκπληρώσουν τα όνειρά τους με ηρεμία και σταθερότητα. Θέλω όμως να καυτηριάσω ένα φαινόμενο που αφήνει απροστάτευτα τα νέα παιδιά. Ορισμένοι εργοδότες υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια στα λαμπρά μυαλά που έρχονται από το εξωτερικό, τα εντάσσουν στις επιχειρήσεις τους και μετά τα περνούν από χίλια κύματα μείωσης μισθοδοσίας, αλλαγής job description, τοξικής αντιμετώπισης ως προς τις δεξιότητές τους, με αποτέλεσμα στο τέλος τη λύση της συνεργασίας. Τα κάνουν να νιώθουν βασιλιάδες στην αρχή και άχρηστα, στην κυριολεξία, στη συνέχεια. Δεν είναι αυτός ο τρόπος να σκληραγωγηθούν και αυτό πρέπει να λήξει. Τα νέα παιδιά είναι το μέλλον μας.
Διαβάστε ακόμη:
Ιουλία Χαϊδά (Ικτίνος Ελλάς): Άνοιγμα σε νέες αγορές – Το ελληνικό μάρμαρο που κατέκτησε τον κόσμο
Χάρης Πυλαρινός (Hack the Box): Ποιος είναι ο «εκπαιδευτής» των ηθικών χάκερ (pics)
Σούπερ μάρκετ: Οι μεγάλες αλυσίδες δίνουν τώρα τη «μάχη των νησιών»