search icon

business stories

Γερμανία: Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη εργαζομένων – Τα ρομπότ διεισδύουν στις μικρές επιχειρήσεις (διάγραμμα)

Χιλιάδες ρομπότ καλύπτουν πλέον θέσεις εργασίας που παλιά χρησιμοποιούσαν εργαζόμενους - Διαδικασίες αυτοματισμού και για μικρές επιχειρήσεις όπως φούρνοι και εταιρείες καθαρισμού - Εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας από τη συνταξιοδότηση των baby boomers

Πριν από λίγες ημέρες, η start up Goodbytz απεθύνθηκε στους επενδυτές για τη συγκέντρωση κεφαλαίων που θα της επιτρέψουν να «βγάλει» τα προϊόντα της εκτός γερμανικών συνόρων. Ο γύρος χρηματοδότησης πήγε εντυπωσιακά καλά και στα ταμεία της Goodbytz εισέρευσαν 12 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ήταν δύσκολο να πείσει τους επενδυτές για την ελκυστικότητα του προϊόντος της: η Goodbytz κατασκευάζει «ρομποτικούς βοηθούς κουζίνας».

Όπως λέει η startup με έδρα το Αμβούργο στόχος της είναι να καλύψει την έλλειψη εργατικών χεριών στις κουζίνες και διαβεβαιώνει ότι «οι ρομποτικοί βοηθοί κουζίνας» μπορούν να ετοιμάσουν γρήγορα ένα υγιεινό πιάτο φαγητού, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλή ποιότητα. Ο πλήρως αυτοματοποιημένος ρομποτικός βοηθός κουζίνας μπορεί να προετοιμάσει 150 γεύματα την ώρα, 3.000 γεύματα την ημέρα.

Με τις αυτοκινητοβιομανίες και τη βαριά βιομηχανία να έχουν επενδύσει εκατομμύρια στην εισαγωγή αυτοματοποιημένων γραμμών παραγωγής, η Γερμανία είναι ήδη η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά ρομπότ στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ενώ μεγαλώνει με ετήσιους ρυθμούς περίπου 4%. Η χώρα έφτασε στα 397 βιομηχανικά ρομπότ για κάθε 10.000 εργαζόμενους το 2021, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής (IFR).

Πλέον όλο και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην χώρα καταφεύγουν στον αυτοματισμό ως μία λύση για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας. Σε αυτό βοηθάει και η «δημοκρατικοποίηση» των ρομπότ. Η τεχνολογία τους εξελίσσεται, κάτι που κάνει την χρήση τους πιο εύκολη και το κόστος τους πιο προσιτό.

Σε αυτή τη λύση κατέληξε και η διοίκηση της εταιρείας κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού S&D Blech όταν ήρθε η ώρα να αναζητήσει τον επόμενο επικεφαλής της μονάδας λείανσης στο εργοστάσιό της.

Δουλειά καλά αμειβόμενη αλλά σκληρή, ο επικεφαλής της μονάδας χρειάζεται να δουλεύει σε υψηλές θερμοκρασίες, μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο και καταβάλλοντας μεγάλη σωματική προσπάθεια. Όπως αποδείχθηκε, είναι μία δουλειά που κανείς δεν είναι, πλέον, διατεθειμένος να κάνει. Έτσι, όταν ο σημερινός επικεφαλής της μονάδας συνταξιοδοτηθεί, τη θέση του θα πάρει ένα ρομπότ.

«Η S&D Blech έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια τη διαδικασία αυτοματισμού και ψηφιοποίησης» δήλωσε στο Reuters ο managing director της εταιρείας, Henning Schloeder.

Όπως εξηγεί ο Schloeder, οι διαδικασίες αυτές επιβάλλονται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σήμερα στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 1,7 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας.

Η «ραχοκοκαλιά» της γερμανικής οικονομίας, οι επιχειρήσεις της γνωστής Mittelstand, εισάγουν ρομπότ στις τάξεις τους: βιοτεχνίες, φούρνοι, εταιρείες καθαρισμού ακόμα και σούπερ μάρκετ καλύπτουν έτσι κενά που δεν μπορούν να καλύψουν με εργαζόμενους. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν μειώνουν την παραγωγή τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις την αυξάνουν, αφού τα ρομπότ εργάζονται και στη διάρκεια της νύχτας.

Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) έχει ανακοινώσει ότι πάνω από τις μισές εταιρείες δυσκολεύονται να καλύψουν κενά προσωπικού, κάτι που κοστίζει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε χαμένη ανάπτυξη.

Και καθώς η γενιά του baby boom οδηγείται στη συνταξιοδότηση, αφήνει πίσω της χιλιάδες επιπλέον κενές θέσεις εργασίας.
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης αναμένει ότι η δεξαμενή των εργαζομένων θα συρρικνωθεί κατά 7 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2035.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής, περίπου 26.000 ρομπότ εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία πέρυσι.

Ρομποτική και Αυτοματισμός στη Γερμανία, πηγή: VDMA Robotics + Automation Association

Παράγοντες της γερμανικής αγοράς ρομποτικής και αυτοματισμού αναμένουν ότι τα ακαθάριστα έσοδα της βιομηχανίας θα αυξηθούν κατά 9%, φτάνοντας τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με την VDMA Robotics + Automation Association.

«Τα ρομπότ επιτρέπουν την επιβίωση εταιρειών που βλέπουν το μέλλον τους σε κίνδυνο λόγω ελλείψεων προσωπικού», δήλωσε στο Reuters ο Ralf Winkelmann, διευθύνων σύμβουλος της FANUC Γερμανίας, η οποία πουλά περίπου τα μισά ρομπότ ιαπωνικής κατασκευής σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

*Στην κεντρική φωτογραφία ο ρομποτικός βοηθός κουζίνας της Goodbytz (από το site της εταιρείας)

Διαβάστε ακόμη

Η ταραχή, το τέλος και η βροχή αγωγών για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, οι βόλτες του Νίκου Α στα τραπέζια και οι μπίζνεσμεν του ΤΕΕ, τα κακά ξεμπερδέματα με τον Αntenna και η ημέρα-κλειδί της Alpha Bank

Λύση για 40.000 μπλοκαρισμένες μεταβιβάσεις

Μega ξενοδοχειακό deal μεταξύ της GIC των Sani/Ikos και της Blackstone με ελληνικό ενδιαφέρον (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version