Καθώς οι νεότερες γενιές κληρονομούν πλούτο από τις παλαιότερες, αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στον αντίκτυπο που επιθυμούν να δημιουργήσουν στον κόσμο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η διαμόρφωση των παραδοσιακών οικογενειακών γραφείων, που σιγά-σιγά αποκτούν ένα πιο καινοτόμο μοντέλο.
Η μεγάλη μεταβίβαση πλούτου βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς πάνω από 100 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να μεταβιβαστούν από τις παλαιότερες γενιές στους κληρονόμους τους μέχρι το 2048 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση του Δεκεμβρίου της εταιρείας ερευνών και συμβούλων Cerulli Associates.
«Υπάρχει μια μεγάλη μεταφορά πλούτου μεταξύ γενεών, αλλά οι προτιμήσεις των νεότερων και παλαιότερων γενεών… διαφέρουν σημαντικά», δήλωσε ο Νιρμπέι Χάντα, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας πλατφόρμας μετανάστευσης Multipolitan, στο CNBC Make It.
«Οι millennials πιστεύουν πραγματικά ότι το κέρδος και η πρόοδος πρέπει να συμβαδίζουν», δήλωσε ο Χάντα.
Αλλαγή στον τρόπο σκέψης
Οι Millennials (ηλικίες 27 έως 42 ετών) και άτομα της Gen X (ηλικίες 43 έως 58 ετών) θα είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι της μεταφοράς πλούτου και αναμένεται να κληρονομήσουν περίπου 85 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2024 και 2048, σύμφωνα με την έκθεση.
Η γενιά Z και οι νεότερες γενιές (ηλικίες 27 ετών και κάτω) αναμένεται να κληρονομήσουν πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα της μεταφοράς πλούτου θα προέλθει από οικογένειες πολύ υψηλού πλούτου, οι οποίες αποτελούν περίπου το 2% όλων των νοικοκυριών, σύμφωνα με την έκθεση. Οι οικογένειες αυτές αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου 62 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σε σύγκριση με τους baby boomers και τις παλαιότερες γενιές, «οι νεότερες γενιές έχουν ως κίνητρο περισσότερο την συνεισφορά στην κοινωνία, παράτα χρήματα», δήλωσε ο Μάρτιν Ρολ, διακεκριμένος συνεργάτης του INSEAD και ειδικός σε οικογενειακές επιχειρήσεις και οικογενειακά γραφεία της McKinsey and Company.
«Η γενιά X και οι millennials ενδιαφέρονται για τον κοινωνικό αντίκτυπο. Προβληματίζονται για την κλιματική αλλαγή, την ποικιλομορφία, την υγεία, την ευεξία και την αντιστάθμιση έναντι γεωπολιτικών συγκρούσεων. Αυτά είναι που τους απασχολούν περισσότερο», δήλωσε ο Χάντα.
«Νομίζω ότι η βιωσιμότητα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα μεταξύ των νεότερων γενεών», πρόσθεσε ο Χάντα. «Έτσι, μπορεί να μην ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ορυκτά καύσιμα ή πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά ενδιαφέρονται πολύ να επενδύσουν σε μια εταιρεία όπως η Oatly ή η Beyond Meat».
«Αυτή η αλλαγή στην επενδυτική συμπεριφορά των νεότερων γενεών προέκυψε από ανάγκη», δήλωσε ο ίδιος.
«Οι άνθρωποι βλέπουν πολέμους, βλέπουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής… υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού σε πολλά μέρη του κόσμου», εξήγησε. «Ως αποτέλεσμα αυτού, αυτή η γενιά έχει γίνει πιο αποφασισμένη στο να εστιάζει σε πράγματα που βοηθούν πραγματικά το κοινωνικό σύνολο».
«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες… Οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι τυφώνες είναι πιο συχνά φαινόμενα από ότι τα προηγούμενα χρόνια…», δήλωσε ο Ρολ.
«Κέντρα καινοτομίας»
Μια άλλη σημαντική αλλαγή μπορεί να παρατηρηθεί στον τρόπο με τον οποίο διοικούνται ορισμένα οικογενειακά γραφεία.
«Τα οικογενειακά γραφεία δεν είναι πια τόσο αυστηρά όπως παλιά… Έχουν γίνει κέντρα καινοτομίας», δήλωσε ο Χάντα. Οι νεότερες γενιές πλούσιων οικογενειών, μεγαλώνοντας στην εποχή της ψηφιοποίησης, επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και τις νέες επιχειρήσεις.
«Στοχεύουν να ανακαλύψουν και να επενδύσουν σε τεχνολογίες που μπορούν να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο», δήλωσε η Ρολ. «Για παράδειγμα, επενδύουν στην κλιματική τεχνολογία, την εκπαίδευση μέσω τεχνολογίας, την επεξεργασία τροφίμων, την επεξεργασία νερού, τους φυσικούς πόρους, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Επιπλέον, οι νεότερες γενιές ασχολούνται περισσότερο με τις επενδύσεις μέσω των οικογενειακών γραφείων τους.
«Πριν από 30 χρόνια, τα οικογενειακά γραφεία ασχολούνταν κυρίως με τα μερίδια της οικογένειας στην εταιρεία που κατείχαν, τα οποία διαχειρίζονταν μέσω του οικογενειακού γραφείου. Αυτά τα χρήματα ήταν κυρίως επενδυμένα σε ακίνητα, λίγες μετοχές από άλλες εταιρείες και γενικά, το χαρτοφυλάκιο των οικογενειακών γραφείων ήταν πιο στατικό και χωρίς πολλές αλλαγές», δήλωσε ο Ρολ.
«Σήμερα, ωστόσο, τα οικογενειακά γραφεία πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερο άμεσες επενδύσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Γεφύρωση του παλιού με το νέο
Συνολικά, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια, αυτό έχει αντίκτυπο και στον κόσμο.
«Αυτή η μαζική μεταφορά του χρήματος σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν τα πράγματα στο παρελθόν δεν είναι απαραίτητα ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται και στο μέλλον», δήλωσε ο Χάντα.
«Τελικά, καθώς οι νεότερες γενιές κληρονομούν τον πλούτο, νομίζω ότι τα χρήματα θα επενδυθούν για καλούς σκοπούς και θα δούμε πολύ όμορφα πράγματα να λαμβάνουν χώρα», είπε ο Ρολ. «Θα επενδύονται στην οικονομία, στην τεχνολογία και ίσως και σε ορισμένες από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: το κλίμα, τα ζητήματα φύλου, τις μειονότητες, τα χωριά, την φτώχεια και τη βασική εκπαίδευση».
Διαβάστε ακόμη
Ελληνικές τράπεζες: JP Morgan, Citi, UBS και Jefferies ανεβάζουν τον πήχη για το 2025
Lussile: Πώς «ξηλώθηκε» το ύφασμα της γνωστής φίρμας γυναικείων ενδυμάτων (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα