search icon

business stories

Γερμανία: Τα απίθανα δέματα στα ταχυδρομεία – Σε σοκ οι υπάλληλοι

Ταραντούλες, παραποιημένα προϊόντα, επικίνδυνες ουσίες: την περίοδο των Χριστουγέννων οι τελωνειακοί υπάλληλοι βρίσκουν πραγματικά κάθε λογής δέματα. Τι πρέπει να προσέχουν οι αγοραστές;

Πόδια κότας από την Ιαπωνία, ζωντανές ταραντούλες, «συσκευές βουντού», προϊόντα με σύμβολα που έχουν απαγορευτεί από το γερμανικό Σύνταγμα: τα αντικείμενα που «ψαρεύουν» ενίοτε οι τελωνειακοί από τα πακέτα που ταχυδρομούνται στη Γερμανία την περίοδο των Χριστουγέννων είναι πραγματικά απίστευτα.

Η αποστολή ζωντανών χελωνών, αραχνών και άλλων παρόμοιων ζώων προφανώς απαγορεύεται – και αφ’ ότου οι υπάλληλοι ξεπεράσουν το σοκ που παθαίνουν όταν ανοίγουν ένα πακέτο και από μέσα ξεπροβάλλει για παράδειγμα μία… ταραντούλα, παίρνουν το ζωάκι και το μεταφέρουν σε κάποιο καταφύγιο.

Πέραν των ζωντανών οκτάποδων υπάρχουν και άλλα προϊόντα που απαγορεύεται να αποσταλούν ταχυδρομικά, όπως για παράδειγμα το άγριο χαβιάρι ή τα φυτά που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Αυτό βέβαια δεν πτοεί ιδιαιτέρως τους αποστολείς των δεμάτων – εκπρόσωπος των τελωνειακών αρχών δηλώνει πως μία φορά είχε βρεθεί ακόμα και ένα κεφάλι αλιγάτορα.

Συχνό φαινόμενο τα παράνομα ή επικίνδυνα προϊόντα

Συχνά αποστέλλονται και αντικείμενα που δεν τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα μία «συσκευή βουντού» που εντοπίστηκε στο τελωνείο του Καϊζερσλάουτερν. Η συγκεκριμένη συσκευή περιλαμβάνει ένα ειδικό κόκκινο φως και μπορεί να παράξει διεγερτικά ρεύματα, με την υπόσχεση πως αυτά έχουν «θεραπευτικές ιδιότητες». Οι αρχές φυσικά την κατάσχεσαν, μιας και τέτοιες συσκευές ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμα και σοβαρά εγκαύματα στον χρήστη.

Στο τελωνείο κατάσχονται επίσης και πακέτα με φαρμακευτικά προϊόντα – ουσίες που σε άλλες χώρες μπορεί να θεωρηθούν ως συμπληρώματα διατροφής, αλλά στη Γερμανία είναι είτε απαγορευμένες είτε συγκαταλέγονται στις μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν την υγεία του καταναλωτή.

Αντιστοίχως απαγορεύεται και η αποστολή προϊόντων «μαϊμού», που πωλούνται ως υποτιθέμενα φθηνές εκδοχές ακριβών προϊόντων – οι αρχές βρίσκουν συχνά τέτοια παραποιημένα αντικείμενα, έχοντας εντοπίσει μάλιστα ακόμα και απομίμηση… του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Διαβάστε περισσότερα στην DW

Exit mobile version